Tweet’ten bir saat sonra bomba

Güncelleme Tarihi:

Tweet’ten bir saat sonra bomba
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:47

Beyrut’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin siyasi danışmanı, eski Washington Büyükelçisi ve eski Maliye Bakanı Muhammed Şatah hayatını kaybetti. Sünni siyasetçi, saldırıdan bir saat önce Hizbullah’ı eleştiren bir tweet atmıştı.

Haberin Devamı

LÜBNAN’ın başkenti Beyrut’un batısındaki Ayn el Mıreyse bölgesinde dün meydana gelen patlamada 5 kişi öldü, 70’i aşkın kişi yaralandı. Başbakan Necib Mikati’nin evinin yanı sıra kamu binalarının, otellerin ve ticaret merkezlerinin yer aldığı bölgede bombalı araçla düzenlenen saldırıda ölenler arasında, Hizbullah karşıtı Gelecek Hareketi’nin lideri olan eski Başbakan Saad Hariri’nin sağ kolu Muhammed Şatah da var.

SALDIRININ ARDINDAN ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR

MEZHEP ‘FİTNE’Sİ

Lübnan’da en son ekim ayında düzenlenen benzer bir saldırıda istihbarat şefi Vissam el Hasan öldürülmüştü. Mikati hükümetin kriz masasını acil toplantıya çağırırken, uluslararası medya dünkü saldırının ülkede mezhepler arası tansiyonu yükseltebileceği yönünde görüşlere yer verdi. 62 yaşındaki Sünni siyasetçi son nefesini vermeden bir saat önce dahi Suriye ve İran destekli Hizbullah’ı eleştirmişti. Hariri de Hizbullah’ı işaret etti. İddiaları reddeden Suriye’nin Lübnan büyükelçisi ise saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. İran da “Amaç Lübnan’da yeni fitne yaratmak” diye açıklama yaptı. Bu arada İran’ın Beyrut Büyükelçiliği’ni hedef alan bombalı saldırıyı üstlenen Abdullah Azzam Tugayları, “Hizbullah’ın Suriye’deki savaştan çekilmesi ve Müslüman tutukluların serbest bırakılması durumunda” Lübnan’daki eylemlerini durduracağını duyurdu. Hizbullah ise “Ulusal birliğimize karşı bu korkunç suçu kınıyoruz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Cenevre 2’yi beklerken...

MUHAMMED Şatah, saldırıdan bir saat önce attığı tweet’te Hizbullah’ı eleştirmişti. Şatah, eski Başbakan Refik Hariri’nin 2005’teki suikastla ölümünün ardından Suriye’nin Lübnan’daki 30 yıl yıllık egemenliğinin son bulduğuna dikkat çekerek, “Hizbullah şimdi Suriye’nin 15 yıl boyunca Lübnan’ın güvenlik ve dış politikasında kullandığı yetkilere benzer yetkiler için bastırıyor” demişti.
Lübnan haftalardır hükümetsiz ve siyasi krizin çözülmesi için tüm gözler Suriye için yapılacak Cenevre 2 konferansında. Dünkü saldırıda 50-60 kg’lık bir bomba kullanırken, onlarca kişinin giysileri alev aldığı kameralara yansıdı. Türkiye ve Fransa suikastı kınayan ilk ülkelerden oldular.

Sembolik isim

Haberin Devamı

Fransa’da sürgünde yaşayan Hariri’nin Beyrut’taki konutundaki Batı yanlısı 14 Mart İttifakı toplantısına giderken ölen Şatah, bir teknokrat olarak bakan yapılsa da ittifak içinde kilit bir rol oynamıyordu. Ancak Beşar Esad karşıtı söylemi dikkat çeken muhalif siyasiye yönelik suikastın bölgesel açıdan “sembolik” olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!