Türkiye sineması tarihini arıyor

Haftanın yerli filmleri “Yarım Kalan Mucize” ve “Sürgün” Türkiye tarihinde yaşanan trajik olayların, insanların hayatlarını nasıl yerle bir ettiğini konu alıyor. Bosna-Hersekli yönetmen Danis Tanovic’in Berlin’den ödüllü filmi “Bir Hurdacının Hayatı” ve animasyon arayanlara “Dinozorlarla Yürümek” haftanın diğer seçenekleri.

Haberin Devamı

Bir kez daha dinozorlar dünyasındayız

Dinozorlarla Yürümek
Yönetmen: Barry Cook, Neil Nightingale
2013/ABD/87’

Seyirciyi 70 milyon öncesine götüren “Dinozorlarla Yürümek”, dinozorların dünyayı yönettiği zamanları gerçekten gösterdiğini iddia eden bir animasyon. Boyu ve yaşı nedeniyle yaşadığı dünyada zayıf kalan dinozor Paçi’nin başından geçenleri anlatan film, animasyon tutkunlarının ve çocukların radarına girecektir.

Cesaret ve umut hikâyesi

Bir Hurdacının Hayatı
An Episode In The Life Of An Iron Picker
Yönetmen: Danis Tanovic
2013/Bosna Hersek-Fransa-Slovenya/74’

2001 yılında çektiği “No Man’s Land / Tarafsız Bölge” ile dikkatleri çeken ve Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Oscar kazanan Danis Tanovic’in son filmi, belgesele yakın bir yaklaşımla bir cesaret ve umut hikâyesi anlatıyor. Nazif hurda demir toplayarak hayatını güç bela kazanmaktadır. Nazif’in eşi Senada düşük yaptığında hastane, sigortaları olmadığı için öyle yüksek bir meblağ talep eder ki ameliyat olmadan kasabalarına dönmek zorunda kalırlar. Nazif, eşinin hayatını kurtarmak için, on gün boyunca daha çok hurda toplamaya ve yardım bulmaya çabalarken çağdaş dünyanın umursamazlığı ve gizli ayrımcılığını da göğüslemeye çalışacaktır. Berlin’de Jüri Özel Ödülü’nün yanı sıra Nazif Mujic’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü getiren bu etkileyici film, haftanın da en iyisi.

Haberin Devamı

Okumak istiyorum

Yarım Kalan Mucize
Yönetmen: Biket İlhan
2013/Türkiye

“Sokaktaki Adam”, “Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet” filmleriyle tanıdığımız Biket İlhan, son filminde seyirciyi 1940’lı yıllara götürüyor ve genç bir kadının okula gitme mücadelesini anlatırken, fonda da Köy Enstitüleri’nin yapılanma ve yıpratılma sürecini işliyor.

Kayıp’ın yıldızı

Filmin başrolünde yönetmenin kızı Nihan Belgin’i görüyoruz. Yetkin Dikinciler, Ayten Uncuoğlu ve Sinan Tuzcu gibi isimlerin yer aldığı filmde, Kanal D’de büyük ilgiyle izlenen Kayıp dizisinin yıldızı Dolunay Soysert de rol alıyor.

Sürülen hayatlar ve aşklar

Sürgün
Yönetmen: Erol Özlevi
2013/Türkiye

Saadet Aksoy ve Tolgahan Sayışman’ın başrolünde olduğu “Sürgün”, Büyükadalı, zengin bir Rum ailenin kızı Eleni ile faytoncunun oğlu Sedat’ın imkânsız aşkı üzerinden 1964 olaylarını anlatıyor. Türkiye ve Yunanistan arasında 30’larda imzalanan İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Anlaşması’nın Türkiye tarafından tek taraflı bozulması sonucu insanların hayatlarının nasıl bozguna uğradığını bu aşk hikâyesinin gerisinde kuran film, dönemi merak edenlerin ilgisini çekebilir.

Haberin Devamı

Arka Sokaklar’ın komiseri Muzo

Sürgün filminde Tolgahan Sayışman ve Saadet Aksoy’a, Arka Sokakların ‘Komiser Muzo’su Gizem Soysaldı da eşlik ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları