MUTLU OLMANIN 8 SIRRI

İlişki ve evlilikleri huzur ve mutlulukla besleyebilmek mümkün. Bunun için çiftlerin uygulaması gereken sekiz temel duygusal gereksinim var.

Haberin Devamı

Bir erkek için ilgi göstermeyi öğrenmek ne kadar zorsa, bir kadın için de güvenmeyi öğrenmek o kadar zor. İlişki ve evliliklerin mutlulukla beslenebilmesi için hayata geçirilmesi gereken sekiz temel duygusal gereksinim bulunuyor.

KOŞULSUZCA KABULLENİN

Kabul etme duygusu minnet duyma duygusuyla birlikte gelişiyor. Bir kişiyi olduğu gibi ve koşulsuzca kabul etmek, dünyanın en değerli armağanlarının başında geliyor. Karşı tarafta yeterlilik hissinin gelişmesine yardımcı oluyor.

İLGİNİZİ DAVRANIŞLARINIZLA GÖSTERİN

Yüreklerin en çok susadığı duygu koşulsuz sevgi ve çıkarsız sevmek... Birleştirici, paylaştırıcı ve bir araya toplayıcı bir yaklaşım olan koşulsuz sevgi; sevgilerin en güzeli ve en gerçeği olarak biliniyor ve çiftin birbirinin iyi taraflarını da kötü taraflarını da sevmesi ve olduğu gibi kabul etmesi olarak tarif ediliyor. İlgi duymak partnerin iyiliği ve mutluluğu için endişelenmeyi, onu değerli ve çok özel görmeyi de içeriyor.

Haberin Devamı

“SEN” MERKEZLİ OLUN

Partner ilişkilerindeki görüş ve inanış etmenlerinin etkisiyle beliren düşünüş biçimi ve zihniyet olarak tarif edilen anlayış, ‘hoş görme ve hâlden anlama’ olarak anlam kazanıyor. Çift birbirinin yerine kendini koyduğunda, olaylara onun bakış açısıyla bakmaya çalıştığında anlayışlı olmanın ilk adımını atmış oluyor. Gülümseyerek ve yumuşak bir ses tonuyla çift birbirini anlamaya çalıştığında, koşulsuzca sevdiğini ve kabul ettiğini gösterdiğinde düşünce ve duygu kanallarını açabiliyor, empati kurabiliyor. ‘Ben’ merkezli değil de ’sen’ merkezli bakış açısı ortaya konulabiliyor. Anlayışlı olan bu yaklaşımla herhangi bir sözün, duygunun ya da durumun anlamı daha derin hissedilebiliyor. Çift birbirini anlayarak dünyayı bir başkasının görüş açısından değerlendirebiliyor.

SABIR VE NEZAKET GÖSTERİN

İlişkinin cicim ayları geçince ve çiftlerin birbirlerine alışıp rahatlayınca, başlangıçtaki nazik sözler ve jestler, çok yanlış bir şekilde, yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Ancak içinde saygı ve koşulsuz sevgiyi barındıran nezaket, çiftleri bir arada tutan bir tutkal... Nezaketin temeli ise saygıya dayanıyor. Saygılı bir yaklaşım karşıdaki kişinin haklarını, isteklerini ve gereksinimlerini kabul etmeyi kapsıyor.

Haberin Devamı

ERKEKLERE DAHA ÇOK TAKDİR

Takdir edilmek kadınlar için bir “istek”, erkekler için bir “gereksinim” düzeyinde oluyor. İstek ertelenebiliyor ama gereksinimin nefes alıp vermek gibi vazgeçilmez bir durum... Ancak bir erkek için ilgi göstermeyi öğrenmek ne kadar zorsa, bir kadın için de güvenmeyi öğrenmek o kadar zor. Özellikle yakın ilişkilerde eğer bir kadın defalarca düş kırıklığına uğramışsa, benliğinin güven duyan yanını inkâr etme eğilimi göstermesi beklenen bir durum...

MUTLU GÖRÜNEN KADIN ERKEĞİ EVE BAĞLIYOR

Çiftlerin zor koşullar karşısında bile birlikteliklerini bozmadan, birbirlerine olan güvenlerini ve birlikteliklerinin verdiği sevgiyi hiçe saymadan, birbirlerini sabırla dinlemeleri gerekiyor. Acı, yoksulluk, haksızlık gibi üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemini göstermek olarak bilinen sabır, mutlu birlikteliklerin en önemli dayanaklarından biri... Dayanma ve dayanıklılık gibi anlamlara gelen sabır, ahlaki bir kavram olarak, başa gelen musibetlerden dolayı partnerden şikayetçi olmamak, yakınmamak, sızlanmamak, nefse ağır gelen ve hoşa gitmeyen şeyler karşısında ilişkinin yararını düşünerek ruhi dengeyi bozmamak, sükunet ve dayanma gücünü ortaya koymak anlamına geliyor. Kadın sabır göstermek yerine sinirlenip üzüldüğü zaman eşi soğuk ve ilgisiz davranmayı sürdürürse, erkeğin sevgisine de güveni zamanla azalıyor. Aynı şekilde bir erkeğin ilgi göstermekten vazgeçmesinin nedeni de tüm çabalarına karşın kendisine güvenilmemesi ya da takdir edilmemesi olarak biliniyor. Eğer erkek eşini mutlu etme yeteneğinden kuşku duyulduğunu hissederse, sabırlı olmak yerine, kadının mutluluğu için çabalamaktan derhal vazgeçebiliyor. Bu da ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

TEK EŞLİ OLAMIYORUM

Evli bir kadınım ve eşimi çok seviyorum fakat neredeyse her girdiğim ortamda küçük kaçamak bakışmalarda bulunmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Eşimi aldatmak gibi bir düşüncem yok fakat birinden hemen hoşlanabiliyorum. Bu bir hastalık mı? Eğer öyleyse ne yapmam gerekiyor?
F.E./Çankaya
Her insan beğenilmek ve ilgi görmek ister, bu normal bir durumdur ama buna muhtaç olmak, sürekli karşı cinsin ilgisini çekme ihtiyacında olmak normal bir durum değildir. Eşinize karşı olan duygularınızı ve eşinizle ilişkinizi gözden geçirmenizde, ilişkinizi yeniden flört havası sokmak için romantik anlar yaratmanızda, onunla kendi duygusal ihtiyaçlarınız hakkında konuşmanızda fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları