GeriSeyahat 36 saatte Atina
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Atina

36 saatte Atina

Yılbaşında son dakikada karar verip yola düşmek isterseniz, Atina aklınızda olsun. Ne ekonomik kriz ne de kış koşulları Atinalıları eğlenceden alıkoyabiliyor. Tavernalar kadar müzeler ve diğer kültür mekânları da görülmeye değer.

CUMA

17.00
Parkta gezinti

Bir zamanlar kraliyet ailesinin özel bahçesi, günümüzün Ulusal Bahçeler’i kenti dört mevsim güzelleştiren vahalardan biri. Çam ağaçları, ördeklerin yüzdüğü havuzlar, köprüler, botanik müzesi stres atmak isteyen Atinalıların sığınağı. Yanı başındaki parlamento binası meşhur Meçhul Asker Anıtı’yla yüz yüze. İlginç kıyafetleriyle nöbet tutan askerler turistlerin gözde fotoğraf konuları arasında.

18.30
Kafe kültürü

Yunanların vazgeçilmezlerinden biri de kahve. Yazın buzla hazırlanan frape, kışın Yunan kahvesi (ismi hariç her ayrıntısıyla Türk kahvesi) içiliyor. Bu konuda en popüler mekan Clemente VIII (Voukourestiou Cad. No: 3), Syntagma Meydanı yakınında. Kafenin müdavimleri yuppieler ve kahve tiryakileri. Kahve sonrasında semtte kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz. Lüks mücevherciler, ünlü AVM’lerden Attica, leziz tatlıların adresi Karavan (Voukourestiou Cad. No:11), pastaneler, özel ve zarif hediyelikler satan Kombologadiko (www.kombologadiko.gr) birbirine yürüyüş mesafesinde.

21.00
Girit çılgınlığı

Girit mutfağı Atina’da son yıllarda gittikçe popülerleşiyor. Ilissia semtindeki Alatsi’de (Tuz) şef Dimitris Skarmoutsos, Giritlilerin pazar günü kurulan aile sofraları kadar samimi bir atmosferde yerel lezzetleri sunuyor. Etli Girit pilavı, biberiyeyle tatlandırılıp zeytinyağında kızartılmış salyangoz, şarapta buğulama yapılmış tavşan gibi yemeklerden oluşan akşam yemeğinin ortalama fiyatı 75-100 TL.

23.00
Manzaralı bar

Alaycı Atinanılar şehrin sadece geceleri güzel göründüğünü, çünkü beton yığınlarının sadece karanlıkta ortadan kaybolduğunu söyler. Gece panoramik manzara için Galaxy Bar’ın kapalı terası ideal. Hilton’un çatısındaki barda içkinizi yudumlarken karanlıkta mücevher gibi parlayan Akropolis’i seyredebilirsiniz. Tek sorun fiyatların fahiş olması... (Vassilissis Sofias Cad. No: 46).

Cumartesi

09.00
Müzeler sıra sıra

Kolonaki geçmişte olduğu gibi bugün de pahalı dükkânların, göz alıcı müzelerin mekânı. The Benaki, Antik Yunan’dan günümüze çok geniş bir koleksiyona sahip (www.benaki.gr). Yakınlardaki Kiklat Sanatları Müzesi, Ege’deki Kiklat medeniyetiyle ilgili dünyanın en büyük müzesi. Mykonos, Naxos, Siros gibi adalardan elde edilen objeler sergileniyor (www.cycladic.gr). Komşu Exarcheia semtindeki Ulusal Arkeoloji Müzesi klasik heykel ve altın işlemeciliğinin gözalıcı örnekleriyle öne çıkıyor (www.namuseum.gr).

11.00
Atina brunch sever

Yunanistan’da kahvaltı çoğunlukla çay ve sigara demektir. Buna kimi zaman peynirli börek eklenir. Fakat Syntagma Meydanı yakınlarındaki Sofia’nın Valaoritou Cafe’sinde ağız sulandıracak seçenekler sizi bekliyor. Ispanak, peynir ya da salamlı tart, mantar, domates, enginar, peynirli pizzadan oluşan kahvaltı, kahve dahil 40- 50 TL. (Valaoritou Cad. No: 15)

13.00
Tarihi adımlamak

Arkeolojik Alanların Birleştirilmesi projesi son 10 yılda Atina’da yapılan en önemli düzenlemelerden biri. Yaklaşık 5 kilometrelik hatta kentin en önemli tarihi alanları, neo klasik yapıları, kiliseleri, kafeleri sıralanıyor. 12 Euro’luk bir biletle Akropolis, Antik Agora, Dionysus Tiyatrosu, Kerameikos Mezarlığı, Zeus Tapınağı ve Roma Forumu’na girebilirsiniz. Birkaç yıl önce açılan Yeni Akropolis Müzesi bu hattı taçlandırıyor.

16.00
Ada yaşamı

Turistik olmasına karşın Plaka hâlâ mimari açıdan kentin en zengin semti. Tavernaları, kafeleri bir kenara bırakıp zarif kiliselerin Frissiras (www.frissirasmuseum.com) gibi modern sanat müzelerinin bulunduğu ara sokaklara girin. Sonra ada hayatını çağrıştıran Anafiotika’ya doğru yürüyün. 19’uncu yüzyıl başında Anafi Adası’nı özleyen taş ustaları Akropolis’in eteklerinde küçük bir Kiklat köyü yaratmış.
Daracık sokaklar, avlular, balkonlar yazın yasemin ve gül kokuyor. Kışın da romantizmini koruyor.

17.00
Akropolis’te günbatımı

Milattan önce 5’inci yüzyılda inşa edilen Akropolis Tapınakları (Athena, Nike, Erechtheum, Partenon) Klasik Yunan’ın en önemli mimari ürünleri. Günbatımına doğru gidin ve manzaranın tadını çıkarın.

20.00
Gaz vadisi

Bir zamanlar kentin gazhanesinin bulunduğu Gazi semti 2000’lerin başında popülerleşti. Merkezdeki meydanında metro istasyonu yapılınca, çevresine birbiri ardına bar, restoran, kafeler açıldı. Varoulko’da meşhur şef Lefteris Lazarou, vermutla karamelize edilmiş, tarhana kremalı ahtapot gibi yaratıcı yemekler hazırlıyor. Ortalama akşam yemeği fiyatı 150-175 TL. (Pireos Cad. No: 80). Daha uygun fiyatlı fakat leziz seçenekler, örneğin tava derin su kalamarı, kalın kesilmiş patates dilimleri, tarama salata için Sardelles’i deneyebilirsiniz. Ortalama akşam yemeği 75 TL. (Persefonis Cad. No: 15)

23.00
Bauhaus’tan villaya

Nixon Bar’ın rahat atmosferini sanatçılar, entelektüeller çok seviyor. Kerameikos’taki barın sinema salonu da var (Agisilaou Cad. No: 61B). Alternatif arayanların mekânı Bios, Gazi semtindeki Bauhaus binasında. Elektronik müzik, avandgard gürültüler dolduruyor barın atmosferini (Pireos No: 84). Soul klasik bir bar. Psyrri semtinde ve müzik tercihi pop, blues, hip-hop. Mojito’ları müthiş (Evripidou Cad. No: 65). Buzuki eşliğinde çılgınca dans etmeniz gerekiyorsa, taverna yerine modern bir gece kulübü arıyorsanız Vox’a uğrayın. Ülkenin ünlü pop yıldızları kış boyunca birbiri ardına sahneye çıkıyor (voxlive.gr) Giriş ücreti konsere göre değişse de ortalama 75 TL, masalar 300 TL’den başlıyor.

Pazar

10.00
Bal dağı

224 numaralı otobüse atlayın, Ethnikis Antistaseos Caddesi’nde inin. Hymettus Dağı’na doğru 20 dakika yürüyun. Antik Yunanlar bölgenin bal dağı olduğunu düşünürmüş. Şimdilerde bahar kadar renkli olmasa da doğası görülmeye değer. Kaisariani Manastırı freskleriyle dikkat çekiyor (Giriş 5 TL).

14.00
Liman merakı

Atinalılar memur yerleşimi liman semti Pire’ye burun kıvırsa da manzara sevenlerin gözdesi. Özellikle marinasına yatların sıralandığı Mikrolimano. Ne yazık ki iddialı barlar, geçmişin güzel balıkçı tavernalarını hızla silip süpürüyor. Buna karşın birkaç mekan varlığını koruyor. Aralarındaki en iyilerinden biri Plous Podilatou. Uzo ve anasonla pişirilen kereviti burada tadın. Ortalama akşam yemeği 90 TL (Akti Koumoundourou Cad. No: 42). Aile restoranı Ammos’ta ortalama 45 TL’ye doyasıya kalamar tava, ızgara ahtapot,
ızgara mürekkepbalığı yiyebilirsiniz (Akti Koumoundrou Cad. No: 44).

Nasıl gidilir

Bu hafta İstanbul’dan direkt Atina gidiş-dönüş biletlerinin fiyatları THY’de 745, Pegasus’ta 526 TL’den başlıyor.

False