"Bilgisayar oyunu"yla kış sporlarını öğreniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar oyunuyla kış sporlarını öğreniyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2013 16:26

Atatürk Üniversitesi'nde, TÜBİTAK'ın desteğiyle kış sporlarına ilginin artmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında, öğrenciler üşümeden, düşmeden bütün sporları oynayabiliyor.

Haberin Devamı

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yüksel Göktaş'ın hazırladığı proje çerçevesinde, 7 farklı kış sporuna ilişkin profesyonel sporcu ve antrenörlerin videoları çekilerek, bilgisayar ortamına yüklendi.

Farklı spor branşlarının temel eğitimleri, videolarla da desteklenerek, 3 boyutlu sanal ortamda gerçeğe yakın bir kış sporları merkezi hazırlandı. Günümüz internet çağında çocukların şiddet içeren oyunlardan uzak durması ve spora yönelmesi için bu ortam aracılığıyla pratik yapma imkanı bularak, kış sporlarını öğreniyor.

Göktaş, yaptığı açıklamada, projeyle bilgisayarda sanal bir ortam oluşturarak, burada kış oyunlarını tanıtmak ve bu oyunlar hakkında özellikle ortaokul öğrencilerine bilgiler edindirmeyi, farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Erzurum'da, 25. Dünya Kış Oyunları için çok sayıda kış sporlarına yönelik tesislerin yapıldığını hatırlatan Göktaş, "Fakat bu tesislerin önemli bir kısmının çok aktif olarak kullanılmadığını gözlemledik. Tesislerin yanındaki evlerde oturan çocukların bile internette, bilgisayarda daha fazla zaman harcadıklarına şahit olduk. Biz de 'bu çocukları nasıl tesislere çekebiliriz' diye proje ortaya koyduk" dedi.

Proje kapsamında, bilgisayar üzerinde üç boyutlu simülasyon ortamı oluşturduklarını vurgulayan Göktaş, şunları kaydetti: "Öğrencilere kış oyunlarıyla ilgili, ayrı ayrı bilgisayar oyunları hazırladık. Üç boyutlu bir ortam oluşturduk. Bu ortamda kış sporlarıyla ilgili bilgiler edinebiliyorlar, kıyafetleri giyebiliyorlar, temel hareketleri yapabiliyorlar ve uygulama imkanı buluyorlar. Böyle bir üç boyutlu olarak,
bilgisayar oyunları hazırladık. En önemlisi de bu spor dalındaki profesyonel sporcular ve antrenörlerle temel hareketleri anlatan çekimler yaptık. Bu çekimleri, videoların tamamını internet ortamına taşımaya çalıştık."

Okullara giderek, yaptıkları programları anlattıklarını belirten Göktaş, "Öğrencilerimizin bilgisayar başında sadece şiddete yönelik oyunlar oynamalarından ziyade, yanı başındaki spor tesislerine yönlendirebilecek oyunları da farketmelerine vesile olmaya çalıştık. Bu süreç bizim için aslında çok da kolay olmadı" diye konuştu.

"İlk etapta 600'e yakın öğrenciye ulaştık"

İki yıl süren bir çalışma sonucunda buz pateni, buz hokeyi, snowboard, curling, short track, kayakla atlama ve alp disiplini branşlarında bütün hareketlerin video çekimlerini yaptıklarını vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti: "Üç boyutlu ortamda, kendileri arasında iletişim kurabilecekleri eğlenceli, üşümeden, düşmeden ve fazla riske girmeden kış oyunları deneyebilecekleri ortamları hazırladık. İlk etapta 600'e yakın öğrenciye ulaştık. Bu oyunları oynadıktan sonra öğrencilerde kış oyunlarına yönelik ciddi bir ilgi ve farkındalıklarının arttığını, hatta birçok öğrencinin bilgisayar başında bu oyunu oynadıktan sonra gerçekten buz pateni, buz hokeyi, kayak gibi sporlara yöneldiğini gördük."

Ortaokul seviyesindeki tüm öğrencilere ulaşmayı hedeflediklerini belirten Göktaş, "Projemizi TÜBİTAK destekliyor. Farklı illerden, dünyanın her yerinden insanlar ' http://kisoyunlari.atauni.edu.tr/' adresinden izleyerek, öğrenebilirler" dedi.

Göktaş, okullardan öğrencileri, bilgisayar laboratuvara getirdiklerini, bazı okullarda bilgisayar laboratuvarı kurduklarını, alt yapısı iyi olan okullarda ise sadece eğitimini verdiklerinin altını çizdi.

Günümüz çağında çocuklardan interneti yasaklamanın mümkün olmayacağına dikkati çeken Göktaş, çocuklara şiddetten ziyade, bölgenin de yapısına uygun olan kış oyunlarını oynamaya yönlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortakolu'ndan Emircan Akçay da ilk defa bilgisayar ortamında kış sporlarını öğrendiğini belirterek, "Çok eğleniyoruz. Bilgisayar oyunuyla bu sporların bütün teknikleri öğrendim, salona gitsem rahatlıkla yapabilirim. Harika bir oyun" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!