Kürt petrolüne Bağdat hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Kürt petrolüne Bağdat hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2013 01:17

Kuzey Irak sahalarında üretilen petrol, sessiz sedasız Türkiye’ye akmaya başladı.

Haberin Devamı

Ceyhan’da depolanan petrol, yaklaşık 1.5 ay içinde pazarlanabilir miktara ulaşacak. Ancak Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’na bağlanan yeni hat ile Kuzey Irak’tan petrol sevkiyatının başlaması, Merkezi Irak Hükümeti’ni de harekete geçirdi. Sürece yakın bir kaynağın verdiği bilgilere göre, Kuzey Irak’tan gelen boru hattında test akışının tamamlanması ve normal akışın başlamasının ardından, Merkezi Hükümet bu akışı engellemek için eskiden eksik kapasite çalıştırdığı hattaki petrol akışını arttırdı.

FRENLEME HAMLESİ

Kürt petrolü, Bağdat yönetimi ve Türkiye arasında gerilim konusuydu. Geçtiğimiz ay Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Ankara’ya gelmiş ve ziyarette bir dizi anlaşma imzalanmıştı. İki borudan oluşan Kerkük-Yumurtalık hattına, Kuzey Irak’tan gelen günlük 300 bin varil kapasiteye sahip yeni bağlantı hattı Türkiye sınırına yakın bir noktasında eklenmiş, test akışına ise iki hafta önce başlanmıştı. Edinilen bilgilere göre, son 3-4 gündür Merkezi Irak Hükümeti, günlük 1.5 milyon varil kapasiteye sahip Kerkük-Yumurtalık Hattı’na ‘olabildiğince çok petrol basmaya’, bu yolla Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin petrol ihracatını frenlemeye çalışıyor. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı, uzun süreden bu yana eksik kapasite ile çalışırken, günlük ortalama 400 bin varil taşıyor ve tam kapasitesi olan 1.5 milyon varil/güne ulaşamıyordu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, pazartesi günü yaptığı açıklamada Kuzey Irak’tan test çalışmaları kapsamında gönderilen petrolün Ceyhan’a kadar geldiğini belirterek, akışın da bundan sonra başlayacağını söylemişti. Test çalışmasının ardından Kuzey Irak’tan normal akışın artık başladığı ifade ediliyor. Bu günlerde 30 bin varil civarında akan Kuzey Irak petrolünün önümüzdeki günlerde 100-150 bin varil/gün seviyesine çıkması bekleniyor. Bu miktara ulaşmasının ardından ise Ceyhan’daki deponun dolması beklenecek. Deponun dolmasının en az 1.5 ay süreceği kaydediliyor. İşte esas merak uyandıran süreç, depoların dolmasıyla başlayacak: çünkü petrolün satış aşamasına gelinmiş olacak.

Haberin Devamı

Buzlar eriyor mu?

Haberin Devamı

DİĞER yandan, Kuzey Irak’ta yayın yapan Rudaw medya kuruluşu, “Erbil ve Bağdat enerji ihtilafına kalıcı çözüm bulma yolunda” başlıklı bir makale yayınladı. Habere göre, Neçirvan Barzani’nin Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Bağdat’ta yaptığı görüşmelerin başlıca odağı Türkiye’ye petrol ihracatı konusu oldu. Haberde, Maliki’nin “Erbil ve Bağdat doğal kaynaklar ve bütçe üzerindeki anlaşmazlıklarını çözmeye her zamankinden daha yakın” dediği öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!