Genç baba aniden hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Genç baba aniden hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2013 00:00

Geçtiğimiz Cuma günü ABD'de trajik bir olay yaşandı. 24 yaşındaki üniversite öğrencisi, yeni doğan oğlunu kucağına aldıktan sonra komaya girdi ve sadece birkaç saat sonra hayatını kaybetti. Ve daha önce hiçbir şikayeti olmayan genç adamın sadece başı ağrıyordu. Doç. Dr. Kenan Keskin hürriyet.com.tr'ye şu bilgileri verdi: Bu bakteri aslında hepimizde olabilir, bizimle yaşayan bakterilerdir ama belli durumlarda tehlikeli hale geliyor.

BU BAKTERİLER BİZİMLE YAŞIYOR

Stafilokoklar ile ilgili olarak Memorial Şişli Hastanesi'nden Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin hürriyet.com.tr'den Buse ÖZEL'e şu bilgileri verdi:

Aslında stafilokok denilen bakteri MRSA adıyla çok sık rastladığımız bir bakteridir. İnsanların hem üst solunum yollarında, boğaz ve ağız florasında hem de deri florasında yer alan bakterilerdir. Bizimle beraber yaşarlar. Methisilin etken maddeli antibiyotiklere karşı dirençlidir, birçok insanda her yerde bulunur aslında. Ancak türleri vardır. Ciddi türleri metisiline dirençli olanlar genellikle hastanelerde, yoğun bakımda olabilir. Hastanedeki mikroplar güçlü mikroplardır.

TEHLİKELİ HALE GELMESİ İÇİN 2 KURAL

Bu bakterinin eğer hastaneden kapılmadıysa tehlikeli hale gelmesi için iki önemli kural vardır. Birincisi grip gibi, kanser gibi bir takım bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklardan sonra güçlenerek tehlikeli hale gelmesi. İkincisi ise ciddi kafa travması, kafa şeklini bozacak derecede travmalar, protez takılan hastalarda olabilir. Normalde sağlıklı insanlarda, bağışıklık sistemi güçlü insanlarda etkili olmazlar.

NASIL BELİRTİ VERİR?

Yerleşim yerlerine göre belirtiler verebilir. Genel belirtileri ateş, eğer enfeksiyon derideyse olduğu yerde kızarıklık ve şişkinlik olur. Kan sayımında lökositlerin artması. Menenjit ise baş ağrısı, kusma ve ateş olur. Ama akciğerdeyse öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığına neden olur. Kalpteyse çarpıntı, kalp yetmezliği, morarma gibi belirtiler olur, taşikardi yani nabız yüksekliği olabilir. İdrar yollarındaysa idrar yapamama, sancılı ya da yanmalı yapma gibi belirtiler verir.

Haberin Devamı

Brigham Young Üniversitesi öğrencisi Josh Robison, yeni doğan oğlu Logan'ı henüz ilk kez kucağına almıştı ki birden bilincini kaybetti. Basit bir başağrısıyla başlayan şikayetler, doktorların tüm çabalarına rağmen genç adamın hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Şükran Günü'nü henüz 18 aylık eşi Erica ile geçiren Robison soğuk algınlığı belirtileri gösteriyordu ancak doktorlar aslında eğer farkedilseydi tedavi edilmesi mümkün olan stafilokok bakterisinin etkisi altında olduğunu saptadı.

Enfeksiyonun kalbine sıçradığını anlayan doktorlar daha hızlı hareket edip hemen ameliyata aldı. Ancak aynı zamanda beyninde de kanama saptanan Josh Robison kurtarılamadı. Bu ani ölümün ardından yeni anne olan Erica için dostları bir yardım kampanyası başlattı. Şu ana kadar Erica için 47 bin ABD doları toplandı.

Haberin Devamı

OĞLUNU KUCAĞINA YENİ ALMIŞTI / Foto Galeri

STAFİLOKOK BAKTERİSİ NEDİR?

Adı fazla duyulmamış olan stafilokok bakterisi ile ilgili Florence Nightingale Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Tatlıağaç şu bilgileri verdi; Stafilokok denilen bakterinin çeşitli türleri vardır. Cilt ve solunumla bulaşır. Ciltte ve akciğerde enfeksiyona sebep olabilir. Mücadele için genel hijyene ve cilt bütünlüğüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü cilt bütünlüğü bozulduğu anda bağışıklık sistemi de baskılanan kişilerde enfeksiyona yol açar.

Stafilokok bakterisinin kaynağı tam olarak bilinemiyor. Solunumla bulaşan cinsinde insandan insana bulaşması için aynı ortamda olmak, aynı havayı solumak yeterli. Bu özellikle klima ile havalandırılan, temiz havanın devamlı girmediği kapalı ortamlarda, işyerlerinde olabiliyor. Cilt yoluyla bulaşanlar için ise protez takılan bazı hastalarda, ameliyat eldivenlerinde, ya da kişiden kişiye tokalaşmak, el sıkışmak gibi yollarla geçiyor. Bakteri burunda da bulunabiliyor ve hapşurmayla bulaşıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!