Balyoz'da 'Yargılamanın yenilenmesi' başvurusu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Balyozda Yargılamanın yenilenmesi başvurusu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 11:58

Balyoz davasında aralarında Çetin Doğan, Bilgin Balanlı, Ergin Saygun gibi emekli orgenerallerin de uzun hapis cezalarına çarptırıldığı Balyoz davasında yeni gelişme;

Haberin Devamı

Balyoz avukatları, Başbakan'ın Başdanışmanı ve milletvekili Yalçın Akdoğan'ın "milli orduya kumpas kuruldu" yazısını gerekçe göstererek, yargılamanın yeniden yapılması için başvuruda bulunacak.

Balyozda Yargılamanın yenilenmesi başvurusu geliyor
Balyoz avukatlarından Haluk Pekşen, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, yargılamanın yenilenmesi başvurusunu yarın (Cuma günü), Balyoz yargılamasının yapıldığı İstanbul 10. Ağır ceza mahkemesine yapılacağını açıkladı.

Pekşen, başvurunun Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 311. maddesinin e fıkrası çerçevesinde yapılacağını da söyledi. Yargılamanın yeniden yapılmasına ilişkin nedenleri düzenleyen söz konusu madde şöyle; "Yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkûm edilmesini gerektirecek nitelikte olursa."

EN BÜYÜK GEREKÇE; AKDOĞAN'IN YAZISI

Pekşen, başvuru dilekçesinde, yargılanmanın yenilenmesi için üç gerekçe bulunacağını söyledi ve bunları şöyle açıkladı;

* İLK GEREKÇE: AYTAÇ YALMAN'IN AÇIKLAMALARI: Son dönemde, Balyoz sanıklarının görevde oldukları dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan emekli orgeneral Aytaç Yalman gazetelere açıklamalarda bulundu. Yalman açıklamalarında "beraber görev yaptığım subay arkadaşlarımın suçsuz olduğunu biliyorum" dedi. Ancak Balyoz avukatlarının tüm ısrarlarına rağmen mahkeme tarafından tanık olarak çağrılmadı. Mahkemenin yenilenerek, Yalman'ın tanık olarak dinlenmesini isteyeceğiz.

* İKİNCİ GEREKÇE: BASINA SIZAN 2004 TARİHLİ MGK KARARI: Basında yer alan ve hükümetçe de doğruluğu kabul edilen 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararı. 2004 tarihli kararın, 28 Şubat dönemindeki MGK kararlarının aynısı olduğu vurgulanarak, Balyoz sanıklarının bu karar uyarınca "devletin emrini yerine getirdikleri" belirtilerek, suçsuz oldukları vurgulanacak. Avukat Pekşen, bunun örneklerinden biri olarak, müvekkili Bilgin Balanlı'nın suçlu bulunduğu bir konuyu paylaştı; "Bilgin Balanlı, Bilvanis çiftliğinin fotoğrafları nedeniyle 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemede kendisine bu fotoğraflar sorulduğunda 'benden önce başlayan, devam eden uygulamalardır' savunması yapmasına rağmen, suçlu bulundu. Şimdi 2004 kararı, Balanlı'nın devletin emriyle hareket ettiğini, ancak devletin emrini yerine getirmesine rağmen 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığını kanıtlıyor" dedi.

* ÜÇÜNCÜ VE EN ÖNEMLİ GEREKÇE: AKDOĞAN'IN YAZISI: Başbakan'ın siyasi danışmanlığını yapan Akdoğan, Star gazetesinde imzasıyla yayınlanan köşe yazısında "Kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, milletin gönlünde yer edinen sivil iktidarına kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağını çok iyi bilir" ifadesini kullandı. Akdoğan'ın "sıradan bir insan, gazeteci, bürokrat" olmadığını, uzun yıllardır Başbakan Erdoğan'ın siyasi başdanışmanlığını yürüttüğünü vurgulayan Avukat Pekşen, "Akdoğan, Başbakan'ın siyasi başdanışmanı olarak iktidar partisinin ve hükümetin karar alma ve icrası hakkında bilgi ve belgeye sahiptir. Bu açıklamalarını da görevinden gelen bilgi ve belgelere dayanarak yapmaktadır" dedi. Avukat Pekşen, mahkemenin yenilenerek, Akdoğan'ın tanık olarak çağrılıp, kendisinden ilgili bilgi ve belgelerin istenmesini talep edeceklerini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!