Altın kariyer

Güncelleme Tarihi:

Altın kariyer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2013 09:50

Henüz 30’unda bile olmayan Sarraf’ın 5 yılda hızlı yükselişi.

Haberin Devamı

RÜŞVET operasyonunun kilit isimlerinden biri olan ve Türkiye’nin Ebru Gündeş’in kocası olarak tanıdığı Bakü doğumlu 29 yaşındaki Reza Zarrab (Rıza Sarraf) 5 yıldır Türkiye’de iş yapıyor. İlk faaliyet alanı denizcilik olan Sarraf, daha sonra kurduğu şirketlerle Türkiye’nin altın ihracatının yarısını gerçekleştirmeye başladı.

TÜRKİYE’nin gündemine bomba gibi düşen operasyonun baş kahramanlarından Reza Zarrab, Türkçe ismiyle Rıza Sarraf. Bugün sokaktaki vatandaşın bile en azından Ebru Gündeş’in kocası olarak bildiği Zarrab veya daha uygun ismiyle Sarraf 2008 yılından beri Türkiye’de iş yapıyor. Kendisi 1984 Bakü doğumlu, iş geçmişi 1996’ya uzanıyor. Al Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmaları ile Dubai’de finans ve para piyasalarında faaliyet gösteren Sarraf Türkiye’deki ilk ticari yatırımına Royal Denizcilik AŞ firması ile başladı. Sarraf Royal Denizcilik şirketini 25 Ocak 2008’de kuruldu. Ticaret Sicil Gazetesi’nin kayıtlarına göre kurucuları; Rıza Sarraf, Ahad Khabaztamımı, Apdullah Happani, Humayun Zatpavar ve Turgut Happani. Şirketin sermayesi 1 milyon TL olarak belirlenirken, 900 bin TL’si Sarraf’ın payı olarak kayıtlarda yer aldı. Happani de 25 hisseye sahip olarak 250 TL ile şirkete ortak oldu.

Haberin Devamı

LÜKS RESTORAN GEMİSİ

Kısa sürede büyüyen Royal Denizciliği, demir çelik ve inşaat sektöründeki yatırımlar birbiri ardına izledi. Dış ticaret faaliyetleri ile büyüyen bu sektörel firmalar 2010 yılında Royal Holding’in kurulmasını getirdi. Royal Denizcilik’in en büyük işleri ise Moskova Radisson Hotel için ürettiği 5 adet lüks restoran gemisi. 2012 Haziran ayında tamamlanan 45m Sailing Yacht projesi ‘60 years’ ise World Superyacht Award yarışmasında da finale kaldı. Royal Denizcilik, endüstriyel makine konusunda da faaliyet göstermeye başladı ve Tebriz’deki demir çelik tesisi ‘Foulad Kaveh’i devreye aldı. Bu 27 Ekim 2011’de şaşırtıcı bir faaliyet alanı daha Royal Denizcilik şirketine eklendi. Faaliyet alanı kıymetli madenler ticareti konusunda ihracat yapmaktı.

Haberin Devamı

İhracatın yüzde 46’sı

2012 yılında altın ve kıymetli madenler ithalat ve ihracatı yapmak üzere kurulan Safir Altın Ticaret Limited Şirketi aynı yıl gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye’nin 2012 altın ihracatının yüzde 46’sını tek başına yapmayı başardı! Bu değişiklik bir zorunluluktan ortaya çıktı. 2011 Nisan ayında Atatürk Havalimanı’nda kaçakçılık suçlamasından gözaltına alınan Turgut Happani, Royal Denizcilik’in kurucularındandı. 150 milyon doları bavullarla taşırken gözaltına alınan 14 kişi arasında yer alan Happani’nin Sarraf’ın şoförü olduğu iddia edildi. Sarraf o dönem Happani’yi tanıdığını ancak şoförü olmadığını söylemişti. Bunun üzerine şirketin ana sözleşmesi değiştirildi. Yetmedi... Bu yılın başında da yine İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Dubai’ye giden bir gruptan şüphelenen polis, çantalarda uyuşturucu ararken piyasa değeri 30 milyon dolar olan 320 külçe altın buldu. Altınların sahibinin ise yine Sarraf olduğu ortaya çıktı. Kuryeler altının yasal yollarla ihraç edildiğini belirtip ellerindeki beyannameyi polise gösterince altınlar geri verildi.

Haberin Devamı

Her yıl MASAK’ın müdavimi oldu

RIZA Sarraf, bugün 6 farklı bölgede 4 ofis ve 120 broker aracılığı ile çalışan Safir Altın ile birlikte Royal Holding 8 firması ile 10 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. 2013-2015 aralığında ise turizm, enerji, petrokimya, madencilik ve bilişim sektörlerinde yatırım yapmayı planlıyor. Sarraf ayağının tozuyla geldiği Türkiye’de 2008 yılında şirketleşirken bir başarıya daha imza attı ki o da Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporu oldu. İlk faaliyete geçtiği andan itibaren MASAK tarafından izlenen Sarraf her yıl bu raporlarda yer almayı bildi. Bu arada Sarraf’ın deniz, atlar ve gökyüzü ile uçmak gibi tutkuları bulunuyor ve bunu holding mesajında dile getiriyordu.

Haberin Devamı

Şarkı sözü yazarı sanat düşkünü

SÖZ yazarı da olan Rıza Sarraf, 11 Şubat 2010’da evlendiği Ebru Gündeş’in ‘Evet’ albümüne söz ve müziğini kendisinin yazdığı ‘Sadece Sevdim’ isimli şarkıyı verdi. Zarrab, daha önce İbrahim Tatlıses ve Sibel Can’a da beste vermişti. Sarraf Gündeş’ten önce de birlikte olduğu Azeri şarkıcı Günel’le olaylı bir şekilde ayrılmasıyla magazin basınında yer almıştı. Magazinde Günel’in ‘saldırıları’ bitmeyince Sarraf bir röportaj vererek, “Ebru Hanım’a tapıyorum. İlişkimin içeriği ile ilgili konuşmak aldığım terbiyeye yakışmaz. Ama gelinen nokta maalesef beni bu hale getirdi.

Zorlu Holding ve Emlak GYO’dan açıklama

Dün Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül Hürriyet’e açıklamada bulundu. Yüngül, önceki gün yayınlanan “3 Bakan Oğlu 3 Rüşvet Bombası” başlıklı haberde, bazı işadamlarının ismi verilerek “.....inşaatlarında ruhsat sorunlarını rüşvet karşılığı çözdüğü iddia ediliyor” ifadesinin yer aldığını belirtti. Yünlü, Ahmet Zorlu’nun adının gözaltına alınan isimlerle aynı cümlede yayınlanmasının doğru olmadığını çünkü kendisini gözaltına alınmadığına söyledi.
Öte yandan önceki gün Hürriyet’in 28. sayfasında “Büyük Rüşvet Operasyonunda Gözaltına Alınanlar” başlığı ile yayınlanan haberde ise, Emlak Konut GYO Emlak ve Planlama Müdürü Hakan Gedikli’nin de adı geçmişti. Emlak Konut GYO’dan dün yapılan açıklamada Hakan Gedikli’nin gözaltına alınmadığı gibi Emniyete bile çağırılmadığı ifade edildi.


Her türlü hakkı saklıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!