Eğitime 225 milyon liralık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Eğitime 225 milyon liralık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2013 11:48

Kayseri'de bu yıl hayırseverlerin de katkısıyla milli eğitime yaklaşık 114 milyon lira, Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Melikşah Üniversitesine ise toplam 111 milyon lira yatırım yapıldı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013 yılı yatırım programı kapsamında 8 anaokulunda 64 derslik, 16 ilkokul ve ortaokulda 308 derslik ile 83 ek derslik, 200'er öğrenci kapasiteli 2 pansiyon ve 3 spor salonu yaptırıldı.

Temelleri bu yıl atılan Melikgazi ilçesindeki 24 derslikli Anadolu lisesi, Kocasinan ilçesindeki 24 derslikli Anadolu lisesi, 300 öğrenci kapasiteli pansiyon ve spor salonu ile Develi ilçesindeki Necmiye-Mustafa Maşlak Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ne yaptırılacak 100 kişilik öğrenci pansiyonu ve İncesu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine yaptırılacak 16 ek derslik ve 3 atölyenin inşaatının ise 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.

Hayırseverlerce ‘Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası’ çerçevesinde ise 20 derslikli ilkokul, 16 derslikli 2 imam hatip lisesi, 16 derslikli Anadolu lisesi, 26 derslikli sağlık meslek lisesi yaptırıldı. Ayrıca, okul yaptırılması için 13 milyon lira değerinde arsa ile 900 bin lira para bağışında bulunuldu ve bir okulun tadilatı gerçekleştirildi.

Yatırımlara Milli Eğitim Bakanlığı 90 milyon lira, hayırseverler ise 23 milyon 900 bin lira harcadı.

Abdullah Gül Üniversitesi: Türkiye'de ilk vakıf destekli devlet üniversitesi modelinin uygulandığı Abdullah Gül Üniversitesi, 21 Temmuz 2010'da kuruldu. Bu yıl Sümer yerleşkesinde eğitime başlayan üniversitenin, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne ilk kez öğrenci alındı.

Sümer yerleşkesindeki derslik ve idari binaların yapımı ile tarihi binaların restorasyonu ve peyzaj çalışmaları için 50 milyon lira, Mimar Sinan yerleşkesindeki fakülte binaları ile hizmet binalarının devam eden inşaatları ve çevre düzenleme çalışmalarına ise 10 milyon lira harcandı.

Erciyes Üniversitesi: ‘Hayırseverler üniversitesi’ olarak tanınan Erciyes Üniversitesi'ne (ERÜ), 2013 yılında yapılan yatırımların tamamı da yine Kayserili hayırseverlerce gerçekleştirildi.

Araştırma merkezleri, fakülte ve yüksekokul binaları, kreş, misafirhane gibi binaların yapımı ile tefrişi için yaklaşık 27 milyon lira yatırım yapıldı.

Erciyes Üniversitesi, hayırsever işadamı Fevzi Mercan tarafından yaptırılan Nanoteknoloji Merkezi ile Ziya Eren tarafından yaptırılan İlaç Geliştirme Merkezi ve Genom ve Kök Hücre Merkezi sayesinde, bilimsel alanda da önemli başarılara imza atmaya başladı.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfı tarafından 2009'da kurulan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, 2011'de öğrenci almaya başladı.

2009-2012 arasında 10 milyon lira yatırımın yapıldığı üniversiteye, 2013'te İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, 2 öğrenci yurdu, kütüphane binası, spor salonu, lojman ve kültür merkezi yapımı için 13 milyon 695 bin lira harcama yapıldı.

Melikşah Üniversitesi: Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından 2008'de kurulan Melikşah Üniversitesi 2009'da eğitime başladı.

Gelişimi süren üniversiteye 2013 yılında, hayırseverlerce hazırlık okulu binası, kongre ve kültür merkezi, 2 erkek öğrenci yurdu, spor salonu ve açık spor sahaları yaptırıldı. Bu yılki toplam yatırım tutarı ise 10 milyon lira olarak gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!