NSU cinayetleri yeniden araştırılmalı

Güncelleme Tarihi:

NSU cinayetleri yeniden araştırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 12:28

Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti Hessen Eyalet Milletvekili Faeser, "NSU cinayetleriyle ilgili sistematik çalışma yapılabilmesi için bağımsız araştırma komisyonu kurulmasını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

NSU cinayetleri yeniden araştırılmalı

Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hessen Eyalet Milletvekili Nancy Faeser, yaptığı açıklamada, Hessen eyaletinde işlenen cinayette Anayasayı Koruma Teşkilatı görevlisi Andreas T'nin hangi sebeple cinayet yerinde bulunduğunun detaylı şekilde açıklanması gerektiğini söyledi.

Hessen eyaletindeki Kassel şehrinde NSU üyelerince işlenen Halit Yozgat cinayetiyle alakalı herhangi bir çalışma yapılmadığına dikkati çeken Faeser, "Öncelikli olarak Berlin'deki NSU cinayetlerini araştırma komisyonunun çalışmaları beklenecekti ve sonrasında Hessen eyaletinde gerekli soruşturmalar yapılacaktı. Bu zamana kadar bu gerçekleşmedi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Aradan geçen yıllara rağmen herhangi bir sonuca ulaşılamadığı için SPD olarak Hessen eyaletinde bağımsız bir komisyon kurulmasını talep ettiklerini vurgulayan Feaser, "Hessen eyaletinde bağımsız bir komisyon kurulmasını, Hessen eyaletinde işlenen cinayetin araştırılmasını ve soruşturmalarda nerelerde hata yapıldığı ve nelerin değişmesi gerektiği konusunda bir başvuruda bulunduk. Bu soruşturmaların özellikle Hessen eyaletinde işlenen cinayetle alakalı yapılmasını talep ettik" ifadelerini kullandı.

İşlenen cinayetlerin tüm detaylarıyla aydınlatılamadığını söyleyen Faeser, şöyle devam etti:

"Hessen eyaletinde işlenen cinayette netlik kazanması gereken bazı sorular var. Örneğin, Anayasayı Koruma Teşkilatı görevlisi Andreas T'nin olay yerinde bulunması konusu gibi. Ayrıca soruşturma çalışmalarının ırkçılıkla bağlantılı olduğu, yıllar sonra bile açıklanmadı. Zamanın İçişleri Bakanı Volker Bouffier'in, Kassel'deki cinayette adı geçen muhbirin ifadesinin alınmasının önüne geçmesi kararının, yanlış bir karar olduğunu görüyoruz. Bağımsız bir komisyon özellikle bu duruma da netlik kazandıracaktır."

Faeser, "18 Ocak tarihinde Hessen eyaletinde yeni bir dönem başlayacak. Yeni bir komisyon kurulması talebimizi yineleyeceğiz ve CDU ile Yeşiller’in oluşturduğu koalisyon hükümetinin bu talebimizi destekleyeceklerini umuyoruz. Yeşiller Partisi de geçtiğimiz eylül ayında bağımsız bir komisyon kurulma başvurusunu SPD ile yapmıştı" ifadelerini kullandı.

"Gerekli tedbirler alınmalı"

Haberin Devamı

Yeşiller Partisi Hessen Eyalet Milletvekili Mürvet Öztürk ise CDU-Yeşiller koalisyon sözleşmesinin 40. sayfasında, NSU cinayetleriyle alakalı bir heyet oluşturulacağı maddesinin yer aldığını söyleyerek, "Koalisyon görüşmelerinde NSU cinayetleriyle alakalı hatalara da yer verildi. Federal düzeydeki araştırma komisyonunun önerileri var. Biz Hessen eyaleti olarak bu önerileri gözardı etmemeliyiz" dedi.

Öztürk ayrıca federal düzeyde devam eden araştırma komisyonunun Hessen eyaletinden uzman bir ekiple destekleneceği bilgisinin sözleşmede yer aldığını hatırlatarak, uzman ekibin işlenen cinayetlerin bir daha tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmalarda bulunacağını söyledi.

Haberin Devamı

CDU Hessen Eyalet Milletvekili İsmail Tipi de NSU cinayetlerinin Almanya'nın bir ayıbı olduğunu söyleyerek, Hessen eyaletinin de bu ayıptan dersini aldığını kaydetti.

"Bu durumun tekrar etmemesi ve aynı ayıbın tekrar yaşanmaması için bugüne kadar NSU cinayetlerindeki en ince detayların da ortaya çıkarılması, suçluların cezalandırılması için ilgili madde ile koalisyon sözleşmesinde yer verildi“ diyen Tipi, önümüzdeki haftalarda federal hükümet ve Hessen eyaletinde ciddi çalışmalar yapılacağı bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!