Öğle paydosu daha büyük faciayı önledi

Güncelleme Tarihi:

Öğle paydosu daha büyük faciayı önledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 01:06

GEÇEN hafta bugün tüm Türkiye’nin yüreği yandı. Karşıyaka Alaybey Tersanesi’nden kara haber bir anda yayıldı.

Haberin Devamı

Değirmendere Römorkörü bakım için bulunduğu havuzda yan döndü. Uzunca bir süre içinde bulunanlardan haber alınamadı. Arama ve kurtarma çalışmaları saatler sürdü. Akşam saatlerine doğru Genelkurmay Başkanlığı resmi açıklama yaptı. 10 şehit, 17 de yaralı olduğunu duyurdu. Ertesi gün düzenlenen cenaze töreninde şehit yakınlarının feryatları yürekleri dağladı.

Askeri savcılık el koydu
Bir hafta önce 8’i asker 2’si sivil 10 personele mezar olan Alaybey Tersanesi’nde bir yanda ölüm sessizliği kol gezerken, bir yanda da inceleme başlatıldı. Askeri savcılığın el koyduğu kazayla ilgili idari ve adli tahkikatın devam ettiği, bilirkişilerin incelemelere başladığı öğrenildi. Değirmendere Römorkörü kaza anındaki gibi yan yatmış biçimde dururken, etrafındaki hareketlilik dikkat çekiyor. Römorkör çevresinde inceleme yapıldığı gözlenirken, Genelkurmay Başkanlığı da tahkikatın devam ettiğini ve soruşturmalar tamamlandığında bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Öğle paydosu daha büyük faciayı önledi

Görgü tanıkları, dehşet anlarını Hürriyet EGE’ye anlattı: “Ne olduysa bir anda oldu. Römorkör sağa sola yalpalayıp büyük bir gürültüyle yan yattı. Askerlerin bir kısmı üzerinden atladı, bir kısmı ise havuz ve gemi arasında sıkıştı.”

Balık avlayanlar anlattı
Öte yandan, kazayla ilgili farklı ihmal yorumları yapıldı. Olay sırasında çevrede balık avlayan vatandaşlar, kazanın 12.30 sıralarında meydana gelmesinin büyük bir faciayı önlediğini anlattı. O saatlerde öğle paydosu için işçi ve görevli sayısının azaldığını vurgulayan görgü tanıkları, “Çok daha büyük bir faciadan dönüldü. O saatlerde öğle paydosu nedeniyle daha az sayıda insan havuz çevresindeydi. Römorkörün bulunduğu havuzun bir bölümü suya inmişti. Güvertede ve gemi çevresinde görevliler vardı. Ne olduysa bir anda oldu. Sağa sola yalpalayıp büyük bir gürültüyle yan yattı. Bazıları üzerinden atladı ancak bazıları da havuz ve gemi arasında sıkıştı. Sıkışanları uzun süre kurtaramadılar” dedi.

Haberin Devamı

‘Bu ilk değil’ iddiası
Tersane çevresindeki bir kısım esnaf ise daha önce de bir kaza atlatıldığını ancak bunun gizlendiğini iddia etti. Tersanede meydana gelen faciayla ilgili ismini açıklamayan bir yetkili ise kazanın havuza indirilen diğer gemi nedeniyle değil, römorkör denize indirilmeden içine doldurulan su nedeniyle dengesinin bozulduğunu ileri sürdü. Bu arada Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İzmir Koordinasyon Kurulu da bir komisyon kurarak tersanede inceleme ve araştırma yapmak için izin talebinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!