Böyle kaymakama can kurban

Edirne’nin Enez ve İpsala ilçeleri arasında yer alan, Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan 3 bin 90 hektar sulak, 3 bin hektar ormanlık alan 2005’te Gala Gölü Milli Parkı ilan edildi.

Haberin Devamı

46’sı yerli, 27’si kış göçmeni, 90’ı yaz göçmeni olmak üzere Gala Gölü’nde toplam 163 kuş türü yaşıyor.
Özellikle tepeli pelikan, bayağı aynak ve küçük karabatak gibi nesli çok azalmış türleri barındırması buranın önemini artırıyor.
Neticede, Gala Gölü ile Meriç deltaları çok büyük bir ekolojik öneme sahip ve yok olmaya yüz tutmuş koruma altındaki türlerin yüzde 30’unu barındırıyor.

* * *

Gelin görün ki...
Bu bölgede insan tahribatı feci boyutlarda.
Kanunsuz yapılaşma, bu yapılaşmaya bağlı olarak çevre kirliliği, tarım ilaçları ve önlerine geleni çekinmeden vuran kaçak avcılar bölgenin ve bölgedeki yaşamın canına okuyor.

* * *

Geçtiğimiz günlerde havaların soğumasıyla beraber bölgeye sığınan yaban hayvanlarını avlamak üzere silahını kapıp gelen avcılar yüzlerce hayvanı öldürerek bir katliama imza attılar.
Göçmen kuşları, ördekleri, kazları, kuğuları, pelikanları avladılar.
Haytap Enez ekibi projektörlerle gece avı yapıldığı gümelerin içine teyplerin kurulduğunu tespit etti ve durumu ilgili kurumlara bildirdi.

* * *

Haberin Devamı

11 Aralık’ta Enez Kaymakamı İhsan Ayrancı ile Enez Jandarma Komutanlığı ekipleri, gümelerin yıkımı için görevlendirilmiş 8 kişilik ekiple birlikte bölgeye geldi.
İpsala yolu üzerinde bulunan av evleri denetlendi ve çevre kirliliği yarattığı tespit edilen yapılara Çevre Kanunu’nu muhalefetten cezai yaptırım uygulandı. Milli parkta yasak şekilde avlananlara bir gecede 40 bin TL ceza kesildi.
Durumu haber alıp bölgeye gelen avcılardan bazıları kaymakamı “Vali’ye telefon ettireceğiz, size Vali’den talimat verdireceğiz, gümeleri imha edemeyeceksiniz” diye tehdit etti.
Ayrancı geri adım atmak şöyle dursun, çoğunluğu bölge dışından gelen kaçak avcılara karşı mücadele başlattıklarını belirtti.
Milli park sınırları içinde avcılığı tamamen engellemek ve göl dışında avlanmanın serbest olduğu alanlarda bunun kurallara uygun yapılmasını sağlamanın görevleri olduğunu anlattı. İpsala ve Enez jandarması, Orman Bölge ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile kaymakamlık denetimleri sıkılaştırdı.
Bölgede devriye gezen jandarma ve orman muhafaza memurları günün 24 saati dürbünlerle milli parkta denetim yapıyor.

* * *

Haberin Devamı

Yasa dışı veya aşırı avcılık kabul edilemez boyutlarda. Ve maalesef ülkemizde avcılığın çoğu bu kategoride yapılıyor.
Bir de vurulan doğa harikası leopar ve 15 günde ikincisi öldürülen vaşak malumunuz. Liste uzun ve üzücü.
En önemli sulak alanlarımızdan biri olan Gala Gölü’nde de durum parlak değil.
Ama neyse ki bu bölgede devlet kurumları ile belediye STK’lar ve kaygılı vatandaşlarla işbirliği içerisinde çok önemli bir koruma operasyonu yürütüyor.
Edirne Valiliği Enez Kaymakamlığı’nın doğayı, ekosistemi ve toplum sağlığını korumak için görev bilinci ve ahlakıyla yaptığı bu çalışma diğerlerine de örnek olmalı.

Yazarın Tüm Yazıları