‘Delilsiz’ iddiası dayanıksız

Güncelleme Tarihi:

‘Delilsiz’ iddiası dayanıksız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2013 02:06

Gazeteci Mustafa Balbay’ın Ergenekon davasından tahliyesini sağlayan AYM’nin gerekçeli kararında, Balbay’ın ‘salt gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandığı’ yönündeki iddiası reddedilerek, “Mahkemelerin bu konuda hukuki yetki ve görevleri çerçevesinde karar verdikleri anlaşılmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

Ergenekon davasında 34 yıl 8 aya mahkûm olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ı tahliye ettiren Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 141 maddelik ihlal kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Balbay’ın vekil seçildikten sonra yaklaşık 2 yıl 4 ay tutuklu kaldığı vurgulanan kararda ‘Tutukluluğun devamı şartları olmamasına rağmen gerekçesiz tutuklu kaldığı’, ‘Makul sürenin aşıldığı’ ve ‘Göreve başlatılmamasının seçilme hakkına ve seçmen iradesine müdahale’ olduğu savunuldu. “Yargılamada hürriyet esas, tutuklama istisna” denilen örnek AYM kararı, tutuklu diğer vekillere de tahliye kapısını açıyor.

KARAR HUKUKî YETKİ ÇERÇEVESİNDE

Ergenekon iddianamesine atıfla, Balbay’ın evinde 436 gizli belge bulunduğuna, bilgisayarının belleğinde darbe planlarına ilişkin bilgilere rastlandığına dikkat çeken AYM, “Delilsiz haksız tutuklandım” iddiasını “Dayanaksız” diye reddetti. Kararın 77. maddesinde, “Başvurucunun, suç işlediğinden şüphelenilmesi için inandırıcı nedenlerin bulunmadığı halde salt gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandığı ve tutukluluğun sürdürüldüğü iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Tutuklama ve tutukluluğun devamı kararlarında mahkemelerin bu konudaki hukuki yetki ve görevleri çerçevesinde kararlarını verdikleri anlaşılmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

MAKUL ŞÜPHE YETERLİ DEĞİL

AİHM kararları ışığında değerlendirmeler yapılan kararda, tutuklama için makul şüphenin yeterli olmadığı belirtilerek, “Sanığın kaçma, saklanma, delilleri karartma, yargılamayı etkileme, kamu düzenini bozma veya yeni bir suç işleme yönünde şüphe oluşturması da gerekmektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!