'Hakem Kürtleri aşağıladı'

Güncelleme Tarihi:

Hakem Kürtleri aşağıladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 12:57

Roboski’de 34 vatandaşın katledilmesinin 2. yılında “Hümanizm köpekliktir! Uluderedeki katırlara üzülün bence” şeklinde tweet atan hakem Ümit Çınarlı hakkında Avukat Erdem Canan suç duyurusunda bulundu. Canan, şikayet dilekçesinde Hakem Çınarlı’nın 'Kürt halkını alenen aşağılama' suçu işlediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Radikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına Hakem Çınarlı hakkında suç duyurusunda bulunan Avukat Erdem Canan, dilekçesinde şikayet gerekçelerini şöyle sıraladı:

“Bilindiği üzere Roboski Katliamı veya Uludere Katliamı olarak da bilinen Şırnak İli Uludere İlçesi Gülyazı (Bujeh) ve Ortasu (Roboski) Köylerinden Irak sınırına geçmiş ve dönmekte olan sivillerin sınırın sıfır noktasında 28.12.2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu meydana gelen saldırıda; 17’si çocuk olmak üzere toplam 34 insanın toplu halde yaşamlarını yitirdiği olay, Türkiye tarihinin en utanç verici olaylarından biri olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Toplumsal barışın sağlanması en başta biz hukukçular olmak üzere tüm yurttaşların asli insani görevidir. Roboski katliamının üzerinden tam iki yıl geçti."

'IRKÇILIĞIN EN GÜNCEL ÖRNEĞİ'
"Bu olayla birlikte en başta ölen insanların ailelerinin, sonra da bu ülkede insani hislerini yitirmemiş herkesin kalbindeki acı iki yıl geçmesine rağmen ilk günkü gibidir. Ancak bu ülkede toplumsal barışın sağlanmasının önündeki en büyük engellerden biri de hiç kuşkusuz “Irkçılıktır”. Irkçı temsilin bu ülkede pek çok taraftar bulabildiği ise izahtan varestedir. Bunun en tipik güncel örneği Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde hakemlik yapan Ümit ÇINARLI’dır. Ümit ÇINARLI Türkiye Futbol Federasyonu gibi toplumun yakından bildiği, takip ettiği bir kurumda hakem olarak görev yürütmektedir. Roboski Katliamı’nın ikinci yıldönümünde Ümit ÇINARLI 27.12.2013 tarihinde resmi Twitter hesabında saat 23:58’de, “Hümanizm köpekliktir! Uludere’deki katırlara üzülün bence”, “Uludere olayının ikinci yıldönümü kutlu olsun! Ölen katırlar sizden daha değerliydi, yazık oldu… 28 Aralık 2011” Şeklinde ırkçı saikle yazarak bu ülkede etnik kimliğinden ötürü en başta Roboski’de ölen insanları ve ailelerini nihayetinde de Kürt halkını TCK md.216/2’de belirtildiği gibi alenen aşağılamıştır. Hemen belirtelim ki Ümit ÇINARLI’nın bu alenen ırkçı aşağılaması basında geniş yankı uyandırmış olup; pek çok gazetede, görsel ve yazılı mecmuada büyük tepki yaratmıştır. Ki halen yaratmaya devam etmektedir. Türkiye’de okur sayısına ulaşması bakımından en çok okunan gazetelerden biri olan Posta Gazetesi’nde de yayınlanan haberi örnek olması adına dilekçemize eklemekteyiz. TCK madde 216/2: “halkın bir kesimini, sosyal sınıf , ırk, din, mezhep ,cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılan kişi altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde düzenlenmiştir. Maddenin ilgili fıkrasına ait gerekçesinde de anlaşılacağı üzere “halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge bakımından farklı bir kesiminin alenen aşağılanması suç sayılmıştır. Suçun oluşması için fıkrada belirtilen özelliklere sahip ve halkın bir kesimini oluşturan gayrimuayyen sayıdaki kişilerin aşağılanması, tahkir edilmesi gerekir. Bu fıkrada, kamu barışını korumak amacıyla halk kesimlerinin alenen aşağılanması, suç olarak tanımlanmıştır” ifadeleri yer almaktadır. Madde metni ve gerekçesinden de açıkça anlaşılacağı üzere, şüpheli Ümit ÇINARLI ırkçılık yaparak etnik kimliği sebebiyle halkın bir kesimini kanunda belirtildiği gibi alenen aşağılamış ve bunu sosyal medyada paylaşarak suç işlemiştir. Resen araştırılacak nedenler ile şüphelinin TCK md.216/2 ve eylemine uyan diğer maddelerden cezalandırılması için hakkında kovuşturma yapılmasına karar verilmesini saygıyla dilerim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!