Ödüllü filmden sarsıcı bir deneyim

Güncelleme Tarihi:

Ödüllü filmden sarsıcı bir deneyim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2013 01:42

En iyi sinema yorumcuları haftanın filmlerini değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Ömür Gedik

KEDİ ÖZLEDİ
Hep çocuklar bahane olarak kullanılacak değil ya, ayrılık yaşayan çiftlerin evcil hayvanları da pekâlâ iletişim aracı olarak kullanılabilir. Aynı bu filmdeki kedi gibi. Kedi Özledi, onca büyük cümle kuran, güldürürüz, ağlatırız iddialarıyla gelen filmler arasında gayet mütevazı duruyor.
Ama bence asıl çekiciliği de burada. İkinci yarıda biraz tekrara düşse de çekimleriyle, kurgusuyla, müzikleriyle başarılı bir işe imza atmış yönetmen Mustafa Şevki Doğan.

DİNOZORLARLA YÜRÜMEK 3D
Çocuklu aileler için haftanın en eğlenceli macerası. Her daim merak uyandıran tarih öncesi devirlere üç boyutlu gözlüklerle gidip, dinozorların yaşamına olabildiğince yakından bakmanın keyfini en çok çıkaracak olanlar ise tabii ki çocuklar olacak. İçindeki kahramanlık hikâyesi de filmin bonusu.

Atilla Dorsay

Haberin Devamı

SÜRGÜN
Türker İnanoğlu film yapımcılığına dönüyor. Ne iyi!.. Kıbrıs olayları ilk çıktığında, 1964’te Yunan pasaportlu 12 bin Rum’un ülkeden kovulması üzerine kurulu bu aşk öyküsü, iyi başlasa da tökezliyor. Ve ‘kavuşamayan âşıklar’ teması bıktırıyor. Her şeye karşın, tarihimizin acılı bir dönemine bakan cesur bir film.

BİR HURDACININ HAYATI
2013 Gümüş Ayı ve en iyi erkek oyuncu ödüllü film, gerçek insanların kendi hayatlarına yakın bir öyküyü kamera karşısında canlandırdıkları bir tür kurmaca-belgesel. Denis Tanoviç’in günümüz Bosnası’nda varolmaya çalışan yersiz-yurtsuz, unutulmuş Roman azınlığın sorunlarına bakışı tüyler ürpertici.

DİNOZORLARLA YÜRÜMEK
Dünyada dinozorlar varken... BBC yapımı bu film, görkemli bir bilgisayar tekniğiyle aynı düzeyde bir yeteneğin ortak ürünü.

Uğur Vardan

BİR HURDACININ HAYATI
‘Tarafsız Bölge’yle tanıdığımız Bosnalı yönetmen Danis Tanovic, bu kez kamerasını yoksul hayatların ayakta durma mücadelesine çeviriyor. ‘Dokü-drama’ tekniğinde çekilen film, gerçek karakterleriyle son derece etkileyici bir çalışma. Kesinlikle kaçırmayın.

Berke Göl

BİR HURDACININ HAYATI
Danis Tanovic, kıt kanaat geçinen bir Roman ailesinin başından geçen gerçek bir olayı, söz konusu aileye başrollerde yer vererek anlatıyor. Filmdeki kimi etkileyici sahnelere rağmen, belgesel üslubunu taklit etmek her zaman ‘gerçeklik’ hissini sağlamayabiliyor.

Haberin Devamı

ÖZÜR DİLERİM
İkinci filminde Cemil Ağacıkoğlu, zor bir öyküyü sabırla anlatıyor. Başroldeki Güven Kıraç ise duygu sömürüsüne ya da abartıya kaçma riski taşıyan rolünün hakkını veriyor.

Gülhan Düzgün

BİR HURDACININ HAYATI
Tarafsız Bölge filmi ile Oscar heykelciğini evine götürmüş olan Boşnak yönetmen Danis Tanovic, bu filmiyle Berlin Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü Gümüş Ayı kazandı.
Filmde kendini canlandıran Nazif Mujic de En İyi Erkek Oyuncu Gümüş Ayı Ödülü’nü aldı. Film, günümüzde sosyal adaletsizliğin geldiği boyutlar üzerine düşünmek isteyenler için sarsıcı bir deneyim sunuyor. Duyarsız kalmayın.

Murat Erşahin

BİR HURDACININ HAYATI
Yaşadığımız dünyanın, başka bir gezegenin cehennemi olduğunu gösteren tespit filmine şapka çıkarmamak, yedinci sanatın gücüne inanmış biri için hainlik olur!

Haberin Devamı

KEDİ ÖZLEDİ
Hollywood’un romantik-komedi formüllerini, sinemamıza başarıyla yediriyor. Aktris Algı Eke, çok başarılı.

SÜRGÜN
Önemli tarihi meseleyi, Yeşilçam tarzı aşk hikâyesiyle anlatan film, sağlam ilerlese de bambaşka bir yöne kayıyor, ciddi içeriğini, yetersiz işliyor.

Olkan Özyurt

SÜRGÜN
60’larda Türkiye’deki Rumların, hükümet kararıyla ülkelerinden zorla gönderilmesini gözler önüne seren film, tarihimizin karanlık yönünü aşk öyküsüyle yüzümüze çarpıyor.

YARIM KALAN MUCİZE
Biket İlhan’ın, Köy Enstitüleri’nin ‘mucizevi’ yönüne dikkat çekmesi takdire şayan ama didaktik anlatım filmi zayıflatıyor ve ortaya vasat bir yapım çıkıyor.

ÖZÜR DİLERİM
Engelli bir çocuğu olan ailenin bir arada kalma mücadelesinde Cemil Ağacıkoğlu, ajitasyona kaçmadan gerçek bir yüzleşmeye çağırıyor. Güven Kıraç ise unutulmaz bir performans koyuyor önümüze.

Haberin Devamı

Esin Küçüktepepınar

BİR HURDACININ HAYATI
Zor bir hayatın ‘ultra gerçek’ günlüğü.

ARKADAŞLAR ARASINDA
Sahiden ‘arkadaşlar arasında’ olmuş!

ÖZÜR DİLERİM
Sinemamızda az rastlanır bir aile dramı.

Nil Kural

SÜRGÜN
Ne Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan Rumların dramını ne de merkezindeki aşk hikâyesini hakkıyla işleyebilen, televizyon dizisi ayarında bir film.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!