Stoklarla sınırlı avantaj!

Güncelleme Tarihi:

Stoklarla sınırlı avantaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2014 00:55

DÖVİZ kurlarındaki yükseliş, yurtiçinde özellikle stoklu ürünlerde kısmi fiyat avantajı yarattı. TL ile satılan ve stoklarla sınırlı bazı ürünler ‘Duty Free’ mağazalarından bile daha uygun fiyatlardan satılmaya başlandı. Turizm sektörü ise erken rezervasyon nedeniyle kur artışından az etkilendi.

Haberin Devamı

DOLAR ve Euro’da yaşanan hızlı artış yeni yıl öncesinde TL ile satılan stoklu ürünlerde fiyat avantajı yarattı. Yüksek kurun ilk etkisi özellikle yurtdışı çıkış ve girişlerde yer alan ‘Duty Free’ mağazalarındaki fiyatları etkiledi. Bu mağazalarda dövizle satılan bazı ürünler kurdaki hızlı artışın ardından geçici olarak ‘avantajlı’ olmaktan çıktı.
Özellikle Duty Free’lerdeki parfüm fiyatları kurdaki artışa bağlı olarak Türkiye’deki fiyatlarla aynı seviyeye yükseldi. Hatta bazı ürünlerde yüzde 10’a varan oranlarda yüksek bile kaldı. Bunda da yurt içinde stoklara bağlı olarak TL ile satılan ürünler etkili oldu. Döviz kurunu stoklara bağlı olarak önceden belirleyen bazı zincir mağazalar ve internet alışveriş siteleri, ‘Duty Free’ ile aynı seviyede ürün satmaya başladı.
Diğer taraftan yurtdışı alışverişlerinde özellikle teknolojik ürünlerde yaşanan fiyat avantajı da yüksek döviz kurlarlarıyla birlikte kısmi olarak kapandı. Cep telefonu başta olmak üzere birçok teknoloji ürünü daha düşük fiyat nedeniyle yurtdışından almayı tercih eden bazı tüketiciler, artan kurlarla birlikte bu alışverişteki avantajını belli oranda kaybetti.

Haberin Devamı

TATİLCİYİ TEDİRGİN ETTİ

Kurlardaki artıştan turizm sektörü de payını alırken, erken rezervasyon dönemi olması sektörün daha az etkilenmesini sağladı. Yurtiçi yapılan satışlarda kurlardan fazla etklenilmediğini ifade eden Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, yurtdışı satışlarında az da olsa duraksama olduğunu söyledi. Bugüne kadar herhangi bir iptal yaşanmadığını belirten Tekin, “İçinde bulunduğumuz durum çok net değil. Asıl bu durum etkiliyor.G enel olarak bir değerlendirme yaparsak geçen seneye göre yurtdışı satışlarımızı iki
kat arttı. 1-2 ay içinde durum normale döner. Ancak yine de yurtdışı tur satışlarımız gayet iyi durumda” dedi.

Turizmde yüzde 20 yavaşlama

VIP Turizm CEO’su Ceylan Pirinçcioğlu, satışlarda yüzde 20’lik bir yavaşlama olduğunu ifade etti. Bu dönemde iptallerin yaşanmadığının altını çizen Pirinçcioğlu, “İnsanların moralleri bozuldu. Kurlarda yükselince satışlarda yavaşlama yaşandı” dedi.

Haberin Devamı

TEPKİ yükselişi

CUMA günü yükselen siyasi gerilim borsayı son 18 ayın en düşüğüne çekmişti. Yılın son günlerine girerken borsada toparlanma yaşandı. Dün güne geçtiğimiz haftaya göre yüzde 2.20 artışla 65.292,37 puandan başlayan BİST 100 endeksi yükselişini seans ilerledikçe hızlandırdı. Endeks ilk seansta Cuma günkü kapanışına göre 2.058 puan artarak ilk seansı 65 bin 944 puandan tamamladı. ‘Siyasi riski artıracak’ gelişmelerin yaşanmamasıyla birlikte tepki alımları güne hakim oldu ve endeks dün yüzde 6,42 artışla 67 bin 985 seviyesinden kapandı. Cuma günü 2.17 TL’ye kadar çıkarak rekor kıran dolar ise dün günü yüzde 1.20 düşüşle 2.1270 TL’den tamamlayarak 26 Aralık seviyelerine geri döndü. Euro da 3 TL’lik rekorundan oldukça uzaklaştı. Yüzde 0,8 orananında düşen Euro 2.9350 TL’ye geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!