Kürt petrolü için yeni adres Halkbank

Güncelleme Tarihi:

Kürt petrolü için yeni adres Halkbank
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:42

Yıldız, K. Irak’la ilgili yol haritasında bir değişiklik olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan petrol akışıyla ilgili konuşurken, gelirlerin toplanacağı banka için ilk kez Halkbank’ın ismini telaffuz etti. Yıldız, “İçinden geçtiği durum süreci etkilemeyecek” vurgusu yaptı.

KUZEY Irak’tan Türkiye’ye petrol sevkiyatının başlaması, gündeme petrol gelirlerinin hangi bankada toplanacağı konusunu taşıdı. Malum, Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) ortak planı bir Türk kamu bankasının aracı olması. Kulislerde, İran’la yapılan petrol ve doğalgaz ticaretine aracı olan Halkbank’ın üç kamu bankası arasında en güçlü aday olduğu konuşuluyordu. Vakıfbank ve Ziraat Bankası’nın ise Kuzey Irak’ta şubeleri bulunuyor.
Enerji ve Tabii Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada ilk kez Halkbank’ın adını kullanırken, “Banka hesapları ile ilgili tartışma var. Halkbank’ın içinden geçtiği durum bizim bu süreci etkilemeyecek. Halkbank’ın kurumsal olarak etkilendiği bir süreç değil. Yine normal bankacılık faaliyetleri ile birlikte kamu bankasındaki mevduatı Irak’lı kardeşlerimize sunacağız. Yol haritamızda değişiklik yok” dedi.

400 BİN VARİL TRANSFER

Elektrik Dağıtıcıları Derneği’nin (ELDER) Kayseri’de düzenlediği toplantıda konuşan Yıldız, Kuzey Irak’tan gelen petrolün önce Silopi sonra Ceyhan’da depolanacağını, Merkezi Irak Hükümeti’nin 1 varil petrol dahi geçse haberdar olacağını söyledi. Yıldız, “300 bin varille başlayan 400 bin varille devam edilecek bir transfer olacak. Merkezi yönetimin tayin edeceği bir gözetmen ile buradaki miktar tespit edilecek. Şeffaflıktan alacağımız güçle beraber Irak’ın petrolleri dünya pazarlarına açılmış olacak. Önemli olan bu kararın verilmiş olması” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dağıtımcılar 2014’te vergi rekortmeni

ELDER Başkan Yardımcısı Yaşar Aslan, elektrik dağıtım şirketlerinin vergi rekortmeni olacağını söyleyerek, “2014’te dağıtım şirketlerinin ödeyecekleri vergileri takip edin. 1 milyar liradan az vergi ödeyen çıkmaz. Her şirket bulunduğu bölgede vergi rekortmeni” dedi. Ülke genelindeki kayıp kaçakta bir puanlık düşüşün, 150 milyon lira karşılığı bulunuyor.

Haberin Devamı

Ortalama elektrik faturası 35 lira

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, elektrik abonesinin ortalama 35 lira elektrik faturası ödediğini kaydederek, “Bu bedel iletişim bedellerinin dörtte biri. Yani hiç konuşmadığınız telefona para ödüyorsunuz, onu sorgulamıyorsunuz. Her konforu sağlayan elektriğe ödenen fatura sürekli gündemde kalıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!