Cinnah fısıltıları

Güncelleme Tarihi:

Cinnah fısıltıları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2004 01:31

  • Müsteşar Uğur Ziyal Roma’ya gidiyor.
  • Müsteşarlık görevine Ali Tuygan geliyor.
  • Paris’ten Uluç Özülker merkeze dönüyor.
  • Sezer’i bekliyorlar

    DIŞİŞLERİ
    Bakanlığı’nda uzun süreden beri beklenen büyükelçiler kararnamesinde, taslağın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayına gönderilmesiyle birlikte yolun sonuna gelindi gibi. Kararname, 30’a yakın büyükelçilikte değişiklik içeriyor. Hürriyet Ankara Bürosu diplomasi muhabiri Uğur Ergan’ın aldığı duyumlara göre, bazı önemli sürprizleri de içeren kararnamenin ana hatlarının şöyle şekillenmesi bekleniyor:

    ROMA

    Uğur Ziyal

    Müsteşar Uğur Ziyal, Roma’ya gidiyor, buradaki Büyükelçi Necati Utkan merkeze geliyor.

    TERFİ

    Ali Tuygan

    Ziyal’in boşalttığı Müsteşarlık görevine, Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan geliyor.

    MERKEZ

    Uluç Özülker

    Paris Büyükelçisi Uluç Özülker, bir yıl daha kalması beklenirken merkeze çağrılıyor.

    PARİS

    Kurtuluş Taşkent

    Uluç Özülker’in yerine, Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent kaydırılıyor.

    NATO

    Ümit Pamir

    NATO Daimi Temsilcisi Ahmet Üzümcü merkeze, yerine BM Temsilcisi Ümit Pamir gidebilir.

    BM

    Baki İlkin

    Pamir’in boşaltacağı BM Daimi Temsilciliği’ne merkezden Müsteşar Yrd. Baki İlkin gidiyor.

    MERKEZ

    Osman Paksüt

    Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt’ün yerine, Bakü Büyükelçisi Ünal Çeviköz atanıyor.

    MGK

    Yiğit Alpogan

    MGK Genel Sekreterliği’ne atanan Yiğit Alpogan’ın yerine Atina’ya Tahsin Burcuoğlu gidiyor.

    CENEVRE

    Deniz Bölükbaşı

    DTÖ Temsilcisi Mehmet Görkay Bern’e, Görkay’ın yerine ise Deniz Bölükbaşı gidiyor.

    Senfonik final

    KARA
    Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın veda konuşmasına başlamasıyla birlikte fondan senfonik bir müzik yükselmeye başladı.

    Orgeneral Yalman, konuşmasının duygu yüklü girişini yaparken, fonda Ludwig Van Beethoven’ın güç, neşe, gurur ve asalet temalarını işleyen ikinci senfonisi çalıyordu.

    (Ünlü Ankara kapalı spor salonu konseri ile Refah-Yol döneminin bitişini ateşleyen Beethoven’ın dokuzuncu senfonisi artık geride kalmıştı.)

    ÖNCE KAHRAMANLIK SONRA HÜZÜN HAVASI

    Konuşmanın ilerlemesiyle birlikte, Beethoven’ın ikinci senfonisi yerini üçüncü senfoniye (Eroica) terk etti. Bu kez, kahramanlık ve güçlük karşısında kazanılan zafer teması ön plana çıktı.

    Bunu Çaykovski’nin insanlık için çarpıcı bir zaferi anlatan beşinci senfonisi izledi.

    Ve Orgeneral Yalman konuşmasının finaline doğru yaklaşırken, ünlü İtalyan besteci Tomaso Albinioni’nin Adagio’su ile ortalığı bir hüzün dalgası kapladı.

    KKK BAHÇESİNDE SANATÇILAR GEÇİDİ

    Devir teslim töreninin yapıldığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) bahçesindeki davetli grubunda da yüksek devlet ricali ve komutanlardan sonra sayıca en kalabalık grubu galiba sanatçılar oluşturuyordu. Orkestra şefi Rengim Gökmen, viola sanatçısı eşi Feza Gökmen, ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluel hemen göze çarpan isimlerdi.

    Orgeneral Yalman’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ayrılması dolayısıyla aslında iki veda töreni düzenlendi. Sonuncu tören işin resmi faslıydı.

    SANATÇILAR İÇİN ÖZEL VEDA YEMEĞİ

    İlk tören, Orgeneral Yalman’ın 12 Ağustos tarihinde İstanbul’daki Harbiye Orduevi’nde yalnızca sanatçılar için verdiği veda kokteyli ve yemek oldu.

    Bu davette Türkiye’nin Klasik Batı Müziği alanındaki pek çok tanınmış sanatçısı, komutanlık görevleri süresince çok sesli müziğin gelişmesine önemli katkılarda bulunan Orgeneral Yalman’a veda etmeye gelmişlerdi.

    Kimler yoktu ki? Yalnızca daraltılmış bir liste verelim: İdil Biret, Güher Pekinel, Fazıl Say, Rengim Gökmen, Cem Mansur, Ersin Onay, Hakan Şensoy...

    İKİNCİ ORDU İÇİN ÖZEL MARŞ YAZDI

    Yalman’
    ın orgeneral olduktan sonra çok sesli müzik alanındaki uğraşları arasında İkinci Ordu Komutanlığı döneminde sözlerini kendisinin yazdığı ve binbaşı Ahmet Özgün tarafından bestelenen İkinci Ordu Marşı var.

    Orgeneral Yalman, Jandarma Komutanı olduktan sonra da Türkiye-Suriye ilişkilerinin gelişmesi için Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın Şam’daki tarihi Mahmut Paşa Kervansarayı’na konser vermesini sağlamış, yine bu dönemde Jandarma Bandosu ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ortak bir konser vermesini de organize etmişti.

    ULUSLARARASI BANDO FESTİVALİ BAŞLATTI

    Yalman,
    Kara Kuvvetleri Komutanı olduktan sonra Ankara’da uluslararası bir bando festivalinin düzenlemesine öncülük etti, daha sonra ‘Cumhuriyet Döneminde Askeri Müzik ve Gelişimi’ konulu bir akademik sempozyum düzenledi.

    Ayrıca, yine Yalman’ın komutanlığı sırasında Bilkent Senfoni Orkestrası Şefi Emil Tabakov tarafından Kara Kuvvetleri Konçertosu bestelendi, eser Ankara’da tanınmış piyanistimiz Gülsin Onay tarafından icra edildi.

    ARMONİ MIZIKASININ TURNE SEFERBERLİĞİ

    Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası da Yalman’ın komutanlığı döneminde muhtemelen tarihinin en yoğun konser ve turne serisini gerçekleştirdi, iki yıl boyunca nefes almadan Türkiye’nin dört bir tarafını dolaştı, yurtdışı festivallere katıldı.

    Orgeneral Yalman’ın bir diğer icraatı, askeri bandoların birleştirilerek, yeni alınan sazlarla senfonik hale getirilmesi çalışmalarının başlatılması oldu.

    HIZLAN: MÜZİKTEN EMEKLİ OLMAK YOK

    Yalman
    Paşa, bugünlerde İstanbul’da emeklilik hayatına başlarken, şimdi binlerce CD ve plaktan olan arşivini nasıl düzenleyeceğini düşünüyor.

    Kendisinin, İstanbul’daki klasik müzik konserlerinin müdavimlerinden biri olacağı kesin. Orgeneral Yalman, Klasik Batı Müziği alanında faaliyet göstermesi söz konusu olan yeni bir vakfın kuruluşunda da başrol oynayabilir. İstanbul’daki davette yazarımız Doğan Hızlan’ın kendisine söylediği gibi, ‘Yüksek Askeri Şûra’da emekli olabilirsiniz, ama müzikten emekli olmak yok’...

    Veda müziğini kendi seçti

    KLASİK Batı Müziği tutkunu olan Orgeneral Aytaç Yalman, bir mülakatında ‘Müzik benimle birlikte her yere gelir. Kuzey Irak’ta operasyonlarda iken, karanlığın ortasında Mussorgsky’nin ‘Çıplak Dağda Bir Gece’sini ruhumun derinliklerinde yaşadığımı hissetmişimdir’ demişti. Yalman, veda konuşmasına eşlik edecek eserleri de bizzat kendisi seçmişti.
    (Fotoğraf: Sebati KARAKURT
    Hürriyet-2004 Yeni Yıl Eki)
    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!