Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Yavaş da kazanma havasına girmiş

YENİ yıl her açıdan Türkiye için sıkıntılı geçecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ortaya çıkan büyük krizin nereye varacağı, yargının nasıl bir şekle sokulacağı belirsiz, kuşku dolu.
Üç ay sonra da halk bu yaşananlarla ilgili notunu sandıkta verecek. Görünen, AKP döneminin en çekişmeli seçimi yaşanacak gibi.
Çünkü, iktidar çevrelerindeki tedirginlik ve kamuoyuna yansıyanlara bakıldığında CHP, ilk kez bir seçime, neredeyse tüm büyük illerde ‘kazanma’ iddiası ile giriyor ve tabanına da bu morali aktarmış gibi.

AKP’DEN UCU AÇIK TEKLİF

Pazar günü Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan karşılamaya bakmadan da Mustafa Sarıgül ile CHP’nin İstanbul’da iddialı hale geldiği biliniyordu.
İstanbul’daki bu havanın, Mansur Yavaş’ın adaylığı kesinleşince Ankara’ya da sıçradığı söylenebilir. Ankaralıların, ‘belediyeci, kavga etmez, çalışkan’ sıfatları ile tanıdığı Yavaş ile yaptığım sohbette kendisini iddialı, hırslı ve morali yerinde buldum. Kazanacağına inandığı için rakibinin Melih Gökçek olmasından kaygı duymuyor, onu çok iyi tanıyor olmayı avantaj görüyor. Söyleyeceklerini tazeliyor, bilgileri test edip hafızasına yerleştiriyor. Propaganda süresince kavga ve incitici söylemden uzak durma, yanıt verme zorunluluğu doğması halinde ise ‘adabı içinde konuşma’ kararı almış.
Gökçek’le aynı üslubu kullanmayacağı kesin.
“Neden CHP’ye gittiği” sorusuna vereceği yanıt da kısa ve öz şöyle olacak: “AKP, bana önce Yenimahalle adaylığı teklif etti, Melih Bey de biliyor olmalı. CHP’den adaylık konuşulunca AKP yönetimi tekliflerini yeniledi. Önce Çankaya, sonra Etimesgut önerildi. En sonunda da ‘istediğin ilçe’ noktasına gelindi; ama AKP’yi hiç düşünmedim, tüm teklifleri reddettim. Milliyetçi ve muhafazakâr seçmenin de onayıyla ‘CHP’ dedim.”

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU’NUN KAYGISI

Söylemlerinde CHP tabanının hassasiyetini çok özenle koruyacak olan Yavaş, yarım gün eski CHP Genel Merkezi’nde, yarım gün de Balgat’taki bürosunda çalışarak herkes için ulaşılır olmaya çabalayacak.
MHP tabanından aldığı yankıdan memnun kalan Yavaş, DP’den ANAP çizgisine kadar sağın geniş yelpazesinden destek aldığı inancında.
AKP seçmeninden de ciddi oy bekleyen Yavaş, tüm bu partilerin tabanlarına etki edeceğini düşündüğü isimlerden oluşan çok sayıda ekip kurmak üzere.
Kendisine ulaşan son anketleri ‘çok iyi’ diye niteleyen Yavaş, başta Kemal Kılıçdaroğlu, CHP yönetiminin tutumundan da memnun. Şöyle ki; CHP’nin Manisa Büyükşehir Başkan adayı Özgür Özel, CHP için soyadı gibi özel ve genç bir milletvekili.
İşte bu Özel, Kılıçdaroğlu’ndan, “Manisa’ya beraberinizde Sarıgül, Yavaş ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu da getirin” ricasında bulundu. Kılıçdaroğlu, Sarıgül ve Kocaoğlu için, “Tamam” deyip şöyle devam etti: “Mansur Bey’in, MHP’nin de güçlü olduğu bir kente gelmesi bence yanlış anlaşılabilir. Siyaseten rahatsız olabilir, kendisine sorup sana bildiririm.” Geçen hafta Yavaş, Kılıçdaroğlu’nu ziyarete gitti. Kılıçdaroğlu da Özel’in talebini ve kendi sözlerini aynen aktardı. Yavaş, “Ben de sizin gibi düşünüyorum” yanıtını verdi ama şu vurguyla:
“Benim adıma böyle bir hassasiyet göstermeniz çok ayrı bir öneme sahip. Çok memnun olduğumu bilmenizi isterim.”

Yazarın Tüm Yazıları