Nikahsız yaşayanın dul aylığı kesilir mi?

Haberin Devamı

SORU: Eşimden dul aylığı alıyorum. Ölenle ölünmüyor, genç ve yakışıklı bir sevgilim var. Onunla nikâhsız olarak aynı evde mutlu mutlu yaşıyoruz. Bu durum öğrenilirse, dul aylığım kesilir mi?
(Rumuz: Nikahsız dul)

YANIT:
Resmi nikâh kıydırmadığınız sürece, dul aylığı alabilirsiniz. Hukuki anlamda bir engel yok.

Her apartmanda bir de hemşire mi çalışacak?

SORU: Yılbaşından itibaren, kapıcı çalıştırılan her apartmanda bir de hemşire mi çalıştırılacak?
Göksel ÜNVER - Antalya

YANIT:
Kapıcı çalıştıran her apartmanda; ayrıca işyeri hemşiresi, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırılması ya da bu hizmeti veren birimlerle anlaşma yapılması gerekiyor.
Ancak bu uygulama, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren başlayacak.

Ocak 2014 ‘te konut kira artışı yüzde kaç?

SORU: Ocak ayında, oturduğum evin kira sözleşmesini yenileyeceğim. Kirayı yüzde kaç artırmam gerekir?
Elif DİNÇER – Adana

YANIT:
Ocak 2014 ‘de konut kira artışı, yüzde 4.10’u aşmayacak şekilde yapılacak.

Haberin Devamı

2014’te borsaya vergi geliyor mu?

SORU: Borsayla yatıp, borsayla kalkan birisiyim. Neredeyse bütün dünyam borsa.. Bir arkadaşımdan duydum, 2014’de borsaya vergi mi geliyor?
Mete CEYLAN - Bursa

YANIT:
Rahat olun. 2014 ‘de borsadan 5 milyon TL hatta 50 milyon TL dahi kazansanız, bir kuruş vergisi yok.

Devralınan şirketin yatırım indirimi

SORU: Bir limited şirketi, TTK ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun devralma suretiyle birleşme hükümlerine göre devralacağız. Bu şirketin indiremediği yatırım indirimleri var. Onları da indirebilir miyiz?
Cafer Uyanık - İSTANBUL

YANIT:
Devraldığınız limited şirketin, kazanç yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapamadığı “yatırım indirimi istisnası” tutarının, Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 69. maddesi çerçevesinde, şirketinizin kurum kazancından indirilmesi mümkündür.

İşyeri kirasında gider pusulası devam ediyor mu?

SORU: İşyeri kira ödememizi, bankaya yatırıp dekont alıyor ve gider yazıyoruz. Maliye ayrıca “gider pusulası da düzenle” diyordu. Bu uygulama devam ediyor mu?
Yalçın DEMİR - Konya

YANIT:
Bu konuda özelge var. Vergi dairesi başkanlıkların özelgeleri, “kişiye özel” değil. Bağlayıcı yönü var. Maliye yeni bir özelge, sirküler veya tebliğ ile “banka dekontu yeterlidir” demediği sürece, gider pusulası düzenlenecek. Aksi halde VUK Md.353/1’e göre, “özel usulsüzlük” cezası kesilir.

Haberin Devamı

İkinci eşim ‘Hayır’ derse oğluma kefil olamaz mıyım?

SORU: İlk evliliğimden olan oğlum otomobil almak için banka kredisi kullanacak ben de kefil olacağım. Bunun için ikinci eşimin yazılı rızası gerekiyormuş. Doğru mu? Rıza göstermezse, bu kadını da boşayım mı?
M. Y

YANIT:
Oğlunuza kefil olabilmeniz için mevcut eşinizin rıza göstermesi gerekiyor. Boşanma olayına gelince, o uzmanlık konumuzun dışında.

Yazarın Tüm Yazıları