Muhafazakârlarımız ‘lüks’e alışmış

DÜN öğle saatlerinde Etiler’den geçen bir dostumuz telefon etti:

Haberin Devamı

“Yahu trafik tıkanıklığından hareket edemiyoruz, Nispetiye Caddesi Bentley, Ferrari, Maseratti, Aston Martin, Rolls Royce marka otomobillerle dolu, gerçekten şaşırmamak elde değil. Nusret’in otoparkı ve yeni açılan Limonota Cafe’nin önleri bu markalarla dolu... İstinye Park’ta ise bu markalar, Louis Vuitton ve Dolce Gabbana mağazalarının önünde sıralanıyorlar.
Bu arabaların artık bu araçların koleksiyonunu yapan ‘zenginlerimiz’ de artmaya başladı. Yani Katar ve Dubai gibi olmuşuz, araba, saat ve şık giysiler... Milano ve Paris’ten getirilen şık mobilya ve aksesuarlar... Reza Zarrab’ın müzayedelerden aldığı ve ‘hediye’ olarak dağıtılan ünlü tablolar... Zarrab’ın, içeri girmeden önce 20 milyon TL’lik ‘hediye tablo’ların bedelini ödeyemediğine göre, bu tabloların kimler için alındığı sorusu da ortaya çıkıyor. Osmanlı’da bile görülmeyen bir saltanat ve ne oldum delisi olmuş bir nesil türüyor. Bu yazıyı yazarken Kılıçdaroğlu, Samsun’da konuşurken, birkaç TV kanalı beş-on dakikalık canlı yayına girdiler; Başbakan Manisa’ya sahneye çıkınca Kılıçdaroğlu’ndan hemen ‘kaçıldı’. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının tümünü ise sadece Halk TV verdi. Eşitler arasında bir mücadele değil bu, hele seçim öncesinde buna ‘baskı’ da denilebilir. Hürriyet’in 1’inci sayfasındaki ‘İyi ki medya var’ yazısı belki bazı kanallar için ders olmuştur.

Haberin Devamı

Adları bile heyecanlandırıyor

Bu saatleri kimler takıyor

EBRU Gündeş’in eşi Reza Zarrab’ın, bakan Zafer Çağlayan’a hediye ettiği 300 bin Euro’luk Patek Philippe saat ile ilgili tartışmalar giderek büyüyor... Başbakan’ın 12 yıldan beri danışmanı olan Mücahit Aslan’ın yakın dostu olan Güngör Çepni, kendisinin de bu saatten taktığı yolundaki yazımıza avukatı aracılığıyla bir açıklama göndermiş ve ‘sahibi olduğu saatin değerinin, belirtilenin 20’de 1’i kadar olduğunu’ (50 bin Euro’luk) açıklamıştı.
Biz bunun değeri peşinde değiliz... Ancak birçok okurumuz çok ilginç bilgiler gönderdiler; bazılarında kollardaki bu saatlerin ‘servet’ ifade ettiğini belirttiler. İlk önce şu markalara bakalım:
1- CHOPARD: 201 parça mücevherli kadın saatinin fiyatı 25 milyon dolar; bir tablodan daha muhteşem.
2- PATEK PHILIPPE: Henry Graves modeli cep saatinin fiyatı 11 milyon dolar.
3- LOUIS MOINET: Meteoris modelinin fiyatı 4.6 milyon dolar. (Çok karışık bir sistemle tasarlanmış; taklidi veya benzerini yapmak çok zor.)
4- PIAGET: Emperador Temple modeli kadın saatinin fiyatı 3.3 milyon dolar. (Elmaslı, gayet dikkat çeken bir işçilik...)
5- FRANCK MULLER: The Aeternitas Mega 4 modelinin fiyatı 2.4 milyon dolar.
(Ayı, saati, günü gibi her türlü ayrıntı var; bu kadar sistemi buraya yerleştirmek ancak dâhi işçilikle mümkün olabilir.)
Dünyanın paha biçilmez saati Breguet olarak kabul ediliyor. Modeli Marie Antoinette (Fransız Kraliçesi), 200 yıl önce yapıldı; en önemlisi de 40 yılda tamamlanabildi. İçinde 805 parça var.
Müzeden çalındı; 2008’de Breguet, yeni sahibi olan Swatch firmasının sahibi aynısını yaptı. Ancak 40 milyon dolarlık teklif Swatch tarafından reddedildi.
VACHERON CONSTATIN: (1.5 milyon dolar), Mublot Caviar (1.3 milyon dolar), Louis Moinet Magistralis (900 bin dolar), Blancpain (800 bin dolar) markalarını da unutmayalım.)
REŞAT ALTINI GİBİ...
Bu saatler olağanüstü bir mekaniğe sahipler. Yıllandıkça değerleri düşmüyor aksine artıyor. Dünyada bu markaları daha çok Başbakan ve bakanlar ile siyasetçiler takıyor... Özel siparişle özel ustalar tarafından yapılıyor, yapımı da en az iki yıl sürüyor. Bizim gerçek Hereke halısı gibi...
Bu saatlerin göktaşı, siyah elmaslı olanlarının fiyatlarının daha yüksek olduğu biliniyor.
Dünyada bu saatlerin koleksiyonu yapanlar olduğu gibi ‘karapara’ trafiğinde de önemli bir araç olarak kullanılıyor. Artık ‘kutu’ ile saklanamayan dövizlerin yerine saatler taşınıyor. Çünkü her yerde hemen paraya çevrilebiliyor. Gümrük kapılarında geçişlerde ‘itibar’ konusu oluyor.
Peki alıcısı kimdir: Birinci sırada Ruslar geliyor, onu Çinliler takip ediyor. Azeriler ve İranlılar ilk üçe giriyorlar. Katar, Dubai, Kuveyt ve Suudiler... Biz bu ülke insanlarından sonra geliyoruz. AKP iktidarından sonra bu daha da fark ediliyor. Özeniyoruz da biraz.. Kimsenin de cebinden bu saatlere para verdiğini sanmıyoruz...
‘Helal para’ ile alınmaz, çünkü insanın eli titrer!..
Türkiye’deki saat piyasısını Kapalıçarşı ve Nişantaşı’nda ikinci el saat alım-satımı yapanlar biliyorlar.
‘Reşat Altını’ gibi anında paraya çevrilebiliyor..

Haberin Devamı

Ekinci CHP’den istifa etmiş

İŞADAMI Güngör Çepni’nin önceki günkü açıklamasını gönderen avukat Mehmet Berzan Ekinci’nin CHP Ataşehir Belediye Meclis üyeliğine seçildiği, ancak bir süre sonra Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın aday yapılması ve Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile anlaşmazlığı nedeniyle görevinden ve CHP’den istifa ettiği öğrenildi. Diyarbakırlı olan Ekinci’nin CHP içinde güçlü dostları olduğu; Sibel Can, Sulhi Garan Aksüt, Nuri Ergin (Nuriş), Hüseyin Baybaşin gibi isimlerin avukatlığını yaptığı belirtiliyor.

Kabinenin ‘sivil’ Paris gezileri

BİLEMEYİZ, Başbakan Erdoğan’ın haberi var mıdır? Son iki yıl içinde hükümetin 25 bakanından çoğunun kaldırılan özel uçakla Ankara ve İstanbul’dan Paris’e gittiklerini söylersek bize kimler kızacaktır merak ederiz. ‘Papağanımız’ bize, bu gezileri Mücahit Aslan ve Güngör Çepni’nin düzenlediklerini ve 5 kez gittiklerini söyledi... Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış’ın oradaki eğlencelerini bilmiyoruz... Araştırmalarımız sürecek, öğrenirsek tabii ki onları da yazacağız.

Yazarın Tüm Yazıları