Noterler durdu, hiç bir işlem yapılamadı

Güncelleme Tarihi:

Noterler durdu, hiç bir işlem yapılamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 15:42

Türkiye genelindeki noterlerde sistem kilitlendi, saat 13.00'dan itibaren hiç bir işlem yapılamadı.

Haberin Devamı

Türkiye'deki noterlerin kullandığı Noterlik Bilgi Sistemi çöktü. Aynı zamanda Gelir İdaresi ile birlikte çalışan sistemin çökmesi nedeniyle noterlerdeki tüm işlemler de durdu. Öğle saatlerinden bu yana noterlerde işlem yapılamazken, vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Sistemin ne zaman düzeleceğini bilmeyen noter çalışanları, işlem yaptırmak için gelmek isteyenleri de boşuna gelmemeleri yönünde uyardı. Noterlerde öğleden sonra çöken bilgi sistemi saat 17:00 olan mesai saati sonuna kadar düzelmedi.

Konuyla ilgili Türkiye Noterler Birliği Hürriyet.com.tr'ye bir açıklama yaptı.

"Türkiye Noterler Birliği, yasal mevzuat çerçevesinde 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki tüm noterliklerde yapılan işlemlerin standart hale getirilmesi, elektronik ortamda kaydedilmesi, Vekalet–Azil Bankası uygulamalarına geçilmesi amacıyla Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) programı devreye alınmıştır. İkinci aşamada e-imzalı Merkezi Arşiv Sistemi uygulaması hayata geçirilecektir.

Haberin Devamı

Noterlik Bilgi Sistemi test için 4.4.2013 tarihinden 31.12.2013 tarihine kadar tüm noterliklerde pilot uygulama olarak kullanılmıştır. 2.1.2014 tarihinde de pilot uygulamadan 1771 Noterlikte gerçek uygulamaya geçilmiştir. Bu uygulama internet bağlantısı olduğunda merkezle haberleşerek, bağlantı olmadığında ise kendi başına çalışmasına devam edebilmekte, bağlantı kurulduğunda ise gerekli verileri otomatik olarak merkezle paylaşabilmektedir.

Sistemin devreye alındığı gün merkezdeki sistemlerin kendi aralarındaki iletişim kanallarında çıkan sorun nedeniyle arşivleme veri tabanlarında belli zaman aralıklarında yavaşlama meydana gelmiştir, sorun giderildikten sonra sistemler normal çalışmasına devam etmiştir. İddia edildiği üzere, Noterlik Bilgi Sistemi’nin çökmesi nedeniyle noterlerdeki tüm işlemlerin durduğu ve öğle saatlerinden bu yana tüm noterlerde işlem yapılamadığı gibi bir durum söz konusu değildir.

Aksine bugün mesai başlangıç saatinden öğlen tatiline kadar 25 bin 835 adet, öğlen tatilinden sonra 31 bin 751 adet noter, böylelikle gün içerisinde toplam 57 bin 586 adet noterlik işlemi gerçekleştirilmiştir.

Haberin Devamı

Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) programı ve devamında uygulamaya açılacak olan “Merkezi Arşiv Sistemi” ile noterliklerde geçirilen zamanın azaltılması, noterlik işlemlerinin kolaylaşması ve yapılan işlemlerde belge kontrolünün daha kolay hale gelmesi hedeflenmektedir.

Kamuoyunun dikkatine sunarız.

Yunus Tutar
Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı"

BAKMADAN GEÇME!