Karar camiayı ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Karar camiayı ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 22:44

Spor Toto Süper Lig'de Kasımpaşa-Beşiktaş maçında karşılaşmanın ilk yarısı Kasımpaşalı oyuncunun oyun alanına atılan ikinci topu eline alarak, kritik bir pozisyonda Almeida'nın önüne yere atması maça damgasını vurdu... hurriyet.com.tr'ye açıklama yapan eski hakemler olyı farklı şekilde yorumladı.

Haberin Devamı

Siyah beyazlı ekip kural hatası olduğu gerekçesi ile TFF'ye maçı iptal etme başvurusu yapacağını açıkladı. Hakemin kararını eski hakemler değerlendirdi.

Selçuk Dereli (Eski hakem ve Sözcü Gazetesi spor yazarı): Hakem kessinlikle penaltı vermeliydi, hata yaptı. Traftarın Fernandes'e saldırma olayında Almeida'ya ikinci sarıdan değil direk kırmızı vermeliydi.

Lale Orta (Eski FIFA hakemi)

Twitter hesabından tartışmalı pozisyonu değerlendiren eski FIFA hakemlerimizden Lale Orta ise penaltı kararı çıkması gerektiğini savundu. Orta twitinde, "Atilan bir cisim ile topa vurmanin cezasi penalti olmalidir. Atilan bir cisim elin devamı sayılır" şeklinde görüş bildirdi.

Bülent Yavuz (MHK eski başkanı)

Mücadeleyi stadyumda takip eden MHK eski başkanı Bülent Yavuz, pozisyon ile ilgili hakem ikinci topu görünce düdüğü çaldı ama oyuncular duymadı. Pozisyon devam edince de Donk elindeki topu tepki olarak yere fırlattı. Hakem sahada iki top olduğu için oyunu durdurmuştu zaten. Donk'a sportmenlik dışı hareket yaptığı için sarı kart gösterdi.

İki ihtimal var - Bünyamin GEZER (Yorumcu ve eski hakem)

Haberin Devamı

TRT yorumcusu Bünyamin Gezer, “Eğer hakem, Donk’a, topu Almeida’nın önündeki topa attığı için oyunu durdurup kart verdiyse bu bir kural hatasıdır. Kale arkasından izlediğim görüntüde hakemin Donk topu henüz elinden çıkarırken düdüğü ağzına götürdüğünü ve düdük çaldığını gördüm. Eğer böyleyse bu çok vahim bir hakem hatasıdır” dedi.

Maçın tekrarı gerekir - Ahmet ÇAKAR (Yorumcu ve eski hakem)

ESKİ hakem ve televizyon yorumcusu Ahmet Çakar, karşılaşma sonrasında twitter hesabından Donk’un pozisyonuna dair yorumda bulundu. Çakar, kural hatasına işaret ederken, takipçileri ile şunları paylaştı; “Kasımpaşa ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmada hakem hatası var. İlgilenenlerin dikkatine arz ederim. Yani, maç tekrar edilmelidir.”

Bana göre penaltıydı - Rıdvan DİLMEN (Yorumcu ve eski futbolcu)

ESKİ futbolcu ve televizyon yorumcusu Rıdvan Dilmen, NTV Spor’daki programda 30. dakikada yaşananları değerlendirdi. Dilmen, Donk’un yaptığı hareket sonrası penaltı kararı verilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu; “Bana göre bu pozisyon penaltıydı. Beşiktaş’a üzülüyorum. Böyle tuhaf hatalar hep Beşiktaş’a mı olacak arkadaş?”

Mustafa Çulcu: Maç tekrar edilmeli

Haberin Devamı

ESKİ hakem ve MHK eski başkanı Mustafa Çulcu, “Kasımpaşalı Donk’un yaptığı hareket, penaltı olarak değerlendirilmeli. Bu şartlarda, kural hatası yapılmıştır. Karşılaşmanın tekrar edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 1986-2005 arası aktif olarak hakemlik yapan Lale Orta ise, Kasımpaşalı Donk’un içerisinde bulunduğu pozisyon sonrası twitter hesabından şunu yazdı; “Atılan bir cisim ile topa vurmanın cezası penaltı olmalıdır. Atılan bir cisim, elin devamı sayılır.”

Hakem gerekeni yaptı

MHK Başkanı Zekeriya Alp, “Barış Şimşek, bu pozisyonda kurallar ne diyorsa onu yaptı” diye konuştu.

HÜRRİYET, MHK Başkanı Zekeriya Alp’in, Donk’un hareketiyle ilgili görüşlerine başvurdu...

Donk’un pozisyonu hakkında ne diyorsunuz?

- Kural böyle bir durumda ‘Hakem oyunu durdurur ve ihlali yapan oyuncuya sarı kart gösterir’ diyor. Hakem oyunu durdurdu. Sarı kartı da gösterdi. Arkadaşlarla yaptığımız görüşmede hakemin kuralları uyguladığı kararına vardık.

Ama oyun durmadı ve Donk elindeki topu Almeida’nın topuna vurdu.

- Şu anda söylebileceklerim bundan ibaret. Siz de takdir edersiniz ki Türk futbolunda ilk kez böyle bir şey yaşanıyor.

Bazı hakemler bu durumda topu (ya da ayakkabısını, tekmeliğini çıkarıp topa atan) elin bir uzantısı olarak değerlendiriyorlar. Ve hakemin bu durumda penaltı vermesi gerektiğini söylüyorlar.

- Evet bu yorumda bulunanlar da var biliyorum. En direkt vuruş ya da penaltı verilmesi gerekir diyorlar. Ama benim vereceğim cevap bu. Bahsettikleriniz farklı varsayımlar ama hakem yorumcuları bunu elbette tartışacaklardır.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!