İş beğenmeyen piyango peşinde

Güncelleme Tarihi:

İş beğenmeyen piyango peşinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2013 01:16

TOBB, 913 meslek kursunu ‘talep olmadığı’ için kapattı.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İŞKUR ile başlattıkları Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesinde ‘ilgi olmadığı’ için 20 bin kişilik işgücü talebinin karşılanamadığını söyledi ve “İşsiz kardeşimize iş beğendiremiyoruz. Aynı kardeşim şimdi piyango kuyruğunda” dedi.

TÜRK iş dünyasının çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile İŞKUR işbirliğinde Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 projesini 2010 yılında başlattık. İşgücü piyasasının ihtiyaçları ve nitelikli eleman talepleri belirleniyor. Sonra meslek kursları açılıyor ve işsizler meslek ediniyor. Kurslarını başarıyla tamamlayanlar iş sahibi oluyor. Ancak bugüne kadar kursiyer yetersizliğinden, yani işsiz kardeşlerimizin ilgi göstermemesinden dolayı bugüne kadar 913 kurs iptal edildi. Özel sektörün yaklaşık 20 bin kişilik işgücü talebi karşılanamadı” dedi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

BAŞKAN, 100 KİŞİ ALIRIM

Anadolu’nun her yerini dolaşan, sanayicinin, tüccarın sorunlarını dinleyen çözüm arayan birisi olarak söylüyorum. Her yerde aynı dert. İş adamımız diyor ki; “Başkan, 100 kişiye ihtiyacım var. Tornacı, kaynakçı, frezeci elemanlar arıyorum, ama bulamıyorum”. Bir başkası, yeni sipariş aldığını ama eleman bulamadığı için ürünleri zamanında yetiştiremediğini anlatıyor. Bu tür örnekler Anadolu’nun her yerinde yaşanıyor.

İŞİ BOŞVER PİYANGO VAR

Ama işsizlere de iş beğendiremiyoruz. İşi beğenmeyen işsiz kardeşlerimiz bir bakıyorsunuz milli piyango kuyruğunda. Kısa yoldan zengin olmak istiyorlar. Geleceğini piyango kuyruğunda arıyorlar. Kimse koluna altın bilezik takmak istemiyor. Üzülüyorum. Ülkemizin geleceği adına üzülüyorum. Projenin üçüncü uygulama yılı sonuçlarına bakıldığında; işsiz kardeşlerimiz tarım ve hayvancılık, mobilya, gıda ve içecek, madencilik sektörlerindeki meslek kurslarına hiç ilgi göstermiyor. En çok iptal edilen kurslar ve sayıları şöyle; “Mobilya Ustası” (58), “Gazaltı Kaynakçısı” (53), “Makineci – Dikiş” (34) ve “Dikiş Makinesi Operatörü” (28), “Kablo Gruplama İşçisi” (25), “Pres Tezgahı Operatörü” (16), “Kaynakçı – Oksijen ve Elektrik” (16), “Dokumacı – Dokuma Makinesi Operatörü” (14), Elektrik Ark Kaynakçısı (13), “Torna Tezgahı Operatörü” (13) oldu. Sadece 2013 yılında ise 185 kurs iptal edilirken, 3 bin 205 kişilik işgücü talebi karşılanamadı. En çok, elektrik-elektronik, bilgisayar, otomotiv meslek kurslarına ilgi gösterdiler.

Masa başı iş istiyorlar

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Nifat Hisarcıklıoğlu, kurslardar en çok talep görenleri şöyle sıraladı: “Çağrı Merkezi Görevlisi, Uçak Bakım Teknisyeni, Bilgisayar Operatörü gibi kurslara kontenjanın çok üzerinde başvuru oldu. Sivas’ta 18 Şubat 2013’te 60 kişilik Çağrı Merkezi Görevlisi kursuna 877 kişi, Adana’da 4 Şubat 2013’te açılan 15 kişilik Bilgisayar Operatörü kursuna 411 kişi, İstanbul’da 16 Temmuz 2012’de 16 kişilik Uçak Bakım Teknisyeni kursuna 337 kişi başvurdu. Bunlar masa başı iş oldukları için başvuru çok oldu.”

Haberin Devamı

Firma sahiplerine ve işsizlere ne gibi imkânlar sunuluyor

Firmalar, TOBB’a bağlı odalara “Eleman Arıyorum” başvurusu yaparak işgücü-stajyer talep edebiliyor.
Kurslarda işsizler 3 ay teorik, 3 ay işbaşı (staj) eğitimine tabi tutuluyor.
Firmalar kursa katılacak kişileri, mülakatlara katılarak kendisi seçebiliyor.
Eğitimler meslek liseleri veya işyerinde yapılabiliyor.
Kurs sonrası istihdam edilen kişilerin 18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız olarak kadınlar için 42 ay süreyle, 30 yaş üstü erkekler için 30 ay süreyle sigorta primi işveren payı ödemeleri devlet tarafından ödeniyor.
6 aylık kursa başlayan işsizlere haftada en fazla 40 saat ders veriliyor. Kurs bitirme belgesi almak için 100 üzerinden en az 60 almak gerekiyor.
Kursiyere teorik eğitimde günlük 20 TL, işbaşı eğitimi (staj) boyunca da 25 TL ödeniyor.
Eğitim süresince; “İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına” karşı sigorta primleri ödeniyor, “Genel Sağlık Sigortası” da yapılıyor.
UMEM meslek kursları işverenlerin talebine göre açıldığı için, kurs biter bitmez talepte bulunan işyerinde işe başlanma imkanı tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!