Sofraya bunları mutlaka koyun

Güncelleme Tarihi:

Sofraya bunları mutlaka koyun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2013 00:00

Uzmanlar uyarıyor: Yılbaşı akşamı ağır ve yağlı yiyecekler tüketmeyin.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Diyet ve Beslenme Polikliniği diyetisyeni Selda Tahmazoğlu, yılbaşı sofralarında sunulan ikramların bir çoğunun yüksek kalorili ve besin değeri düşük yiyecekler olduğunu, bu nedenle vatandaşların her besin grubundan yemeye özen göstermesi gerektiğini belirtti.

Yılbaşı sofralarında yemek tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve daha çok evde hazırlanan yiyeceklerin tercih edilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Tahmazoğlu, şu önerilerde bulundu:

“Yılbaşı gecesinde ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi konusunda dikkatli edilmeli. Yılın ilk günü, sabah kahvaltısının arkasından 45-60 dakikalık bir yürüyüş yapılmalıdır. Keyifli bir yılbaşı sofrası için dengeli bir menü seçimi hazırlanmalıdır. Yemeğe peynir, domates ve yoğurtlu mezelerden oluşan bir tabak ve salata ile başlanıp et yerine tavuk-hindi veya balıkla devam edilmelidir. Yenilen yemeğin miktarı ve pişirme yöntemi de önemlidir. Pilav ya da makarna tüketiyorsanız, börek ve ekmek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tatlı konusunda ise şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları ya da mevsim salatası tercih edilebilir."

Haberin Devamı

"KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI"

Diyetisyen Zuhal Yargıtay ise özellikle kronik hastalığı olan kişilerin yılbaşı gecesinde yemek yerken daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Özellikle nitrit ve nitrat içeren gıdalar kullanıldığında beraberinde mutlaka meyveler ve salata gibi C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi ni öneren Yargıtay, şunları kaydetti:

BU YİYECEKLERİ TERCİH EDİN

“Kullanılacak besinlerin posa içeriğinin yüksek olmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle kuru fasulye pilaki, kısır, yeşil mercimek salatası, sebze ve meyveler soframızda yer almalıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!