Gizem Akhan her şeyi anlattı: Bittiğine göre konuşabilirim

Güncelleme Tarihi:

Gizem Akhan her şeyi anlattı: Bittiğine göre konuşabilirim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2014 01:02

19 Eylül’de Kuzey Buz Denizi’nde Rusya’ya ait bir doğalgaz platformuna yönelik eylem çerçevesinde tutuklanan Gizem Akhan (25), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi affıyla özgürlüğüne kavuştuktan sonra bu sabah İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. 64 gün Rusya’da alıkonan ve geçen hafta Türkiye’ye dönen Akhan, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Eylem: Kuzey Kutbu’nda buzların erimesi, enerji şirketlerinin buraya hücum etmesi küresel ısınma yoluyla tüm dünyayı etkileyecek bir durum. Greenpeace olarak platforma poster asacaktık. Asla tahmin edemeyeceğimiz bir şiddetle karşı karşıya kaldık. Ben de bot ekibindeydim. Bittiğine göre söyleyebilirim. (Gizem’in eylem ekibinde olmadığı, o sırada gemide olduğu söyleniyordu). Can güvenliğimizi hiçe sayıp ateş açtılar. Botlarımızı bıçakladılar. Gemiye geri döndük.


Operasyon:
Bir gün sonra maskeli özel tim gemiye indi. Gemi içinde hareket etmemizi yasakladılar. Sadece mutfağa gidebiliyorduk. Her yeri didik didik aradılar. Bilgisayarımıza, elektronik aletlerimize el koydular, daha sonra teslim de etmediler. (Arctic Sunrise) Geminin limana çekilmesi 5 gün sürdü. Karaya çıktığımızda konsoloslarla görüştük. 24 saat içinde serbest kalırız sandık, ama olmadı. Korsanlık suçlamasıyla ilgili bir belge imzalatmaya kalktılar, avukat yoktu. İtiraz edince “Siz Türkiye’de her şeyi avukatla mı yapıyorsunuz” diye azarladılar.

Haberin Devamı

Hapishane: Beni ve birkaç kişiyi Murmansk’tan Apetiti’ye götürdüler. 5 metrekarelik bir tecrit hücresinde tutuldum. Ama biz şanslıydık. Doğalgaz sorunu nedeniyle çok soğuktu, paltoyla yatıyorduk. Konsolos baskısıyla ekstra battaniyem oldu. Murmansk’tan St.Petersburg’a nakledilmemiz bence şov amaçlıydı. Greenpeace geliyor diye hapishanedeki hücreler yeni boyanmıştı. Biri uyuşturucudan diğeri para ile ilgili bir şeyle suçlanan iki kişiyle aynı hücreyi paylaştım.

Özgürlük: Putin’in kısmi affıyla serbest kaldık. Biz korsan ya da holigan değiliz. Afla serbest kaldık, beraatle değil. Hakkımızdaki suçlamaların düşmesi için hukuk mücadelesi vereceğiz. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları raportörüne rapor hazırlandı ve verildi. Üniversitede gastronomi eğitimime geri dönüyorum. Sonuçta ben durmayacağım, yine gemiye döneceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!