Türkiye'nin 7'inci yüz nakli yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin 7inci yüz nakli yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 00:00

Türkiye'nin 7'nci yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Recep'e ihtiyacı olan her şeyi naklettik. Burun, üst dudak, üst çene ve damak nakledildi. Yüzü tam istediğimiz gibi oldu" dedi.

Haberin Devamı

Özkan, 4 saat 10 dakika süren ameliyatın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, ameliyatın oldukça güzel geçtiğini söyledi. Özkan, "Recep Kaya'ya daha önce bir kaç kere yüz çıkmıştı. Ancak şanssızlığı nedeniyle nakil olamamıştı. Recep'e ihtiyacı olan her şeyi naklettik. Burun, üst dudak, üst çene ve damak nakledildi. Yüzü tam istediğimiz gibi oldu" dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen Ali Emre Küçük'ün (34) ailesi tarafından bağışlanan yüzü, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde 12 yaşındayken oynadığı av tüfeğinin ateş alması sonucu yaralanan 22 yaşındaki Recep Kaya'ya nakledilmişti.

'HER ŞEYE HAZIRIM' DEDİ VE...

Türkiye’nin yedinci, Akdeniz Üniversitesi’nin 5’inci yüz nakli, daha önce ten uyumuna takılan 21 yaşındaki Recep Kaya’ya yapılacak. Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki operasyon sona erdi. Antalya Havalimanı'na gelen Prof. Dr. Özkan kendisini bekleyen minibüse binen Özkan, saat 12.25 sıralarında yüz ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesine geldi. Prof. Dr. Özkan, kendisini bekleyen gazetecilere, "Geç kaldım" dedi. Bu arada nakil olacak Recep Kaya ile ilgili ilginç bir detayı halası paylaştı. Kaya'nın, kazayı yaşamadan önceki çocukluk fotoğrafını devamlı Prof. Özkan'a gösterip 'Beni böyle yarat' dediği ve üzülmesin diye halasının o fotoğrafı elinden aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Edirne'de zehirlenme sonucu beyin ölümü gerçekleşen Ali Emre Küçük'ün yüzü, 4 saat 10 dakika süren operasyonla 22 yaşındaki Recep Kaya'ya nakledildi. Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde zehirlenmeye bağlı hastalığı nedeniyle götürüldüğü Edirne Trakya Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen, 34 yaşındaki Ali Emre Küçük'ün bağışlanan yüzünün, Kırklarelili Recep Kaya’ya nakledilmesine karar verildi. Daha önce ten uyumu nedeniyle yüz nakli yapılamayan Recep Kaya, Akdeniz Üniversitesi’nden saat 21.00’de gelen telefon üzerine yeni yüzüne kavuşmak için yanında halası Ulviye Peközer ile birlikte Antalya’ya yola çıktı. Saat 03.20’de Antalya Havalimanı’na ulaşan Kaya’yı, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu karşıladı. Hastaneye ait bir araçla havalimanından alınan Kaya ile halası Ulviye Peközer, 10 dakika içinde hastaneye ulaştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN 7'İNCİ YÜZ NAKLİ YİNE ANTALYA'DA / Foto Galeri

ANTALYA’YA 4 SAATTE GELDİ

Dün saat 21.00 sıralarında müjdeli haberi aldığını anlatan Recep Kaya, Kırklareli’nden önce İstanbul’a, ardından Antalya’ya 4 saatlik yolculuktan sona geldiğini belirterek, çok mutlu olduğunu söyledi. Antalya Havalimanı’nda ve hastane girişinde Türkiye’nin ilk yüz nakillisi Uğur Acar gibi zafer işareti yapan Kaya, ameliyata hazırlık için B Blok 2’nci kattaki ameliyathaneye götürüldü. Kaya’ya Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde hayatını kaybeden donörün yüzü, Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından nakledilecek.

Türkiyenin 7inci yüz nakli yapıldı


5 KİŞİLİK EKİP GİTTİ

Prof. Dr. Ömer Özkan, nakil olacak yüzü almak için Antalya’dan 5 kişilik ekiple Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçak ile saat 01.00’de Edirne’ye yola çıktı. Ekipte Prof.Dr. Ömer Özkan’ın yanı sıra, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Tozoğlu, Diş Hekimi İsmail Avşar, Plastik Cerrahi Asistanı Polat Biçici, Hemşire Ayşe Kafalı bulunuyor. Prof. Dr. Özkan’ın bu sabah nakledilecek yüzü alıp Antalya’ya geleceği ve ardından nakil için hazırlanan Recep Kaya’ya nakil operasyonunun başlaması bekleniyor. Nakil, Türkiye’nin 7’nci, Akdeniz Üniversitesi’nin ise 5’inci yüz nakli olacak.

3 AY ÖNCE ÇAĞRILDI

2004 yılında babasının av tüfeğiyle oynadığı sırada silahın ateş alması nedeniyle yüzünden yaralanan Recep Kaya, 9 yıldır yüzünün tedavi edilmesini bekliyordu. Geçen şubat ayında Antalya’ya gelip Akdeniz Üniversitesi’ne nakil için başvuran, yaklaşık 3 ay önce de ’Aranan yüz bulundu’ denilip hastaneye çağrılan Recep Kaya, bulunan donörün siyahi olması nedeniyle ten uyuşmazlığı gerekçesiyle İstanbul’dan memleketine geri döndürüldü.

Haberin Devamı

"HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Yüz nakli için Antalya’ya gelen ve ameliyata hazırlanan Recep Kaya, "Daha önce yüz nakli yapan insanlarla konuştum. Her şeye hazırım" dedi. Kaya’yı yalnız bırakmayan ve onunla birlikte Antalya’ya gelen halası Ulviye Peközer ise, "Recep annesi vefat ettikten sonra benimle birlikte yaşamaya başladı. Ben onları evlat edindim. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hem sevindim hem telaş yaptım. İnşallah her şey umduğumuz gibi olur" diye konuştu.

GEÇEN SENE DE GELMİŞTİ

Kırklareli’nde 2004 yılında av tüfeğinin patlaması sonucunda yüzü parçalanan Recep Kaya, yüz nakli için Antalya’da bulunan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gitti. Yüz nakli için Akdeniz Üniversitesi’nden gelen haberle umutlanan 22 yaşındaki Recep Kaya halası Ulviye Peközer ile birlikte akşam saatlerinde memleketi Kırklareli’nden ambulansla Antalya’ya gitmek için Atatürk Havalimanı’na geldi. Kaya daha önce de yüz nakli için Antalya’da bulunan Kadeniz üniversitesine gitmiş ancak doku uyuşmazlığı nedeniyle yüz nakli gerçekleştirilememişti.

Haberin Devamı

Antalya yolculuğu öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Recep Kaya, "Antalya’ya yüz nakli için gidiyorum. 2004 yılında silahla oynarken bir kaza geçirdim. Nakil için sıra bekliyorum. Geçen yıl bu zamanlar Antalya’da yüz nakli için başvuru yaptım. Geçtiğimiz aylarda yüz nakli için bir haber gelmişti ama iptal olmuştu. Yeniden bir haber geldi ve tekrar Antalya’ya gidiyorum. Uygun bir yüzün bulunduğu söyleniyor. Daha önce yüz nakli yapan insanlarla konuştum. Her şeye hazırım" şeklinde konuştu.

DOLU TÜFEK HAYATINI KARARTTI

İlerleyen saatlerde başlayacak ameliyatla Edirne’de alkol zehirlenmesinden hayatını kaybeden hayatını kaybeden 34 yaşındaki A.E’nin yüzü 22 yaşındaki Recep Kaya’ya nakledilecek. Yüz nakli ameliyatı kısmi nakil olarak gerçekleştirilecek. Sabaha karşı halası Ulviye Peközer’le Antalya’ya gelen ve hastaneye yatışı gerçekleştirilen Kaya, 2004 yılında henüz 13 yaşındayken ağabeyinin düğünü sonrası evde dolu bırakılan tüfekle oynarken, tüfeğin patlaması sonucu yüzünden yaralandı.

Haberin Devamı

Recep Kaya, yaralanan yüzü nedeniyle okul hayatına devam edemedi. Kaya, kaza gününden sonra 4- 5 yılını hastanede geçirdi. Bu arada 40’a yakın ameliyat oldu. Recep Kaya, yaklaşık 1 yıl önce yüz nakli olmak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Kaya’ya ilk haber yaklaşık 3 ay önce geldi. 3 ay önce fakülteye çağrılan Recep Kaya’ya ten uyuşmazlığı nedeniyle nakil yapılmadı.

"BENİ BÖYLE YARAT HOCAM"

Aileye ikinci mutlu haber dün akşam saatlerinde ulaştı. Antalya’ya da birlikte geldiği, Kırklareli’de birlikte yaşadığı halası Ulviye Peközer, haber geldiğinde kendisinin bir yakının mevlüdünde, Recep Kaya’nın ise çalıştığı tekstil atölyesinden henüz döndüğünü anlattı. Nakil için Kırklareli’nden apar topar yola çıktıklarını İstanbul’da havalimanına ulaştıklarında, havalimanında bocaladıklarını ve 15 dakikalık bir farkla ilk uçağı kaçırdıklarını anlatan Peközer, 01.30’da uçağa binerek Antalya’ya geldiklerini anlattı.

Recep’in eniştesiyle yeni yıl planı yaparken aile olarak yeni yılı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde geçirecekleri anlatan hala Peközer, cüzdanında taşıdığı, Recep Kaya’nın kaza öncesi fotoğrafını çıkartarak "Recep, hocaya bu fotoğrafı gösterip ’Beni böyle yarat’ diyormuş. Bu fotoğrafa bakıp bakıp üzüldüğünü görünce ben de elinden aldım" dedi.

TECRÜBELİ NAKİLLER YAŞANACAKLARI ANLATTI

Hala Ulviye Peközer’in Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bahçeside bekleyişi sırasında kendisine üniversitenin yüz nakli hastaları Turan Çolak ve Recep Sert destek oldu. Çolak ve Sert sürecin nasıl ilerleyeceğini, ameliyat sonrasında neler yaşayacaklarını Ulviye Peközer’e anlattı.


DÜNYANIN TANIDIĞI EKİP

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Türkiye’nin ilk çift kol, ilk yüz ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini de gerçekleştirdi.

Muğla’nın Milas İlçesi’nde motosikleti ile geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden
yaşındaki Fatih Demirel’in iki kolu, 25 Eylül 2010’da aynı ekip tarafından, Aydın’da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran 29 yaşındaki Cihan Topal’a nakledildi.

Prof.Dr. Özkan başkanlığındaki ekip, 9 Ağustos 2011’de de 21 yaşındaki Derya Sert’e 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim naklini yaptı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği, fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip, tıp literatürüne geçti. Bu yöntemle hamile kalan ve bir süre sonra bebeğini düşüren Derya Sert’e önümüzdeki günlerde tekrar embriyo transferi yapılacak.

Uşak’ta 19 Ocak 2012 tarihinde intihar sonucu hayatını kaybeden 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yine Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 20 Ocak’ta gerçekleştirilen ameliyatın ardından 19 yaşındaki Uğur Acar’a nakledildi.

Manavgat İlçesi Gebece Köyü’nde 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzü yanan Acar’a yapılan bu operasyon, Türkiye’nin ilk, dünyanın 16’ncı yüz nakli olarak tarihe geçti.

Aynı ameliyatla Ahmet Kaya’nın kolları ve sağ bacağı ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır’a nakledildi. Kılcal damarlar nedeniyle uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak ertesi gün ameliyatla alınırken Kavdır nakilden 103 gün sonra mantar enfeksiyonu nedeniyle öldü.

Bu arada Türkiye’nin ikinci yüz nakli ameliyatı Hacettepe Üniversitesinde Cengiz Gül’e, üçüncü yüz nakli ameliyatı Gazi Üniversitesinde Hatice Nergis’e yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde 15 Mayıs 2012’de gerçekleşen ameliyatla, Uşak’ta intihar sonucu yaşamını yitiren lise öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz’ın yüzü, 35 yaşındaki Turan Çolak’a nakledildi. İzmir’in Kiraz İlçesi’nde yaşarken, 3.5 yaşında ocağa düşmesi sonucu yüzünün yanmasıyla hayatı değişen Çolak, bu ameliyatla Türkiye’nin 4’üncü, AÜ’nün 2’nci yüz nakillisi oldu.

Muğla’daki tatili sırasında denizde yüzerken fenalaşıp ölen Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nın ailesi tarafından bağışlanan organlarından kullanılabilir durumda olan yüzü, geçen 18 Temmuz’da Antalya’da yapılan operasyonla 27 yaşındaki Recep Sert’e nakledildi. Akdeniz Üniversitesi’nin 3’üncü, Türkiye’de 5’inci yüz naklini, yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı.

Antalya’da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan’ın yüzü,
Ağustos’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Edirne’den gelen 54 yaşındaki çiftçi Salih Üslün’e nakledildi. AÜ’nün 4’üncü, Türkiye’nin 6’ncı yüz naklini, yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!