Kimin oğlu olursa olsun

Güncelleme Tarihi:

Kimin oğlu olursa olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:41

YOLSUZLUK ve rüşvet operasyonunun 2’nci dalgası olduğu söylenen soruşturmanın başlatılamadan elinden alındığını söyleyen Savcı Muammer Akkaş’a kısa süre sonra Başsavcı Turan Çolakkadı’dan cevap geldi.

Haberin Devamı

Akkaş’ı yalan yanlış bilgiler vermek ve soruşturmanın gizliliğini ihmal etmekle suçlayan Çolakkadı, “Kim suçluysa, kimin oğlu olursa olsun hukuk neyi gerektiriyorsa yapılacaktır” dedi. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın konferans salonunda basın açıklaması yapan Çolakkadı özetle şunları söyledi:

İŞTE BAŞSAVCI ÇOLAKKADI’NIN AÇIKLAMALARI



SAVCI İSTERSE YOK EDER

Sizlere bir kağıt dağıtıldı bir savcımız tarafından. Yalan yanlış bilgiler verildi. Başsavcıların savcılar üzerinde denetim yetkisi vardır. Soruşturmaları başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller ve Cumhuriyet Savcıları yaparlar. Cumhuriyet Savcıları önemli olayları derhal, en kısa süre ile hatta çok önemliyse faksla telefonla, başsavcıya veya başsavcıvekiline bildirir. Ancak bırakalım telefonla faksla bilgilendirmeyi, 2 yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var. Kayıtlara başka isimler girilmiş ya da hiç kaydedilmemiş. Bir savcı isterse yırtar yok eder, isterse işleme koyar, bilen gören yok.

TMK’YA GİREN SUÇ YOK

Elindeki soruşturma bilgilerini medyaya aktaranlar, hukuka uygun soruşturma yürütemeyenlerin soruşturması başka savcıya verilir. Bu yıllar önce yazdığımız talimatta böyle. Salı günü soruşturma savcımızla konuştuk. Böyle bir dosyası var, bize anlattı. Vekiliyle beraber geldi, vekilin haberi yok. Bir kısmı İzmir’de, bir kısmı başka şehirlerde, bizim yetkimiz olmayan yerlerde. TMK görevine giren bir suç yok. Şimdi cebir ve şiddet yok ise TMK organize suçlara da bakmaz. Arkadaşımız bazı bilgi verdi ama dedim ki dosyayı iyice başsavcıvekilimizle okuyun, yarın kapsamlı bana bilgi verin. Ama sabahleyin geldik ki olay medyada. Gizlice hemen emniyete intikal ettiriyor, bir uçtan medyaya intikal ettiriliyor. Soruşturmayı bu şekilde medyaya aktarmak suç değil mi? Savcının bu hareketi karşısında, ben bugün başsavcıvekilliğine yazı yazdım. Talimatı uygula diye, o da uygulayarak 5 savcı kendisi de dahil görevlendirdi. Şimdi inceliyor. Kapsamlı dosyalar var.

HİÇ KİMSEDEN EMİR ALMAM

35 seneden fazla bu meslekteyim. Hiç kimseden emir almam. Hak ne ise o yerini bulacak. Bir savcı, başsavcısıyla, vekiliyle konuşup, yarın bilgi vereceğim diye söz verip yarın gizlice her şeyi medyaya aktarır mı? Aktarıyorsa bunun amacı ne? Neyi kimden kaçırıyor? (Akkaş’ın basına bilgi sızdırdığı tespit edildi mi? sorusuna) Soruşturma dosyası onda, bir de belki daha önce hazırlayan kolluk kuvvetlerinde vardır. Bilmiyorum. (Mahkemenin kararı başsavcıyı da bağlar mı? Mahkemenin kararı hangi gerekçeyle uygulanmadı? sorusuna) Savcılık istiyor, uygular. Savcılık tutuklama ister, tutuklayan kişi mahkeme kararı olmadan bırakılabilir. Kapsamlı olarak inceleyeceğiz. Hiçbir delil karartılamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!