Fener ve Galatasaray'a Euro şoku

Güncelleme Tarihi:

Fener ve Galatasaraya Euro şoku
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 13:28

Türkiye'de iki hafta önce başlayan "Yolsuzluk Operasyonu" ile 15 günde önemli ölçüde artan döviz fiyatları, kulüpleri şimdiden zora sokmaya başladı. Bu hafta oynanacak maçlarla devre arasına girecek liglerde kulüpler kadrolarını güçlendirmek adına yapacakları transferlerin maliyetlerini şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Haberin Devamı

Mevcut kadrolardaki oyuncuların, özellikle yabancıların ücretleri döviz üzerinden ödenirken, yeni transfer edilecek oyuncuların maliyetleri de göz önüne alındığında kulüplerin kasalarından önemli bir miktar akacak. Operasyon başlamadan önce 2.80 TL olan euro, dün piyasalar kapandığında 2,98 TL'yi gösteriyordu. İki haftada oluşan 0,18 TL'lik bu fark, kulüpleri önemli ölçüde etkileyecek.

GALATASARAY ŞİMDİDEN ORTALAMA BİR FUTBOLCU ALMIŞ KADAR OLDU
2013-2014 sezonunda kadrosundaki futbolcularına yaklaşık 44 milyon Euro ödeyecek olan Galatasaray'ın, son günlerdeki döviz artışından kaynaklanan zararı yaklaşık 8 Milyon TL. Bu miktar da bugünkü kurdan yaklaşık 2 milyon 650 bin euro ediyor. Bu miktar ortalama bir futbolcunun transferini karşılayacak düzeyde.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE DE ARTAN DÖVİZ KURUNDAN ŞİKAYETÇİ
Tıpkı Galatasaray gibi futbolcularına yüksek bir miktar ödeyen Fenerbahçe de yaklaşan transfer dönemi öncesi sıkıntılı. Futbolcularına Galatasaray'dan sadece 2 milyon Euro az, yani 42 milyon Euro ödeyecek olan sarı-lacivertli kulüp, son günlerdeki artan döviz kurundan yaklaşık 7 milyon 500 bin TL zarar etti. Bu miktar bugünkü kurdan 2 milyon 500 bin Euro ediyor.

Türkiye'nin en pahalı kadroları olan Galatasaray ve Fenerbahçe'den sonra, Beşiktaş başta olmak üzere diğer kulüplerin de artan döviz kurundan kaynaklanan zararları yönetimleri kara kara düşündürüyor.

Ayrıca dolar ve euro kurundaki artış diğer sektörleri de vurdu.

YENİ MODELLERDE YÜZDE 10 ARTIŞ

DÖVİZ kurundaki yaşanan hızlı yükseliş, 2013 yılını rekorla kapatmaya hazırlanan otomotiv sektörünü önümüzdeki yıl vuracak. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, yaşanan gelişmelere bağlı olarak önlerini göremediklerini belirterek, “Biz zaten 2014 yılının Fed’in tahvil alımını azaltacağını açıklamasına bağlı olarak kötü geçeceğini öngörüyorduk. Şimdi operasyona bağlı olarak artan döviz kuru bu durumu daha da olumsuz bir noktaya götürecek gibi. Kısa vadede otomotiv markaları kur artışını merkezlerden aldıkları destekle tolere etmeye çalışacaklardır” dedi. Otomotiv firmaları yetkilileri ise eldeki stoklara bağlı olarak Ocak ayında otomobil fiyatlarının ilk etapta en az yüzde 5 zamlanacağını belirterek, “2014 yılı modellerin fiyatları ise en az yüzde 10 zamlanır” dedi.

Haberin Devamı

KONUT FİYATLARI REVİZE EDİLECEK

SİYASİ gelişmelere paralel olarak yükselen dolar ve Euro inşaat pazarında da etkisini gösterecek. Kurların son şeklinin kabul edilemez olduğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, gelinen noktada inşaat şirketlerinin zarara uğrayacağını söyledi. Döviz artışının konut alacaklar için iyi bir fırsat olduğunu dile getiren Çelik, “İnşaat maliyetler 1.70 kuruna göre yapıldı. Şimdilerde 2.10’lardayız. 2-3 ay içinde şirketler yeni maliyetlerine göre fiyatlarını revize edecek. Konuta yüzde 15-20 zam gelecek” dedi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, döviz hareketleri konut satışlarına direk ve dolaylı etki yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

DAR GELİRLİ FRENE BASTI

SON dönemlerdeki gelişmelerden etkilenen perakende sektörün de daralma yaşanıyor. Sektör temsilcileri, “Genel olarak piyasanın çok daha canlı olması gerekiyordu. Havaların soğuması aralık ayını ancak buldu. Yılbaşı alışverişleri için insanların sokaklara çıkması gerekiyordu. Fakat özellikle orta ve dar gelirlilerin ciddi biçimde frene bastığını görüyoruz” dedi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) YÖnetim Kurulu Üyesi Sinan Öncel, 10 günü aşkın süredir devam eden gelişmelerin perakende sektörüne etkisini ise şöyle değerlendirdi: “İnsanlar birkaç gün bekleyip daha sonra endişelendiler. Şansımız, bütün bu olayların yılbaşı öncesine denk gelmesi.”

Haberin Devamı

FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ

KUR artışından etkilenecek sektörlerin başında teknoloji geliyor. İthal ürünler yüksek bir pay aldığı teknoloji sektöründe döviz kurunun söz konusu seyirde devam etmesi halinde ürünlerin yüzde 10 civarında zamlanması bekleniyor. Index Grup CEO’su Erol Bilecik, “Zam tahmini yapabilmek için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Ancak kurun bu seviyede devam etmesiyle ocak ayının üçüncü haftasında teknoloji ürünlerine yüzde 10 zam yapılması söz konusu olabilir” diye konuştu. Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, kurun söz konusu seviyeden devam etmesi durumunda zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!