Yoğuşmalı rekabet

Güncelleme Tarihi:

Yoğuşmalı rekabet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2013 01:17

GELİŞEN teknoloji hayatımızda büyük yer edinen ısınma alanında kendini gösteriyor. Akıllı konseptiyle sürekli yenilenen ısınma teknolojileri verimliliği arttırdığı gibi kullanıcıların elektrik veya doğalgaz faturalarını da düşürmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

ISINMA teknolojilerinin temeli yaklaşık 130 yıl öncesine dayanıyor. İlk elektrikli ısıtıcının yapıldığı 1887 yılında ilk akkor flamalı elektrikli ısıtıcı yapıldı. O dönemlerden günümüze teknolojiden yararlanarak verimlilik artırılmaya devam ediliyor. Elektrikli ısıtıcılar düşük tüketime yönelik teknolojik yeniliklerle yola devam ederken; kombiler, klimalar ‘cep’ten kontrol edilebilir hale geldi. Akkor flamanlı yani eski tip 1800 wattlık elektrikli ısıtıcının bir saat kullanılmasıyla 64 kuruşluk elektrik harcanıyordu. ‘Infrared’ yani kızılötesi ısıtıcılar ise, sahip olduğu teknolojilerle belirli bir noktayı ısıtarak oda sıcaklığını daha hızlı yükseltebiliyor. İnfrared ısıtıcıların 1800 wattlık modeli de bir saatte 64 kuruşluk elektrik harcasa da odayı daha hızlı ısıttığı için termostatlar devreye girerek cihazın 1 saat içinde daha az çalışmasını ve daha az elektrik harcamasını sağlıyor. Elektrikli ısıtıcılara son dönemlerde farnlı modeller de eklendi. Normal bir elektrikli ısıtıcının önünde çalışan fan ile odanın daha ısınması sağlanıyor. Böylece elektrik kullanımı biraz daha az yapılabiliyor.

CEPTEN KONTROL

Isıtma konusunda teknolojiden yararlananlar arasında kombiler de bulunuyor. Hermatik olarak adlandırılan kombilerin yerine yoğuşmalı kombiler daha az tüketimle dikkat çekiyor. Yoğuşmalı kombilerde yanma işlemi gerçekleştikten sonra gazın içerisinde bulunan nem yoğunlaşarak çıkan buharlaşma ısısını da kullanıyor. Böylece aynı gaz oranıyla daha verimli bir ısınma gerçekleştirilebiliyor. Paylaşılan bilgilere göre yoğuşmalı kombiler, hermatik kombilere göre yüzde 30’a kadar doğalgaz kullanımını azaltıyor. Yoğuşmalı kombilerle, hermetik kombiler arasında ciddi verimlilik farkları da bulunuyor. Örneğin bir apartman dairesi için hermetik kombiler ortlama 2.80 metreküp gaz harcarken bu rakam yoğuşmalı kombiler de ortlama 2.50’ye iniyor. Fiyat konusunda ise hermetik kombi fiyatları 1200 lira civarında. Yoğuşmalı kombiler bu rakam yaklaşık 1800 lira olarak belirtiliyor. Öte yandan akıllı telefonlarla birlikte kombiler cepten kontrol edilebiliyor. Yeni nesil olarak adlandırılan teknolojilerle kombiler internete bağlanarak uzaktan ısıtma kontrolü sağlanabiliyor. Isınma için kullanılabilen klimalar da ‘cep’ten kontrol gibi özelliklerle kullanıcılara sunulmaya başlandı. Özelikle A sınıfı elektrik tüketimine ulaşan klima modellerinin bir saatlik harcaması yaklaşık 40 kuruşa denk geliyor.

Akıllı termostat

Isınma teknolojileri akıllanarak da gelişmeye devam ediyor. Örneğin, tüm dünyada ses getiren bir proje olan ‘Nest’ markalı akıllı termostatlar, ısıtıcılara veya soğutuculara bağlanıyor. Hemen hemen tüm cihazlarla uyumlu olarak çalışabilen cihaz, Wi-Fi üzerinden internete bağlanıyor ve kullanıcıların ‘cep’inden kontrol edilebiliyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN TRENDİ

Haberin Devamı

3 dakikada yatağı ısıtıyor

KIŞ gecelerinde soğuk, yaz gecelerinde ise yatağın sıcak olması hemen hemen herkesin rahatsız olduğu konular arasında yer alıyor. Bu konuya en gelişmiş çözüm yine teknolojiden geldi. ‘BedJet’ adında bir cihaz tasarlayan girişimciler, yatağa uygun geliştirdikleri bir fan sistemiyle yatağı ısıtıp soğutabiliyor. Ayakkabı kutusu büyüklüğündeki cihaz, yatağın köşesine monte ediliyor. Kullanıcılar istedikleri ısıya göre fanı ayarlayabilerek yatağı ısıtıp veya soğutabiliyor. BedJet, yatağın altına saklanabiliyor ve tüm kontrolleri bir akıllı telefon uygulaması üzerinden yapılabiliyor. Kitlesel fonlama platformu yer alan proje, 299 dolarlık fiyatla kullanıcılarla buluşacak.

OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Ghost rider ‘savaşa’ hazırlanıyor

HAYALET sürücü olarak beyaz perdede yer alan ve bir Marvel karakteri olan ‘Ghost rider’ oyun dünyasına da adım atıyor. Geçen günlerde yeni kahramanlarını ve süper kötülerini duyuran Marvel Heroes, Ghost Rider’ı oyunseverlere sunmaya hazırlanıyor. Yeni eklenti paketini güncelleyen şirket, oyunda Asgard’a yapılacak olan savaşa yeni görevler de ekliyor. Odin’in taht odasında yer alan Ghost Rider ile daha da ilginç bir hal alıyor.

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

Yoğuşmalı rekabet


UYGULAMA

‘HAVAYI koklayan adam’ olarak bilinen ve uzun yıllardır CNN Türk kanalında hava durumu sunuculuğu yapan Bünyamin Sürmeli, hava durumu tahminleri üzerine bir iPhone uygulaması yayınladı. Uygulama o anki lokasyona göre hava durumu tahmini görüntülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!