Şeker hastalığında göz muayenesi şart

Güncelleme Tarihi:

Şeker hastalığında göz muayenesi şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2013 00:00

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Esgin, şeker hastalığı teşhisi konulan herkesin mutlaka göz muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Esgin, bir çeşit damar hastalığı olan şeker hastalığının bütün vücudu olumsuz etkilediğini belirtti. Hastalık nedeniyle uzuvların kesilebildiğini ve vücutta yaraların çıkabildiğini ifade eden Esgin, hastalığın körlüğe de neden olabildiğine dikkati çekti.
Şeker hastalarının göz muayenesine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Esgin, şöyle konuştu:

"Şeker hastalığı teşhisi konulan herkesin mutlaka göz muayenesi yaptırması gerekiyor. Muayene sonucuna göre gözlerin hastalıktan etkilenip etkilenmediği tespit ediliyor. Muayene ettiğimiz kişiden, gözünde herhangi bir rahatsızlık olmasa bile yılda bir kez kontrole gelmesini istiyoruz" dedi.

Esgin, şeker hastalığı olanların gözlerinde yavaş da olsa tahribat meydana geldiğini belirtti.

Hastalığın gözdeki etkilerinin fark edilebilmesi için görmenin bozulması gerektiğini ifade eden Esgin, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Hastalığın, görmenin bozulmadığı ancak muayeneyle fark edilebilen bir evresi var. Bu dönemde gerekli olduğu durumlarda lazer tedavisi veya gözün içine bir takım ilaç enjeksiyonları yaparak görmeyi artırma veya mevcut görmeyi koruma şansımız olabiliyor. Ama bütün bunlardan daha önemli olarak şekerin mutlaka normale düşürülmesi ve normal sürdürülebilmesi gerekiyor. Göze yönelik gerekli tedaviler yapılmasına rağmen kan şekeri istenen düzeye düşürülemezse, kişi görme yetisini kaybedebilir."

Esgin, şeker hastalığı nedeniyle gözdeki damarların tıkanması sonucu, anormal damarların üretilmeye başlandığını söyledi.

Bu dönemden sonra gördükleri hastalara, gözündeki tahribattan dolayı görme yetilerini her an kaybedebileceklerini söylediklerini belirten Esgin, şunları kaydetti:

"Gözün içinde oluşan bu anormal damarların kanaması sonucunda göz küresinin içi bir anda kanla doluyor. Bunun sınırlı olduğu kişilerde genellikle hasta gözünün önünde kara kara şeylerin uçtuğundan bahsedebiliyor. Bunlar küçük kanamalar olabiliyor, bazen de büyük bir kanamayla görme sadece ışığı algılayacak düzeye kadar düşebiliyor. Göz o safhaya gelmişse ancak bir ameliyatla gözün içindeki o kanın temizlenmesi ve görmenin tekrar artırılması yoluna gidilebiliyor. Şeker hastalığı dolayısıyla tamamen umudun kesilebilmesi için gözün hiç ışık algılamıyor olması lazım. Eğer bir göz ışığı algılıyorsa, o göz için hala yapılabilecek bir şeyler vardır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!