GeriSeyahat Sarıkamış’a 99 metrelik anıt
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sarıkamış’a 99 metrelik anıt

Sarıkamış’a 99 metrelik anıt

TOKİ, Sarıkamış Harekâtı’nın 100’üncü yıldönümü için 99 metre yüksekliğinde bir şehitler anıtı inşa edecek.

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sarıkamış şehitleri anısına Sarıkamış Kazım Paşa Tepesi’ne 99 metre yüksekliğinde ‘şehitler anıtı’ ile Sarıkamış merkeze tören alanı inşa edecek. Sarıkamış’ı Ruslardan geri almak için 1914 yılının Aralık ayında düzenlenen harekatın 100’üncü yıl dönümünde yapılacak ‘şehitler anıtı’ ve tören alanı için TOKİ, ihale çalışmalarını başlattı.

SELÇUKLU VE OSMANLI MOTİFLERİ KULLANILACAK

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Kazım Paşa Tepesi mevkisinde inşa edilecek ‘şehitler anıtı’, Selçuklu-Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandı. 99 metre yüksekliğindeki anıtın cephelerinde çeşitli görsel mimari öğelerle Türk mimari kültürünün önemli bir dönemi yansıtılacak. Anıtın ön cephesinde ise Selçuklu ve Osmanlı motif ve desenlerinden oluşan bir giriş yer alacak. Yan cephelerde İstiklal Marşı ve Sarıkamış Destanı’nı anlatan kahramanlıkların izleri yer alacak. Giriş bölümünün üzerinde bronz kabartmalar ile Sarıkamış şehitlerinin temsili bir panoraması ve Türk bayrağı doğal taşlarla işlenecek. Daha üst bölümler beyaz burgulu mermer kabartma ve beyaz mermer sütundan oluşacak.

SİYAH KIRMIZI RENKLİ GRANİTLERDEN OLUŞULACAK

En üst bölümde ise 43 metrelik bayrak direğinde 96 metrekare büyüklüğünde Türk bayrağı dalgalanacak. Anıtın girişi ve basamakları da siyah ve kırmızı renkte granitten oluşacak. TOKİ, şehitler anıtının yanı sıra Sarıkamış merkezine 850 metrekarelik hilal şeklinde bir kapalı tören alanı oluşturacak. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’un saldırı emrini verdiği Afyonkarahisar’daki Tınaztepe’de düşman ordusuyla ilk karşılaşma anının resmedilerek hikâyesinin anlatıldığı panoramik müze de TOKİ tarafından inşa edilecek.

False