Kayak alışverişi öncesi bunlara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Kayak alışverişi öncesi bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:36

Haftanın sorusu: Kar tatiline gidecek olsanız yanınıza neler alırdınız? Kalın ve sıcak tutacak giyecekleri sıralıyorsunuz değil mi?

Haberin Devamı

Size bir ipucu: Sıraladığınız her kalem ürünün başına mutlaka ‘kar’ kelimesini ekleyin. Kar montu, kar pantolonu, kar tulumu gibi... Çünkü sıradan bir mont, sıradan bir bot sizi dağda fena halde demode bırakır

En mantıklı alışveriş dağda yapılan

Uzun süredir kayak sporuyla ilgilenenlerin ortak görüşü şu: Kayak malzemeleri, kayak merkezlerinden alınmalı. Hem daha fazla alternatif var hem insan gidince ihtiyacı olanın ne olduğunu daha iyi kavrıyor. Dağların en popüler markaları North Face, Burton, Bogner, Sorel ve Moncler…

Kilit aksesuar eldiven

Eldiven çok önemli; hem modaya uygun olmalı hem de hareket kabiliyetini sınırlamamalı. Çok pahalı veya çok süslü olması şart değil.

Bire de var bine de

Fiyat aralığı çok ama çok geniş. Bir tarafta dünyaca ünlü Fransız moda devi Chanel’in 2480 Sterlin (7075 TL) değerindeki kayak takımları, Dior, Valentino gibi markaların 2000 dolarlık kürklü zımbalı kar botları, Dolce Gabbana’nın 1000 TL’lik kayak gözlüğü;
diğer taraftan 750 TL’ye tepeden tırnağa kayak kıyafetlerini alabileceğiniz spor malzemeleri satan mağazalar... Seçim sizin.

Kask şart!

Haberin Devamı

Kayak aksesuarlarının en önemlisi kuşkusuz kask. Akla gelen ünlü marka Salomon. Ayrıca bu markanın eldivenden ‘clima-dry’ içliğe, saç bandından kayak kılıfı ve çantasına kadar her şeyini bulabilmeniz mümkün.

Gözlüğünüz kırılmaz cam olmalı

Kayak sporunun olmazsa olmazlarından biri de gözlük. Kırılmaz cam, geniş görüş açısı, ergonomik dizayn ve ayarlanabilir bant olmasına dikkat etmelisiniz. Bu özellikleri Scott USA veya Swings Sports markalarında bulmak mümkün.

Kıyafeti ekstra rahat olmalı

Snowboard yapıyorsanız hareket kabiliyeti veren, sıcak tutacak kıyafetler almaya özen göstermelisiniz. Kalın değil termal özelliği olan ürünler alın. Renklilik arıyorsanız Vuarnet ve Quechua marka board pantolonları önerilir.

İki alternatif mağaza

Nişantaşı, Akkavak Sokak’taki outdoor malzemeler satan mağaza Adventure Rebuplic’de kayakçılar için alternatif bol. Lafuma marka bot, pantolon, çorap, polar ve termal içlikler en çok satanlardan. Milleti’nin kayak ceketleri çok tercih ediliyor. Mecidiyeköy Trump Tower yakınlarındaki Zula’da da snowboard’cular için havalı ve renkli seçenekler bulmak mümkün. Kayak merkezlerinde biraz farklılaşmak isteyenler için bu mağazada satılan 686, Bataleon, Capita, Dragon gibi markalar doğru seçenek.

Haberin Devamı

Kayak alışverişi öncesi bunlara dikkat

10 kez Türkiye Snowboard Şampiyonu olan Çiçek Güney’den tavsiyeler

Hem ralli yarışçısı hem profesyonel showboard’cu. Türkiye’nin ve dünyanın birçok merkezinde kayan Güney’den yeni başlayanlar için tavsiyeler aldık

Kısa sürede öğrenebilirsiniz

Bu sporlarda en fazla birkaç gün öğrenme süresi var. Ve bu öğrenme sırasında dişinizi sıkmanız, azimli olup devam etmeniz şart. Kas gevşeticilerini ve morluklarınıza süreceğiniz merhemleri unutmayın.

Profesyonel olmak için
Dünya çapında başarılı olabilmek için 3-4 yaşlarında kayağa, 8-10 yaşlarındaysa snowboard’a başlamak gerekiyor. Senede 200 gün kar üzerinde dünyanın çeşitli yerlerinde antrenman yapılmalı. Geri kalan günlerdeyse spor salonlarında belirli kas gruplarına özel çalışmalar ve cardio antrenmanları şart.
Amatör başlangıçlar için
Ne kadar erken başlarsanız o kadar avantaj. Amatör olsanız bile. Sezon boyunca kar üzerinde geçireceğiniz gün sayısı da bir o kadar önemli. Yine kış sezonu dışında, hatta özellikle öncesinde vücudunuzu bu sporlara hazırlamak için spor yapmanız ve kaslarınızı hazırlamanız ve güçlendirmeniz çok önemli. Aksi takdirde, ilk gün kaçınılmaz düşüşlerden sonra vücudunuzda oluşacak olan kas ağrılarından ertesi gün tekrar piste çıkmakta zorlanırsınız ve belki de devam etmeyip çok kolayca pes edebilirsiniz.
Neye ihtiyacınız var
Snowboard için düşük belli rahat pantolonlar veya kayak için daha dar pantolonlar, renkli montlar, termal içlikler, korumalı kıyafetler, kask, goggle (kayak/snowboard gözlüğü) ve eldiven bu sporlar için gerekli başlıca malzemeler. Bu malzemeleri alırken su geçirmez ve sıcak tutan malzemeler olmasına dikkat edin! Snowboard tahtası, ayakkabısı ve bağlamasına veya kayak, kayak ayakkabısı, batonları ve bağlaması elzem. Ancak bunları başlarken almanızı tavsiye etmiyorum. İlk bir-iki sezon kiralamanızı ve ardından bu malzemelere yatırım yapmanızı öneririm. Bütün kayak merkezlerinde bu malzemeleri kiralayabileceğiniz noktalar mevcut.
Önce tarzını seç
Snowboard’a başlamadan önce tarzınızı belirlemeniz şart. ‘Freestyle’ kaymak mı size daha uygun yoksa ‘Alpine’ mı; Buna göre kullanacağınız malzemenin niteliği de değişecek. Yani kısacası ‘soft’ ayakkabılarınız ve ‘Freestyle’ malzemelerinizle bol karda, off pist’te veya rampalarda özgürce hareketler yapıp, atlayıp zıplamaktan mı keyif alıyorsunuz yoksa ‘hard’ malzemelerinizle slalom yapıp, daha keskin ve süratli dönüşler mi yapmayı tercih ediyorsunuz? Kayak içinde aynı şekilde farklı kayaklar mevcut olduğu için, önce tarzınızı belirleyin ve sonra malzemeleri satın alın.
Ben ne kullanıyorum?
Ben snowboard olarak hard board kullanıyorum ve slalom yarışçısıyım. Snowboard olarak da şu an dünyada en çok madalya kazanan snowboard markası, eski Dünya Şampiyonu Sigi Grabner’in SG Snowboards markasını tercih ediyorum. Farklı malzemeleri ülkemizde alternatif seçenekler sunan Zula mağazasından temin edebilirsiniz. Yarışmaya başladıysanız daha profesyonel ürünler satan Proshop
mağazasına bakın.
Favori kayak merkezlerim
Kayak ve snowboard demek aynı zamanda keyif demek! Türkiye’de Uludağ, Kartalkaya ve Erzurum; yurtdışındaysa Kitzbuhel/Avusturya, St Moritz/İsviçre, Courchevel/Fransa, Cortina D’Ampezzo/İtalya, eğlenceyle sporu en güzel birleştiren birkaç merkez. Keyifli öğlen yemekleri ve kayak sonrası eğlenceler bu sporun renkleri. Dolayısıyla kayak sonrası yani apres-ski için de kıyafetlerinizi unutmayın!
Kayak öncesi ne yemeli?
Öğlenleri beslenmenize dikkat edin. Ağır yerseniz öğleden sonra kaymaya devam etmek sizi biraz zorlayabilir. Enerji veren ama midenizi yormayacak yemeklerle daha sağlıklı spor yapabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!