Google karanlık tarafa mı geçti

Türkiye’deki son gelişmelerle gündem değişti, dünya medyasında ise Noel durgunluğu başladı. “Kötü olmayacağız” diyen Google’ın satın aldığı “robot ordusu” bu yüzden pek tartışılmadı.

Haberin Devamı

ABD’deki Boston Dynamics firmasının ürettiği “insansı” ve “hayvansı” robotlardan daha önce bahsetmiştim.

Teknoloji devi Google işte o şirketi geçen hafta sessiz sedasız satın aldı. Ödenen para açıklanmadı.

Boston Dynamics, ABD ordusu için de üretim yapan ve danışmanlık hizmeti veren bir şirket. 2000 yılından beri ABD Savunma Bakanlığı bu kuruluşa 140 milyon dolar ödemiş.

Mesela LS3 adlı robotun parasını ABD verdi. Robot, yakıt ikmali yapmadan 32 km boyunca 180 kg yük taşıyabiliyor. Yakında ABD Deniz Piyadeleri askerlere yük taşıtmak yerine, bu robotu kullanacak:

Cheetah adlı robotları, Usain Bolt’tan bile hızlı:

Haberin Devamı

WildCat ise her tür arazide 25 km hıza ulaşabiliyor:

BigDog ağır malzemeleri kolayca kaldırıp fırlatabiliyor:

Bu hayvansı robotların yanında, insansı PETMAN denge konusunda uzman ve ABD ordusunun özel giysi ve teçhizatının denenmesinde kullanılıyor:

Bu da ATLAS adlı insansı robot:

ATLAS’ın arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılacağı söyleniyor. Fakat parasını ABD Savunması İleri Araştırma Projeleri Dairesi (DARPA) verdiğine göre, bir gün şöyle bir kamuflaj giyip eline silah alırsa şaşırmamalıyız:

Don’t be Evil” (Kötü Olma) sloganına sahip Google’ın ABD ordusu için fiilen bir taşeron haline gelmesi şimdiden eleştirilmeye başlandı.

Google’ın, mevcut sözleşmeler bittikten sonra askeri alandan tamamen çekileceği söyleniyor. Fakat en azından bir süre için “askeri taşeronluk” devam edecek.

Haberin Devamı

Asıl soru bundan sonrasıyla ilgili…

ABD istihbarat örgütü NSA ile işbirliği yapan teknoloji firmalarından biri olduğu uluslararası medyaya yansıyan Google (bu haberlere karşı şu açıklamayı yapmışlardı) muhtemelen büyük bir yatırım yaparak satın aldığı Boston Dynamics’i, en kârlı iş olan savunma sektöründe kullanmayacaksa nerede kullanacak?

Bu robot ordusu gerçekten hayır işlerine mi adanacak?

Göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları