Suriyelilere 'geçici kimlik'

Güncelleme Tarihi:

Suriyelilere geçici kimlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2013 13:30

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çadır kent dışında kendi imkanlarıyla barınmaya çalışan Adana'daki Suriyelilere, kayıt altına alınmaları için "geçici kimlik" verileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Vali Hüseyin Avni Coş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte, evsiz, kalacak ve barınacak yeri olmayan herkesin ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda genel bir talimatlarının olduğunu söyledi.

Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bu kişileri gördüğünde daha önceden anlaşma yaptıkları otellerde misafir edilmesinin sağlandığını anlatan Coş, "Böylece kentimiz için uygun olmayan manzaraların da oluşmasını engellemiş oluyoruz. Onlara da insani temel hizmetlerin devlet olarak verilmesini sağlıyoruz. Ancak bu faaliyetleri, hizmetten yararlananları rencide etmeden yapmaya da özen gösteriyoruz" dedi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çadır kent dışında kendi imkanlarıyla barınmaya çalışan Suriyelilerin ihtiyaçlarıyla da ilgilendiklerini ifade eden Coş, şunları kaydetti:

"Bu konuda kaymakamlıklarımıza talimat verdik. Bu kişilerin tespiti konusunda emniyet müdürlüğümüz kaymakamlıklarla işbirliği içinde bir çalışma yürütüyor. Geçici bir kimlik vermek ve adreslerini belirlemek suretiyle bunların hem kaldıkları yerlerin bilinmesi hem de başta sağlık hizmetleri olmak üzere devletimizin kendilerine sağlayabileceği çeşitli hizmetlerden de daha rahat istifade edebilmelerini sağlayacağız. Suriyelileri arandıklarında bulmak ve muhatap oldukları resmi makamlarda dertlerini daha rahat ifade edebilmeleri konusunda bu kimlik önemli olacak. Bunların belirlenmesi ve kimliklendirilmesi çalışmalarına emniyet müdürlüğümüz devam ediyor. İnşallah yakında sonuçlanacak. Ayrıca münferit olarak da zaman zaman karşılaştığımız bize intikal eden konularda da yardımcı oluyoruz."

Uygulamanın Gaziantep'te de yapıldığını ve yararlı olduğunu öğrendiklerini dile getiren Coş, aynı uygulamayı Adana'da da devam ettireceklerini belirtti. Kentteki sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin hem ihtiyaç sahiplerine hem de ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere karşı çok duyarlı olduğuna işaret eden Coş, yaptıkları yardımlardan dolayı hayırseverlere teşekkür etti.

Vali Coş, "Büyük bir milletiz. Daima bize sığınan, bizden yardım bekleyen kim olursa olsun kucak açıp onlarla yiyeceğimizi, battaniyemizi paylaşıyoruz. Onları elimizden geldiğince misafir ederek, temel ihtiyaçları giderme noktasında gayret sarf ediyoruz. Bu konuda milletimizin ve devletimizin genel yaklaşımına paralel şekilde Adanalıların da bu konuda duyarlı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

YABANCI KİMLİK NO "99" İLE BAŞLIYOR

Çalışma Bakanlığı kaynakları ise, yabancı ülke vatandaşlarının çalışma izni sahibi olmak için, önce oturma izni sahibi olmaları gerektiğini, oturma izni verilen yabancılara da "99" ile başlayan bir kimlik numarası verildiğini vurguladılar.
Bu kimlik numarasının "kişiye özel" olduğunu, yabancı ülkesine dönse bile, numaranın başkasına verilmediğini belirten kaynaklar, şu bilgiyi verdi; "99 ile başlayan yabancı kimlik numarası, Türkiye'de oturma iznine sahip yabancıların bürokratik işlemlerini yapabilmelerini sağlıyor. Bu numara ile, e-devlet sisteminden bile yararlanabiliyorlar".

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!