Yedi ünlü işadamı için büyük şok

Güncelleme Tarihi:

Yedi ünlü işadamı için büyük şok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2013 09:46

25 Aralık'ta başlatılan ikinci soruşturma dalgası çerçevesinde 7 işadamının ve 2 şirketin mallarına tedbir konma kararı verildi. Bu işadamlarından Mehmet Cengiz, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ellerine böyle bir karar ulaşmadığını söyledi. Ancak savcılık tedbir kararını doğrularken, ilgili belgelere de Hürriyet ulaştı.

Haberin Devamı

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, 25 Aralık'ta başlayan ikinci dalga operasyon çerçevesinde, savcının işadamlarının mallarına tedbir koyma kararını yerinde bulan Hâkim Süleyman Karaçöl, Abdullah Tivnikli, Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Üsame Kutub ve Cengiz Aktürk’ün mallarına tedbir kararı aldı. Yine aynı kapsamda Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding ile Cengiz Aktürk’ün şirketi Bosphorus 360'ün mallarına da tedbir kararı geldi.

Suçlamalar arasında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet’ bulunuyor.

"BÖYLE BİR KARAR ULAŞMADI"

Listede adı geçen isimler arasında yer alan işadamlarından Mehmet Cengiz, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ellerine böyle bir karar ulaşmadığını söyledi. Cengiz, "Biz de gazeteden öğrendik. Avukatlarım beni aradı. Ama ne onların elinde ne de benim elimde böyle bir tedbir kararı var" dedi. Cengiz, 'Adı geçen diğer işadalarını aradınız mı' sorusuna ise 'Evet onları da aradım, onların da elinde böyle bir karar yok" dedi.

Haberin Devamı

SAVCILIK TEDBİR KARARINI DOĞRULADI

Öte yandan tedbir kararı ile ilgili hurriyet.com.tr'ye bilgi veren savcılık kaynakları el koyma kararını doğruladı. Kaynaklar, ilgili şirketlerin bağlı bulundukları tapu müdürlükleri ve bankalara tedbir yazılarının gönderildiğini söyledi.

Savcılığın doğrulama açıklamasının hemen ardından da Hürriyet ilgili belgelere ulaştı.

Yedi ünlü işadamı için büyük şok


Yedi ünlü işadamı için büyük şok

EL KOYMA KARARI HANGİ MALLARI KAPSIYOR

* Tüm bankalarda bulunan her türlü TL ve döviz cinsi hesapları.
* Bono, tahvil, yatırım enstrümanı ve kiralık kasaları.
* Gayrimenkulleri ve taşınmazları.
* Kara, deniz ve hava ulaşım araçları.
* Merkezi kayıt kuruluşlarında bulunan hak ve alacakları.
* Üzerlerine kayıtlı ve hisse sahibi oldukları tüm şirket ortaklıkları.
* Sermaye piyasasında işlem gören tüm hisseleri.
* Sigorta şirketlerinde bulunan hak ve alacakları.

Haberin Devamı

KİM NE YAPIYOR?

Mal varlıklarına tedbir konulduğu iddia edilen işadamlarından Mustafa Latif Topbaş BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Cemal Kalyoncu Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, Ömer Faruk Kalyoncu Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu üyesi , Mehmet Cengiz Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Abdullah Tivnikli de Türk Telekom ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

6 MİLYAR DOLARLIK CİROYU YÖNETİYOR
Rizeli işadamı Mehmet Cengiz, 1980’de altyapı, taahhüt işleriyle başladığı iş yaşamını 1990'larda turizm yatırımlarıyla devam etti. 2004 yılında da Eti Bakır A.Ş.’yi ardından Eti Alüminyum’u alarak madencilik sektörüne adım attı. Bugün inşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Mehmet Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığı ile Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketinin de sahibi. Limak ve Kolin'in yanı sıra Kanyon ve MaPa ile birlikte 3. Havalimanı ihalesini de kazanmıştı. Yine üç ortak Akşam Gazetesi, SkyTürk360 ile radyo ve dergileri 60 milyon dolara alacaklarını açıklamış ancak daha sonra bundan vazgeçmişlerdi.Mehmet Cengiz ismi kamuoyunda en son özel jet alımıyla dikkat çekmişti. Dassault'un uzun mesafeleri duraksız uçabilen yeni modeli, Falcon 5X isimli özel jetin Türkiye'den ilk müşterisi Mehmet Cengiz olmuştu.

SABAH'I SATIN ALDI
Mallarına el konulduğu iddia edilen işadamlarından Orhan Cemal Kalyoncu ve Ömer Faruk Kalyoncu son günlerde Sabah ve ATV'yi satın alarak gündeme gelmişti. Adını altyapı inşaatları ile duyuran Kalyon İnşaat'ın Taksim yayalaştırma projesi, Metrobüs ulaşım hattı, Mecidiyeköy katılımı Çağlayan Kavşağı Yol Yapımı Bakırköy Adliyesi Binası, 3. havalimanı projesi ve Ataköy Atık Su Arıtma Tesisi gibi projelerde imzası bulunuyor. Şirketin şimdiye kadar devletten aldığı ihaleler 100 milyar TL düzeyinde.

Haberin Devamı

BİM'İN KURUCU ORTAĞI

Mustafa Latif Topbaş 1994 yılında BİM’in kurucu ortakları arasında yer aldı ve İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev üstlendi. 2005 yılından itibaren İdare Meclisi Başkanlığı, Ocak 2010’dan itibaren ise İcra Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor. 21 mağaza ile işe başlayan BİM’in bugün 3009 mağazası bulunuyor. 2005’te 1 milyar 673 milyon lira olan cirosu ise 2010’da 6 milyar 573 milyon liraya çıktı.

ABDULLAH TİVNİKLİ:

Eksim’in patronu Abdullah Tivnikli, Albaraka Türk’ün kuruluş sürecinde yer aldı. 1989’dan beri Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev alan Tivnikli, halen Eksim Grubu’nda Murahhas Azalık, Türk Telekom’da da Yönetim Kurulu üyeliği görevleri var.

BAKMADAN GEÇME!