Sigara içenler bu haberi mutlaka okumalı

Güncelleme Tarihi:

Sigara içenler bu haberi mutlaka okumalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 01:02

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici, “Erken yaşta sigaraya başlamak cinayetten farksız” dedi.

Haberin Devamı

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusunda 20 yıldır çalışmalar yapan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Mirici’den sigaranın zararlarıyla ilgili çarpıcı uyarılar geldi. Türkiye’de sigara içme yaşının 11’e kadar indiğini ve halen sigara içenlerden çok yeni başlayacakların korunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Arzu Mirici şunları söyledi:

“İnsanların akciğerleri ya da herhangi bir organı bir su borusu gibi yıkanıp durulanamaz. Zaman içerisinde organlarımızdaki zararlar içimize işliyor. Bazı hastalıklarda içimize işleyen bu zarardan temizlenebilme ve uzaklaşma mümkün. Ama bazı hastalıklarda özellikle kanser için bunu yapabilmek neredeyse imkansız gibi görünüyor. O sebeple sigaraya hiç başlamamak gerektiği konusunda çok fazla çalışma yapılıyor. Nasıl boyumuz uzuyorsa bir insanın solunum kapasitesi de akciğerleri de doğumdan itibaren 25 yaşına kadar genişliyor. Ne yaparsak yapalım 25 yaşına geldiğimiz zaman akciğerler yaşlanma sürecine giriyor. Eğer bir kişi 16 yaşında sigara içmeye başlarsa, 25 yaşına kadar devam edecek olan akciğer gelişimini durdurmuş olur. Erken yaşta sigaraya başlamak cinayetten farksız.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Arzu Mirici, sigarayıırakmak için mutlaka hekim yardımı almak gerektiğine de vurgu yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!