Mazeret ‘0’ çekti

Güncelleme Tarihi:

Mazeret ‘0’ çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2013 09:27

Mazeret sınavlarına katılım düşük oldu. Uzmanlardan bazıları bu durumu, sistemin öğrencilere tam anlatılamamasına bağlarken, bazıları da hedefsiz öğrencilerin sınava girmediğini savundu. Öğrencilerin ‘sıfır’ alacağını belirterek, diploma notlarının düşeceğini söylediler.Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez, kasım ayı sonunda 8’inci sınıflar için uyguladığı Merkezi Sistem Ortak Sınavları’na girmeyen öğrenciler için mazeret sınavı uyguladı.

Haberin Devamı

14-15 Aralık’ta yapılan sınavlara Türkiye genelinde 45 bin 984, İstanbul’da ise 6 bin 598 öğrencinin katılması bekleniyordu. Ancak İstanbul’da sınavlara katılım yüzde 10 civarında kalırken, diğer illerde de katılım düşük oldu. Bu durum akıllara, “Bu sınavlar sadece liseye geçişte etkili olmayacak, öğrencilerin ortaokul başarılarını, sınıf geçmelerini nasıl etkileyecek?” sorusunu getirdi. Konuyla ilgili uzman görüşleri şöyle:

Sorun yaşayabilirler
Cihan Yeşilyurt - Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü:
Mazeret sınavlarına girmeyen öğrencilerin çoğunun liseden ümidini kesmiş olduğunu düşünüyorum. Otomatik olarak açık liseye devam etmeyi düşünen öğrencilerden oluşuyordur. Belki içlerinde hedefi olup da olağanüstü bir durumdan dolayı giremeyen vardır ama bunlar çok az kesimdir. Sınava girmeyenlerin bu 6 dersin yazılılarının bir tanesi ‘sıfır’ sayılacak. Dolayısıyla ortalaması düşecek ve sınıf geçme notunu etkileyecek. Mezun olmayla ilgili sorun yaşayabilirler. İkinci dönem sınavlarına girip ortalamalarını yükseltmelerini tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Eğitimciler anlatamadı
Umut Şahin- Bağımsız Eğitim Danışmanı:
Mazeret sınavına katılımın düşük olmasının nedenini, öğrencilerin içinde bulunduğu durumun çok da farkında olmadığına, eğitimcilerin veya velilerin öğrencilere durumu tam anlatamadığına bağlıyorum. Sonuçta 14 yaşındaki gencin başına gelen çoğu şeyi, kendisine değil onlardan sorumlu olan yetişkinlere bağlamak gerekir. Adı, yöntemi, ne olursa olsun sınavlar öğrencileri eleyen bir sistem. Yeni sistem SBS’nin yerine geldi ama doğasını ortadan kaldıramadı. Ekonomik durumu elverişsiz, çocuğunun eğitimi ile ilgilenme şansına, bilgisine sahip olmayan velilerin çocuklarının bu sınavı atlaması, önemsememesi de katılımın düşük olmasında bir faktördür.

Olumsuz etkileyecek
A. Serdar Şeker - Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Koordinatörü:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencileri birer istatistiki done olarak değil, geleceğini kurmaya çalışan birer birey olarak değerlendirip mazeret sınavlarına katılımın neden bu kadar düşük olduğunu araştıracağını ve önümüzdeki yıllar için çözüm üreteceğini umuyoruz. Ana sınava da mazeret sınavına da girmeyen öğrenciler ‘sıfır’ alacak. Dolayısıyla bu öğrencilerin hem liselere geçiş için kullanılacak merkezi sınav sonuçları hem de ortaokul başarı puanları ciddi etkilenecek. Binlerce ‘sıfır’ almış öğrencinin, ülke ve sistem başarısını da olumsuz etkileyeceği de gözden kaçırılmamalı.

Haberin Devamı

Hedefsizler girmedi
Salim Ünsal- Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü:
Bu sınavlara girmeyen öğrencilerin bir sınavı ‘sıfır’ olarak kabul edilecek. Bu da onların yıl sonu başarısına ve diploma notlarına yansıyacak. Diploma notları biraz azalacak, tabii ne kadar azalacağı diğer derslerindeki başarılarına bağlı. Belki mezuniyet için yeterli puan alabilirler ama iyi liselere girme şansları olmayacak. Bu sınavlara girmeyen öğrencilerin iyi lise hedefi olmayanlardan oluştuğunu düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!