Anadolu’da konuta İzmir yön veriyor

Haberin Devamı

Gayrimenkül bilgi şirketi Reidin’in verilerine göre son 5 yılda İzmir’deki konut fiyatları yüzde 45 arttı. Bu, İzmir’in gayrimenkulde nasıl bir potansiyel barındırdığının en önemli göstergesi.

CAPİTAL ve Ekonomist dergilerinin önderliğinde düzenlenen ‘Anadolu’da Konuta Yön Verenler’ toplantısının ilki önceki gün İzmir’de yapıldı. Garanti Mortgage ve Häfele’nin de destek verdiği Hilton Oteli’ndeki zirvede, konut sektörünün önde gelen isimleri kentin geleceğini tartıştı. Hem toplantıdaki ortak görüş, hem de son dönemdeki gelişmeler, 10 yıl sonra İzmir’in apayrı bir noktada olacağı yönünde. Bunda kentsel dönüşüm, konuta olan talep ile Çeşme ve Aliağa yönüne büyüme trendleri gibi birçok ateşleyici etmen bulunuyor. Bütün bunları yaparken kentin iyi planlanması en temel istek ve görüş. Umarız İzmir, 10 yıl sonra tüm alt ve üst yapısı planlanmış, yeşil dokunun zengin olduğu, dikey yapıların yanında yatayların da boy gösterdiği planlı bir kent olur. Yoksa, ‘Bu çürük’ deyip yerine yüksek katlı modern gece kondular yapılırsa değişen hiçbir şey olmaz.

Haberin Devamı

Anadolu’da konuta İzmir yön veriyor

KİM NE DEDİ

YASALAR BİRLEŞTİRİLSİN

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm, Belediye Yasası ve ‘Ceberut maddeleri var’ dediği 6306 sayılı Riskli Alanlar Kanunu ile sürdürüldüğüne dikkat çekti. Kocaoğlu, “İki başlı yapı olmaz. Biz yolumuza Belediye Yasası ile devam ediyoruz. Burada uzlaşı, gönül rızası var. Vatandaşın hakkını koruyacak enstrümanlara sahip. Zor, uzlaşıyla gidiyor, çok terliyoruz. Ama kimsenin de burnunu kanatmıyoruz. 5306 sayılı yasadan milletin başı çok ağrıyacak. Onun için Belediye Yasası ve Riskli Yapılar Kanunu’nun harc-ü merc edilmeli, aklın ve bilimin, adaletin vücut bulacağı bir kentsel dönüşüm yasa oluşturulmalı. Ben başkan olduğum sürece 5306 sayılı yasayla kentsel dönüşüm yapmayacağım” dedi. Bu görüş aslında İzmir’de hep eleştirilere neden olan ‘Kentsel dönüşüm ağır gidiyor’ için de bir yanıt gibi...

Haberin Devamı

Başkan Kocaoğlu’nun dikkat çektiği bir diğer konu ise kentin planlanması oldu. “60 senede kirlettiğimizi 3 senede temizleyemeyiz” diyen Kocaoğlu, yoğunluk artışı, konutların dizaynı ve kentin manzarasına kadar her şeyin planlanması gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Vapurdan İzmi’´e bakın, görüntü hoş değil. Ama bunlar yıkılıp 5-10 veya 15 katlı apartmanlar yapılırsa da bundan iyi olmayacak” diye konuştu. Yani modern gece kondular...

Kocaoğlu’nun en etkili sözü ise, “İzmir’i önümüzdeki 10 yıl içinde kimse durduramaz. Bu kent, üzerindeki durağanlığı attı. Çark dönmeye başladı” oldu. Evet, İzmir’de çark dönüyor ve duracak gibi de değil...

Haberin Devamı

İZMİR’E YAKIŞANI YAPALIM

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Kentimize ‘Güzel İzmir’ sıfatını verdik. Ancak, denize sırtımızı dönmezsek, yani körfeze bakarsak bunu söyleyebiliyoruz. Hızlı ve altyapısız kentleşme İzmir’deki kentsel ve tarihi dokuyu neredeyse yok etmiş. Üstelik bu yapılaşma depremle oluşacak yıkım riskini de kaldırır nitelikte değil. Birinci derecede deprem kuşağında yer alan kentimizde niteliksiz ve çarpık yapılaşma sorunu belki de en önemli sorunlarımızdan. Bu yüzden kentsel dönüşüm İzmir için çok iyi bir fırsat” görüşünü paylaştı. İzmir’de ‘kentsel dönüşüm’ adı altında 15-20 katlı niteliksiz apartman kütlelerinin yaratılmasını veya salt TOKİ eliyle projeler üretilmesini istemediklerini dile getiren Demirtaş, “Bizim isteğimiz İzmir’in yapısına uygun, İzmirlilere yakışan yaşam alanları yaratılması. İzmirli müteahhitler kentse dönüşümü başaracak birikime ve güce sahip” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu’da konuta İzmir yön veriyor

BEŞ YILDA 10 BİN KONUT

Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, kentin barındırdığı potansiyellere dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda ulusal ve uluslararası yatırımcıların İzmir’e geleceğini ifade etti. Gökdemir, 2014-2019 arasında İzmir’de 1 milyon metrekarelik inşaat yapacaklarını söyledi, “Bunun bir kısmı konutu kapsıyor. Yaklaşık 10 bin konut üretmeyi planlıyoruz. Bu da İzmir’e olan inancımızın göstergesi” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümde de şehrin yoğunlukla değil, tasarımla güzelleştirileceğini aktaran Selim Gökdemir, “Geçmişte bunun örnekleri yaşandı. 2. Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da gettolar oluşturuldu. Bu tip yapılar insanları mutsuz ediyor. Onun için tasarım önemli. İzmir’in Batı’ya doğru genişlemesi, Çeşme Otobanı’nın çevresinde yeni imar adaları oluşturulması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

KORDON’A DA YENİLEME ŞART

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da bugün İzmir’in yüzde 38’inin kirada oturduğunu dile getirerek, “Bu orana baktığımızda İzmir’in geleceği sektör açısından parlak. Ciddi talep var. Kentsel dönüşüm, İzmir’de 40-50 sene planlanarak yapılır. Bize göre İzmir’in her yerinin kentsel dönüşüme uğraması gerekir. Kordon’un da dönüşüme uğraması şart. Kordon’la ilgili projemizi de yakında açıklıyoruz. Biz dönüşümün kooperatifleşme modelini savunuyoruz” diye konuştu.

DIŞARDAN MÜŞTERİ GELSİN

Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, İzmirli firmaların kent dışından da müşteri çekecek çalışmalara imza atması gerektiğini vurguladı. Şimşek, “İstanbul’dan İzmir’e gelerek iş yapan bir firmayım. Şu anda burası para kazandırmıyor. Ama kenti sevdiğimiz için buradayız. Onun için İzmirli firmaların kent dışından da müşteri çekmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE YOĞUNLUĞA DİKKAT

İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azad Yeşil, İzmir’de iki yıldır kentsel dönüşümün konuşulduğunu dile getirdi, şunları paylaştı: “Bazı binaların yıkılması yerine yenisinin yapılması ve bölgesel dönüşüm olarak iki koldan ilerliyor. Yerinde dönüşümlerde yoğunluk artışında ciddi sakıncalar olduğunu düşünüyorum. Gecekondu bölgelerinde makro ölçekte dönüşüm şart.”

BARDAKLARIM SIĞMAZ, ALMIYORUM

İzmir’i tanımadan bu kente proje yapmanın zorluğuna dikkat çeken Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, “İzmir’i, İzmirliyi iyi tanımak, bilmek gerekiyor. Burada kadınlar en önemli etken. Yüzde 110 onların dediği oluyor. Onun için birçok şeyi düşünerek proje üretiyoruz. ‘Mutfakta iki kadın çalışabilir mi’den tutun, dolaba konacak bardak sayısına kadar hesaplıyoruz. ‘Benim 120 bardağım var. Buraya sığmaz’ deyip ev almayan bile var. Onun için İzmir’i ve İzmirliyi iyi tanımak lazım” dedi.

KONUT BALONU PATLAR MI?

Bu da sektörün gündemini fazlasıyla meşgul eden bir konu. Amerika’da yaşanan mortgage krizi benzeri bir yapının Türkiye’de yaşanıp yaşanmayacağı da toplantıda ele alındı. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, sektörde bu tip bir riskin olmadığını söyledi, şunları paylaştı: “Konutta ciddi talep var. Dolayısıyla kriz yaşanmasına imkan verilmiyor. Sektör, 2012’de yüzde 14 büyüdü. Bu yıl ise rekor oran var. Yüzde 30... Yıl sonunda toplam büyüklüğün 110 milyarı geçmesini bekliyoruz.” Murat Atay, sektörün seneye büyüme oranını ise yüzde 15 olarak gösterdi. Yani 2014’te daralma yaşanacak. Atay, İzmir’in de gayrimenkul pazarında önemli potansiyel taşıdığını, bunun en önemli göstergesi olarak ise son 5 yılda konut fiyatlarının yüzde 45 oranında artmasını gösterdi.

Yazarın Tüm Yazıları