Yüzlerce araç binlerce insan mahsur

Güncelleme Tarihi:

Yüzlerce araç binlerce insan mahsur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 13:06

Yüzlerce kişi dondurucu soğuğun ortasında, kilometrelerce uzayan TIR ve otobüs kuyruklarının arasında 3 gün bekledi. Şırnak’ın Cizre ilçesi ile Mardin’in Nusaybin ilçesi arasındaki tarihi İpek Yolu'na kar nedeniyle 72 saat ne gelen oldu ne giden. Bu sırada kurtarılmayı bekleyen Sabri Muhammed Derviş, kalbine yenildi. Yaşadıklarını hurriyet.com.tr'ye anlatan mağdurlar 'Günlerdir harap haldeyiz' serzenişinde bulundu. Gelişmeler üzerine Mardin'e yola çıkan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay "Çalışmalar devam ediyor" dedikten kısa bir süre sonra saat 15:30'da yolun trafiğe açıldığı haberi geldi. Kumanya dağıtmaya başlayan Kızılay'ın yaklaşık bin kişinin mahsur kaldığı tahmin edilen olay için 2 bin kumanya ve 5 bin battaniye hazırlaması dikkat çekti.

Haberin Devamı

İki günden beri aralıksız yağan yoğun kar yağışı nedeniyle Şırnak’ın merkez köyleri, Şırnak- Uludere ve Beytüşşebap ilçelerine bağlı köy ve mezralara hala ulaşım sağlanamazken, Hakkari- Şırnak ve Şırnak- Eruh yolları da kapalı bulunuyor.

İKİ GÜNDÜR YARDIM BEKLİYORLAR / FOTO GALERİ

YÜZLERCE ARAÇ BİNLERCE İNSAN MAHSUR KALDI

Şırnak’ın Balveren Beldesi’ne dün sabahtan beri elektrik verilemezken, Şırnak kent merkezinde ise Belediye şehir içi kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlar da iki günden beri yağan yoğun kar yağışı nedeniyle kara gömülen araçlarını ve evlerin damlarını kar küreği ile temizlemeye başladılar.

Şırnak kent merkezinde 1 metreyi bulan kar kalınlığı yüksek yerlerde ve Beytüşşebap İlçesi’nde 1,5 metreyi buldu. Kar temizleme çalışmaları çok yavaş yürüdüğü için vatandaşlar tepki gösteriyor. Midyat- İdil- Cizre, Hakkari-Şırnak, Eruh- Şırnak yolları kar, tipi ve çığ nedeniyle trafiğe kapalı bulunuyor.

Haberin Devamı

GENELKURMAY: MAHSUR KALAN 281 KİŞİ KURTARILDI

“BİN KİŞİ KURTARILMAYI BEKLİYORUZ”

Yolda mahsur kalan otobüs şoförü Mesut Sönmez yaşadıklarını hurriyet.com.tr’ye anlattı:

3 gündür Nusaybin Otogarı’nda bekliyoruz. Yaklaşık 25 otobüs yolcularla birlikte harap halde. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz ancak çocuklar, yaşlılar ve hastaların ilaca ihtiyacı var.

Yaklaşık bin kişi buradan çıkmak için beklemekteyiz. Yetkililerden bölge kaymakamıyla, AK Parti Milletvekili Emin Dindar, BDP’li Hasip Kaplan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüştük, konuştuk. Burada misafirhane olmadığı için lokantalarda sabahladık. Şu anda hava iyi olsa da, 30-40 yıldır bölgeye böyle kar yağmadı. Bize gerekli çalışmaların başlatıldığını söylediler. Yolların açılması için bekliyoruz.

‘NE GELEN VAR NE GİDEN’

hurriyet.com.tr’ye konuşan Halil Örnek de yaşananlara isyan etti.
Jandarmayı ve emniyeti aradıklarını ancak kimsenin sorumluluk almadığını söyleyen Örnek, “Hepsi bize başkasının numarasın veriyor. Kimi aradıysak bilgi alamadık. 48 saattir buradayız ve ne olacağını bilmiyoruz. İki tarafta da araçlar durmuş vaziyetti. Ne gelen var ne giden. Elimizde ekmek ve su bile kalmadı. Arada 5-6 tane yolcu otobüs var. Onların durumu da çok iyi görünmüyor. Biz bu yollarda yıllardır gidip geliyoruz, dünyanın vergisini ödüyoruz. TIR şoförlerinin ödediği vergilerle IMF’e borç açardınız. Bu yolların, koşulların böyle olmaması lazım. Yaşananlar devletin ayıbı. Yakıtımız da azaldı, buradan kurtulamazsak nasıl ısınacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘40 KM’DEN FAZLA KUYRUK OLUŞTU’

3 günün sonunda tükendikleri ve güçlerinin kalmadığını söyleyen TIR şoförü Abbas Şaylı “40 saattir aç, susuz, perişan haldeyiz. Sürekli 155’i arıyoruz, ‘Tamam yardım gönderiyoruz’ diyorlar ancak ne gelen var ne de giden. 40 kilometreden fazla araç kuyruğu oluştu. Yolcu otobüslerindeki çocuk ve kadınları hali bizden de beter durumda. Çaresizlik içindeler. Araçlarımız bozuldu, ısınma problemi de başladı. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Birilerin bize yardım etmesi için bekliyoruz. Bu geceyi nasıl geçireceğimizi bilmiyorum” dedi.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İpekyolu’ndan mahsur kalan yolculardan Irak uyruklu 69 yaşındaki Sabri Muhammed Derviş, kalp krizi geçirip öldü. Şırnak İl Sağlık Müdürü Ahmet Barış, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Nusaybin-Cizre karayolunda mahsur kalan Irak uyruklu Sabri Muhammed Derviş’in kalp krizi geçirdiğini belirterek, "Vatandaşların yardımı ile Çığır Aile Sağlığı Merkezi’ne götürülen Derviş, burada sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti" dedi.

Haberin Devamı

"HELİKOPTERLER HAZIR BEKLİYOR"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AFAD Başkanı Fuat Oktay ile kapanan yollardaki çalışmaları izlemek üzere Mardin'e gitti. Atalay, özel uçakla yola çıkmadan önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nusaybin-Cizre yolunda bine yakın aracın yolda kaldığını belirten Atalay, "Bütün kurumların koordinasyonuyla oraya ulaşmak ve yardım götürmek üzere çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

BEŞİR ATALAY: AKŞAMA KADAR ÇÖZÜM BULUNACAK / HABER

Bazı tırların tedbirsiz yola çıkmaları ve kural ihlalleri nedeniyle yolun tıkandığını kaydeden Atalay, iki yönden gelen araçların da yolun kilitlenmesine neden olduğunu söyledi. Atalay, hem karayolları ekiplerinin hem de bölgedeki askeri birliklerin müdahale etmeye çalıştıklarını ifade ederek, bölgeye gıda ve battaniye gibi malzemeleri ulaştırmak üzere helikopterlerin hazır beklediğini, sivil ve askeri helikopterler uçuş yapamadığı için havadan destek ulaştırılamadığını kaydetti

ATEŞ YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞTILAR / HÜRRİYET TV

Haberin Devamı

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

METEOROLOJİDEN DON VE FIRTINA UYARISI / HABER

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde 2 gündür süren kar yağışı yaşamı felç etti. İdil- Midyat karayolunda 36 saat mahsur kalan yaklaşık 50 araç İlçe Jandarma ekipleri tarafından kurtarılırken, yolların kapalı olması nedeniyle mahsur kalanlar Karalar Beldesi’ne yerleştirildi. İlçede evlerinden çıkamayan esnaf kepenklerini açamadı. Karayolları, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Botaş ve Belediye’ye ait iş makineleri ilçe merkezinde ve yolları açmaya ve mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. Bölgede toplam 2- 3 aracı olan karayollarına tepki gösteren vatandaşların yardımına askerler yetişti. Askerler, zor şartlara rağmen İdil- Nusaybin yolunda mahsur kalan ve köy okullarında görev yapan öğretmenlerin de bulunduğu 20 aracı kurtardı. Halen kapalı olan idil- Midyat yolunda herhangi bir çalışma yapılmaması tepki çekerken, yolda mahsur kalan ve aralarında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu 200 kişi Kaymakamlık tarafından ilçede bulunan bir okula ait pansiyon ve öğretmenevine yerleştirildi.

Haberin Devamı

MEHMETÇİK, DOĞUM SANCISI TUTAN KADINI HASTANEYE YETİŞTİRDİ

İdil’e 20 kilometre uzaklıktaki Ulak Köyü’nde doğum sancıları tutan Necat Munğan’ın yardımına İlçe Jandarma ekipleri yetişti. 20 km uzaklıktaki köye 4 saatte varabilen jandarma ekipleri, Necat Munğan ile akrabalarını yanlarına alarak İlçe merkezine doğru hareket etti. 4 saatte İdil Devlet Hastanesi’ne ulaşan ekipler hamile kadın ve yakınlarını hastaneye yetiştirdi. Hastane kapısında bekleyen Kadın Doğum Uzmanı Yahya Doğan ile ebeler Necat Munğan’ı hemen doğuma aldı. 7.5 aylık hamile olan Necat Munğan, başarılı bir doğum sonrası 1 kilo 900 kilo ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Sağlık sorunu olmayan bebek, kilosunun düşük olması nedeniyle Cizre Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

ATEŞ YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞTILAR

KUMANYA DAĞITILILIYOR

Türk Kızılayı Cizre Şubesi, yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Nusaybin-Cizre karayolunda mahsur kalan vatandaşlara kumanya dağıttı.

Afet bölgesine ilk ulaşan Türk Kızılayı Cizre Şubesi ekibi, 200 kişilik kumanyayı vatandaşlara dağıttı. Bölgeye ulaşan diğer Kızılay ekipleri ise ekmek, helva, su ve benzeri gıda malzemelerinin bulunduğu 2 bin kumanya ve 5 bin battaniyeyi araçlarında mahsur kalanlara dağıtacak.

Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Merkezi ise olası ihtiyaçlara karşı tüm hazırlıklarını tamamladı.

BİR KENT İMDAT DİYE BAĞIRDI

Hakkari Valiliği, kar yağışının etkili olduğu 3 günlük sürede 4 bin kişinin 112 Acil Servisi aradığını açıkladı.

Hakkari Valiliği, kentte 11 Aralık 2013 Çarşamba günü akşam saatlerinde başlayan kar yağışları neticesinde kısa sürede il genelindeki tüm yollarda aksamalar meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: 11 Aralık 2013 Çarşamba günü akşam saatlerinde başlayan kar yağışı esnasında 112 Acil Servisi 4 bin kişi, 122 AFAD 3 kişi, 155 Polis ve 156 Jandarma İmdat telefonlarını birer kişi aramak üzere 3 gün içerisinde 4 bin 4 çağrı ulaşmıştır. Zaman zaman tipiye dönüşen ve yer yer 2 metreyi bulan, sisle birlikte görüş mesafesini birkaç metreye düşüren kar yağışına rağmen son 3 gün içerisinde 3'ü doğum vakası olmak üzere, 128 acil sağlık vakasına zamanında müdahale edilerek hastalarımız hastaneye ulaştırılmış ve tedavilerine başlanmıştır.

"ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"

Ayrıca, Çimenli Köyü'nde yaylada mahsur kalan 3 çoban ve 600 küçükbaş hayvan İl Özel İdaresi ve AFAD ekiplerince kurtarılmıştır. Vatandaşlarımızın can ve mal kaybını önlemek ve ekonomik ve sosyal yaşamın asgari düzeyde sınırlanmasını sağlamak amacıyla valiliğimizde vali yardımcımız başkanlığında Afet ve Acil Durum Merkezi toplanmış ve 24 saat esasına göre çalışmasına devam etmektedir. Hiç şüphesiz ki valiliğimizin ilk ve öncelikli hedefi can kaybını önlemek ve vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde yol almalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda bir yandan karayollarımıza ait karla mücadele araçlarıyla Hakkâri-Yüksekova, Hakkâri-Van, Hakkâri -Şırnak, Hakkâri- Çukurca, Yüksekova-Şemdinli yolları gibi ulaşımın yoğun olduğu yolları sürekli açık tutmaya çalışılırken, diğer yandan İl Özel İdaremize ait karla mücadele ekipleri 30 köy ve 15 mezra yolunu ulaşıma açmış, 79 köy ve 238 mezra yolunun temizlenmesi çalışmalarını sürdürmektedir.

"YOLA ÇIKMAYIN"

Meteorolojik verilere göre bu kış koşulların bu gece ve yarın devam etmesi beklenmektedir. Tüm vatandaşlarımızın, gerekli olmadıkça yola çıkmamaları, çıkmaları gerekiyorsa kar lastiği ve zincir kullanmaları, araçlarında yeteri kadar akaryakıt ve gıda bulundurmaları ve yola çıkmadan karayollarımıza ve İl Özel İdaremize danışmaları önem arz etmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın yüksek kar örtüsü ve devam eden kar yağışı nedeniyle çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!