İzmir’in içinde bir cennet köşe

Güncelleme Tarihi:

İzmir’in içinde bir cennet köşe
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2013 01:11

İnciraltı Kent Ormanı 10 yıl önce böyleydi, 10 yıl sonra böyle oldu

Haberin Devamı

KENTLER büyüdükçe binalar da büyüyor... Binalar büyüdükçe yaşam alanları küçülüyor... İzmir’de bir alan var ki görenleri hayrete düşürüyor. İnciraltı Kent Ormanı... Gördüğünüz iki kare fotoğraf değişimi ortaya koyuyor. İlk fotoğraf 2004’te çekildi. İkincisi ise 2013 sonlarında. Yani neredeyse 10 yılda bambaşka bir görüntü çıktı. Büyükşehir Belediyesi, İnciraltı’nda 2006’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarıyla kent içinde 625 bin metrekarelik bir yeşil alan yarattı. Başkan Aziz Kocaoğlu, sadece burada değil, farklı bölgelerdeki projelerle de Kent Ormanı olgusunu İzmir yaşamına yerleştirme amacında olduklarını kaydetti.

Her türden yeşil

İnciraltı Kent Ormanı’na gittiğinizde kentin ortasında kendinizi bambaşka bir yerde hissediyorsunuz. Yeşille mavinin buluştuğu doğal güzelliğin ortasında nefes aldığınızı hissediyorsunuz. Alanda 2006’dan bu yana yapılan çalışmalar kapsamında Kanada kavağı, dut, akasya, söğüt, gülibrişim, iğde, katalpa, palmiye, sığla, süs eriği, süs elması, akçaağaç, dişbudak, tesbih, çınar, oya, gladiçya, leylandii, erguvan, sofora, çam, servi, gravilla, ıhlamur, manolya başta olmak üzere farklı türlerden oluşan toplam 20 bin 659 ağaç dikilmiş. Yeşil doku bununla da sınırlı değil bölgede. Zakkum, deniz iğdesi, böğürtlen, defne, abelya, sardunya, lavanta, lavantin, kartopu, pitosporum, yasemin, ateş dikeni, ılgın, berberis, taflan başta olmak üzere farklı türlerden oluşan toplam 17 bin 659 de çalı mevcut.

Haberin Devamı

Maviyle buluşma

İzmirliler günün her saati, deniz ve yeşilin birleştiği bir ortamda spor, yürüyüş, gezinti ve piknik yapabiliyor. Orman içinde kuşların barındığı ve yumurtladığı sulak alan, tel örgüyle koruma altına alınmış, adeta bir tablo gibi duruyor. Balıkçı barınağı da korunurken, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle eski fotoğraflardan çıkartılıp, kente yeniden kazandırılan ‘İzmir Kayıkları’ için Deniz Müzesi’nin yakınında iskele de manzaraya katkı koyuyor. Demokrasi Meydanı ormanla iskele arasındaki İnciraltı Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi’nin çevresi ise 7 bin metrekarelik bahçeye dönüştürülerek daha da yeşil bir görünüme kavuşturulmuş.

Haberin Devamı


Büyüklük ikiye katlandı

İNCİRALTI Kent Ormanı’ndaki değişimle ilgili bilgi alırken; Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla kente son dokuz yılda 7 milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandırıldığını öğreniyoruz. Yeşil alanlarla ilgili Büyükşehir Belediyesi şu bilgileri verdi:

“35 milyon bitki toprakla buluştu. Bakımı yapılan yeşil alan miktarı 14 milyon metrekareye ulaştı. İnciraltı ve Sasalı kent ormanlarıyla şehrin iki yakası doğal güzelliklere kavuşturuldu. Kadifekale’de yıkılan gecekondulardan boşalan alan, yine kent ormanı olarak taçlandırılıyor. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı, Homeros Vadisi ve yeniden düzenlenen Hasanağa Bahçesi de İzmirliler’in kent ortasında doğayla kucaklaşma olanağı sunuyor. Kentte metropol 11 ilçe dahil 35 milyon 551 bin metrekarelik yeşil alan bulunuyor.”

Haberin Devamı

İzmir’in içinde bir cennet köşe

DİKKAT DİKKAT

Ciğerimiz yanmasın

Fırsat buldukça Engelliler Merkezi tarafından Kent Ormanı’na girerim. Ancak, İzmir içinde gerçek bir cennet olan ormanda yüreğim daralır. Çünkü adım başındaki, “Mangal yakmak yasaktır” yazıları, “Sıcak piknik” merakını engelleyemiyor. Her seferinde odunlu, kömürlü mangal, semaver yakanlara rastlamak mümkün. Ne olur, burada ateş yakmayalım, yaktırmayalım. Ciğerimiz yanmasın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!