Gündem karardı

Güncelleme Tarihi:

Gündem karardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2013 01:16

Olumsuz hava koşulları nedeniyle artan doğalgaz talebi sonucunda doğalgazdan elektrik üretimi kısılınca, elektrik kesintilerine başlandı. Yurt genelinde yaşanan elektrik sıkıntılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, “Bunu çok programlı şekilde yorumlamak gerekir. ‘Elektrik krizi’ diye yorumlamak doğru olmaz. Enteresandır 6 Aralık’tan sonra İstanbul’un doğalgaz talebinde çok aşırı bir sıçrama oldu. Yani bu oranlarla tahmin etmek açıkçası güçtü. Yarın (bugün) özellikle tekrar bir kontrol yapılacak. Herhangi bir kesinti de öngörmüyoruz” dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Haberin Devamı

Üç-dört gündür çeşitli bölgelerde uygulanan kesintiler dün Türkiye genelindeki 35 milyon elektrik abonesinin tamamını etkilenmiş oldu. Özellikle birkaç saat süren kesintiler, vatandaşların tepkisini çekti.


TÜRKİYE genelinde hâkim olan soğuk hava şartları, doğalgaz talebini sıçratınca, enerji yönetimi çareyi gaz santrallerinin elektrik üretimini kısmakta buldu. Önce doğalgaz santrallerinin, ardından bazı büyük sanayi kuruluşlarının gazı kesildi. Ancak yapılan kısıtlamadan bu kez elektrik üretimi olumsuz etkilenince, elektrik dağıtım bölgelerinde kesintiler uygulanmaya başlandı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) da dağıtım şirketlerinden talep ettikleri enerji miktarını düşürmelerini istedi. Böylece kesintiler Türkiye geneline yayılırken, yaklaşık 35 milyon elektrik abonesini de etkilemiş oldu. Sosyal medyada dün vatandaşlar birçok farklı noktadan sıkıntılarını dile getirdi. Özellikle ısıtma için de elektrik kullananlar etkilenirken, “Elektrik şu saatte gelecek veya gelmeyecek açıklaması yapılsın. Başımızın çaresine bakalım” gibi şikâyetler geldi.

ETKİLENMEYEN YOK

Doğalgazda günlük tüketim 200 milyon metreküpe, elektrikte ise 760 milyon kilowatsaate (kWh) yükselirken, doğalgazdaki arz sıkıntısı nedeniyle elektrik fiyatları da hızla yükseldi. Enerji yönetimi ise bir taraftan artan elektrik tüketimini kısmak, bir taraftan da elektrik birim fiyatlarını düşürmek için plansız elektrik kesintilerine başladı. Dün Türkiye’nin hemen hemen her yerinde kesintiler gezdirilerek, tüketim kontrol altına alınmaya çalışıldı. Ancak plansız kesintiler, vatandaşların tepkisine yol açtı. Görüştüğümüz bir dağıtım şirketi temsilcisi, “Çankaya Köşkü’nün, Genelkurmay’ın etrafı gibi stratejik noktalar dışında bugünkü kesintiden her yer etkilendi. 35 milyon abone var, etkilenmeyen kimse yok” şeklinde konuştu.

Hava raporları kritik

Enerji yönetimi de an be an gelişmeleri takip ediyor. Hava raporları önceden takip ediliyor ve buna göre önlemler alınıyor. Türkiye ayrıca geçtiğimiz günlerde Katar’dan 5 kargo LNG sipariş etti. İleride benzer sıkıntılar yaşanmaması için iletim hattının iyileştirilmesi ve doğalgaz depolama yatırımlarının tamamlanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız: Kriz demek doğru değil

Haberin Devamı

YURT genelinde yaşanan elektrik sıkıntılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, “Bunu çok programlı şekilde yorumlamak gerekir. ‘Elektrik krizi’ diye yorumlamak doğru olmaz” dedi. Olumsuz hava şartlarının 6 dereceye kadar mevsim normallerinin daha altında seyrettiğini söyleyen Yıldız, “Elektrik kesintisi ister 10 dakika olsun, hakkettiğimiz refah seviyesinden ister yarım saat olsun bunla alakalı herhangi bir kesinti tabi ki bizim hayat konforumuzu etkiliyor. Ekiplerimiz bununla alakalı yoğun bir çaba içerisinde” diye konuştu. Aksaklıkların Moskova, Londra ve New York da dahil olmak üzere birçok gelişmiş ülkelerde örneklerini görmenin mümkün olduğunu belirten Yıldız, Erzincan’daki kompresör merkezimizi bu gece inşallah tamamlayıp yarın sabah aynı şekilde devreye almayı düşünüyoruz” dedi. Günlük doğalgaz tüketiminin geçen yıl olmayacak kadar bir rakamın üzerine çıktığı ve 197-200 milyon metreküpleri gördüğünü belirten Yıldız, “Enteresandır 6 Aralık’tan sonra İstanbul’un doğalgaz talebinde çok aşırı bir sıçrama oldu. Yani bu oranlarla tahmin etmek açıkçası güçtü. Yarın (bugün) özellikle tekrar bir kontrol yapılacak. Herhangi bir kesinti de öngörmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Twitter’ı elektrik çarptı

Aylin Pınar@aylinpinarr
Elektrik her şeyimizmişsin tamam dersimizi aldık, gel artık
Pınar Solyalı@pinarsolyali
Elektrik kesintilerinin sebebi nedir? Zatürre olmamıza değecek bir şey mi?
Senar Özakıncı@nsenarozakinci
Bu habire gidip gelen elektrik evdeki elektronik eşyaları bozacak o zaman ben çok sinirlenicem iste!!
Sema Yıldız@semayildiiz
Elektrik yok haliyle hiç bir şey yok şehir bildiğin ölü!
Esra Sayin @esra_sayin
Bostancı’daki elektrik kesintisi 1 saati aştı. Ayedaş 1 saat diyordu oysa.
servet kocakaya @servetkocakaya
Sabah 08.00’den beri elektrik yok. Böyle zamanlarda Sobalı ev diyor insan. Korlaşan sobanın yörüngesi candır.
Cro magnom erkan@erkanhcil
Hani sarjim %40 kalmasa umursamam da hadi gelsin artık elektrik.
Duygu Kibar Öksüz@DKbrOk
Saat 10.30’dan beri donuyoruz, elektrik ne zaman gelecek?
Busen Dostgul@busend
bu elektrik ac kapa ac kapa mi olucak? nedir durum? gitti yine
Zaman Fakiri@ikiekmek_bisut
Birkaç gündür İstanbul’da elektrik kesintileri arttı.
Yiğit Şerifoğlu@yigitserifoglu
Dişçide koltuğa oturdum elektrik kesildi

Haberin Devamı

ELDER Başkanı Nihat Özdemir:

SADECE BEDAŞ’TA TALEP YÜZDE 10 ARTTI

ELEKTRİK Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin Avrupa ile beraber çok zor kış şartları yaşadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Türkiye, 6 Aralık’tan güney kesimleri dâhil ağır kış şartlarının etkisinde kaldı. Cizre-Şırnak yolu kardan 72 saat kapalı kaldı. Güney illerimizde bile 0 ve eksi dereceleri gördük. Güney illerinde genelde elektrik enerjisiyle ısınılıyor, büyük derece enerji çektiler. Aynı şekilde konutların doğalgaz talebi arttı. Sadece Boğaziçi’nde (BEDAŞ) yüzde 10’un üzerinde talep artışı oldu. ELDER şapkası altında 21 dağıtım şirketi olarak, başta Enerji Bakanlığı ve TEİAŞ’la son dört gündür 24 saat temas halinde olduk. En az tüketicilerimizin etkileneceği şekilde bu kritik günleri atlattığımıza inanıyoruz. Son yıllarda Türkiye’nin tamamının bir anda soğuk hava etkisinde kaldığı görülmemiştir. Tüm dağıtım bölgelerinin arıza ekipleri 24 saat işlerinin başındaydılar.”

Haberin Devamı

ALO HATLARI KİLİTLENDİ

TÜRKİYE genelindeki elektrik kesintileri, dağıtım şirketlerinin çağrı merkezlerini de kilitledi. Yeni özelleşen elektrik dağıtım sektörü temsilcileri de “Faturası bize çıkacak” diyor. Bir sektör temsilcisi, “Elektrik, hayatın o kadar içinde ki, zor durumlarda altyapıyı karşılayacak hale getirmeniz lazım. Hem elektrik, hem ısınmada bu kadar yaygın doğalgaz kullanılmasını karşılayabilecek altyapı yok. Elektrik üretimini baskılıyoruz” dedi.

‘BEYAZ EŞYALARIM’ BOZULDU

ÖZELLİKLE Urfa, Mardin, Batman gibi Güneydoğu illerinden pek çok şikâyet var. Bölgedeki devlet memurlarının, Başbakanlık İletişim Merkezi üzerinden, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyanın bozulduğunu belirterek, sorunun bir an önce giderilmesini talep ettiği öğrenildi. Doğu illerinde kesintilerin dağıtım şirketine bırakılmış durumda olduğunu vurgulayan bir sektör temsilcisi, “Doğuda kayıp-kaçağı yüksek olan yerlerde kesintilerin olması bir yandan kaçak kullanımı da engellediği için o illerde daha fazla kesinti yapılıyor olması mümkün. Hem elektrik talebi düşürülüyor, hem de kaçak kullanım engelleniyor” dedi.

% 10 KESİNTİ

Bir sektör temsilcisi, her bölgede ortalama 100 megavatlık (MW) kesintiler gerçekleştiğini kaydederek, “Sadece dağıtım tarafında 2 bin MW kesinti var. Bir de doğrudan iletime bağlı büyük tüketiciler var (sanayi kuruluşları gibi), onların da elektriği kesiliyor. Onlar yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Dağıtım şirketlerinin yaptığı kesintilerle, TEİAŞ’ın yüksek tüketimli müşterilerine yaptığı kesinti, sistemdeki elektriğin yüzde 10’unun kesildiği anlamına geliyor” diye konuştu.

Elektrik kesintisi 35 milyon aboneyi etkiledi

Türkiye’de yaklaşık 35 milyon abone var. Bunun 25 milyonunu haneler oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!