Alman siyasetinde Türk kadının etkisi artıyor

Güncelleme Tarihi:

Alman siyasetinde Türk kadının etkisi artıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 14:20

Almanya'da eylül ayında yapılan seçimde Federal Meclis'e giren Türk kökenli 7 kadın milletvekili arasındaki Aydan Özoğuz'un göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanı olacağı açıklanırken, eyaletlerde ise halen Bilkay Öney ve Dilek Kolat bakanlık görevini yürütüyor.

Haberin Devamı

Almanya'ya 1960'lı yıllarda işçi olarak gelen Türklerin, çocukları ve torunları bugün ülke siyasetinde söz sahibi olmaya başladı. 22 Eylül'deki genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Aydan Özoğuz, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel; Yeşiller Partisi'nden Ekin Deligöz; Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Cemile Yusuf; Sol Parti'den de Azize Tank ve Sevim Dağdelen Federal Meclis'e girdi.

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasında koalisyon konusunda anlaşmanın sağlanmasının ardından SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'un göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanı olacağının açıklanmasıyla ülke siyasi tarihinde bir ilk yaşandı.

İlk kez Türk kökenli bir ismin federal hükümet kabinesinde yer alması ülkede yaşayan milyonlarca Türk tarafından sevinçle karşılandı. 2011 yılında SPD Genel Başkan Yardımcılığına seçilen Özoğuz, bundan sonra Almanya'nın güç merkezi olan ve dünyanın en güçlü kadını olarak gösterilen Angela Merkel'in oturduğu "Kanzleramt"ta (Başbakanlık) görev yapacak.

Bu hafta içinde göç ve uyumdan sorumlu devlet bakanı olarak göreve başlayacak olan Özoğuz, Almanya'da yaşayan Türk ve diğer göçmenlerin sorunlarına yönelik etkili çalışmalarla öne çıkması bekleniyor.

Yine Almanya'da 2010'un nisan ayında Aşağı Saksonya eyaletinde ilk Türk eyalet bakanı olarak atanan Aygül Özkan ülke tarihinde yeni bir sayfa açmıştı. Yaklaşık 3 yıl eyalette Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı görevini başarıyla sürdüren Özkan, şimdi ise Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Yönetim Kurulu'nda yer alıyor.

Özkan, eyalet meclisi seçimlerinden sonra bakanlık görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Berlin'de yıllarca Eyalet Meclisi'nde milletvekili olarak görev yapan Bilkay Öney de bakan olan Türk kadın siyasetçilerden.... Yıllarca SPD Berlin Eyalet Meclisi Üyesi olan Öney, 2011 yılında ise Baden-Württemberg eyaletinde yeni oluşturulan Uyum Bakanlığı görevine getirildi. Öney, halen bakanlık görevini başarıyla sürdürüyor.

Berlin eyaletinde 2011 yılı aralık ayında SPD'den Çalışma, Kadın ve Uyum Bakanı olan Dilek Kolat da görevine halen devam ediyor. Ülke siyasetinde etkili olan Berlin Eyalet Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Emine Demirbüken Wegner de CDU'nun en etkili kurulu olan Başkanlık Divanı'nda, Serap Güler de CDU Yönetim Kurulu'nda görev yapıyor.

Haberin Devamı

Almanya'nın önde gelen siyasi partileri SPD, CDU, Yeşiller ve Sol Parti yönetiminde ve eyalet teşkilatlarında son yıllarda Türk kökenli kadın sayısının hızlı şekilde artması dikkat çekiyor.

Öte yandan, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasında imzalanan koalisyon sözleşmesinde Almanya'da doğup büyüyen gençlere çifte vatandaşlık hakkının verilmesinde başta Aydan Özoğuz ve Aygül Özkan olmak üzere Türk siyasetçilerin çok büyük etkisinin olduğu biliniyor.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!