Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Molla ve Gazipaşa

BANGLADEŞ’te 42 yıl önceki bağımsızlık savaşının yaraları siyasi hesaplaşmalar yüzünden yeniden açıldı.

Haberin Devamı

Ve Cemaati İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla’nın perşembe günü idam edilmesi, Bangladeş’ten sonra en çok Türkiye’de ses getirdi.
Öyle ki, önceki gün Türkiye’nin turizmde gözbebeği olan Antalya’nın Gazipaşa Havaalanı’nın açılışının kutlandığı törene bile Abdülkadir Molla damgasını vurdu.
Bangladeşli mevkidaşına infazın engellenmesi için daha önce telefon açan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Böyle hak ve adalet nazarı gerektiren meselelerinde hep susanlar, bu defa da sustular” dedi.
Elbette, 21’nci yüzyılda idam kabul edilebilir bir ceza yöntemi değildir. İnfazın Bangladeş’te laik ve İslamcı kutuplaşmayı arttıracağı da muhtemeldir.

*

ŞİMDİ Bangladeş’teki bu kavga, sömürge devleti İngiltere’nin 1947’de Bengal’den çekilmesine kadar geri gidiyor.
O dönemde Pakistan bağımsızlığını ilan edince Bangladeş de Doğu Pakistan adıyla bu ülkeye bağlandı. Ancak aralarında 1500 km genişliğinde bir Hindistan vardı. Ayrıca Batı Pakistan Urduca, Doğu Pakistan Bengalce konuşuyordu.
Bengal milliyetçileri bağımsızlık ilan edince iç savaş patlak verdi. Cemaati İslami, bir Müslüman ülkenin bölünmesinin İslam’a aykırı olduğu gerekçesiyle Pakistan’ın yanında yer aldı. Hindistan, sınırlarını koruma bahanesiyle müdahaleye kalkınca da kan gövdeyi götürdü.
Bangladeş’in iddiasına göre bu dönemde 3 milyon kişi öldü, 200 bin kadın tecavüze uğradı.

*

Haberin Devamı

BATI Pakistan çekilmeye zorlandı, Bangladeş milliyetçileri zafer ilan etti. Kurucu Cumhurbaşkanı Şeyh Mucibur Rahman, Pakistan’ın İslami kimliğinin aksine İngiliz yasalarını esas alıp laik ve sosyalist bir yönetim biçimi benimsedi.
Cemaati İslami hareketi yasaklandı. Yasak 1980’lere kadar sürdü. Ancak cemaat durmadı. Yardım kurumları ve dernekleriyle ülke sathına yayıldı.
Bangladeş’in kaderi, Mucibur Rahman’ın Avami Birliği ile cemaat tarafından desteklenen Milliyetçi Parti arasındaki iktidar dalaşı, askeri darbeler ve doğal afetlerle günümüze kadar şekillendi. Ve 2008 yılında iktidara gelen Mucibur Rahman’ın kızı Şeyh Hasina’nın emriyle kapanmış defterler açıldı.

*

Haberin Devamı

BİR mahkeme kuruldu. Amaç, bağımsızlık savaşında Pakistan ile işbirliği yapanları cezalandırmak, bir iddiaya göre de İslami partilere gözdağı vermekti. Bu dava neticesinde Abdülkadir Molla, darağacında son nefesini veren ilk kişi oldu.
Kimine göre Molla, ümmet uğruna ölen bir “Bengal kahramanıydı” kimine göre ise ‘Mirpur kasabı’ydı. Molla, mahkemede Dakka’nın Mirpur semtinde bir aileye yönelik katliama katılmakla suçlanmıştı.
Perşembe günkü infaz sadece eski yaraları açmakla kalmadı, yenilerini de ekledi. İnfazlar süreceğe benzer.
5 Ocak’ta sandığa gidilecek. Begüm Halide Ziya’nın başında bulunduğu ana muhalefetteki Milliyetçi Parti, seçimi boykot etme tehdidinde bulunuyor. Bir yanda askeri müdahale beklentisi var. Bangladeş’te durum hiç iç açıcı değil.
Lakin yine de karar veremedim.
İstiklal Savaşı’na verilen destek nedeniyle Mustafa Kemal Paşa’nın unvanıyla onurlandırılan Gazipaşa ilçesinin havaalanı açılışı, Bangladeş’in siyasi kavgasını anacak yer midir?

Yazarın Tüm Yazıları