Kâğıt üzerinde tahliye

Güncelleme Tarihi:

Kâğıt üzerinde tahliye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 01:30

ODATV davasına bakan mahkemenin başkanı Mehmet Ekinci’nin, Hanefi Avcı’ya “Siz bu davada 1 dakika bile tutuklu kalmadınız” sözlerinin ardından Avcı ve Yalçın Küçük’e tahliye kararı çıktı.

Haberin Devamı

Ekinci, “Avcı’nın kâğıt üzerinde bir tutukluluğu söz konusuydu. Başka bir dosyadan tutukluluğu vardı. Kâğıt üzerindeki tutukluluk halini de ortadan kaldırmış olduk” dedi. Avcı ve Küçük başka davalardan mahkûm oldukları için özgür kalamadı.

İSTANBUL 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Odatv duruşmasında eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ve Prof. Yalçın Küçük için tahliye kararı çıktı. Böylece Odatv davasında tutuklu sanık kalmadı. Ancak Avcı, Devrimci Karargâh davasından aldığı 15 yıl 7 ay hapis cezası; Küçük ise Ergenekon davasında 22.5 yıl hapse çarptırılması nedeniyle özgür kalamayacak.

1 DAKİKA BİLE KALMADINIZ
Duruşmada Avcı’nın tahliye kararı, mahkeme başkanı Mehmet Ekinci’nin “Siz bu davada 1 dakika bile tutuklu kalmadınız” sözlerinin ardından geldi. Hürriyet’in “Tutuklu olmadığını söylediğiniz bir kişinin tahliyesine nasıl karar verdiniz?” sorusuna Ekinci, “Avcı’nın kâğıt üzerinde bir tutukluluğu söz konusuydu. Bizim mahkememizin kendisi hakkında Odatv dosyasından verdiği bir tutukluluk kararı yoktu. Başka bir dosyadan tutukluluğu vardı. Tahliye kararıyla birlikte kâğıt üzerindeki tutukluluk halini de ortadan kaldırmış olduk” dedi.

Haberin Devamı

YARGILANMA SEBEBİM KİTAP
Duruşmada söz alan sanık Hanefi Avcı, bu davada yargılanmasının tek sebebinin yazdığı kitap olduğunu iddia ederek şunları söyledi: “Bu ülkede kimseye kitap yazdığı için örgüt mensubu suçlaması yapılmadı. Örgüt mensupları ve liderleri dahi kitap yazdı ancak buna suçlama getirilmedi. Peki kitapta yazdıklarım doğru mu? Başta tepki gösterenler bugün kitaba bir daha baksınlar. Bugün yazılanların doğrulandığı görülüyor. Wikileaks ve Stratfor belgeleriyle, 7 Şubat darbesi denilen durumun ardından konuşulanlarla yazdıklarım doğrulandı. Artık biri çıkıp ‘Emniyeti cemaate teslim ettik’, öbürü ‘Kaç valisi var’ diyor. Devrimci Karargah davası için hakkımda tahkikat yapılmaya başlandığı gün, benim, Sabri Uzun’un ve Emin Arslan ve Nedim Şener’in telefon tapeleri deşifre edildi. Bu önceden kurgulanmış bir davadır.

ERGENEKONCU MU OLDUM
Ben 28 Şubat’a ve Susurluk’a karşı çıktım. Gidip tek ifade veren insanım. Bu yüzden suçlandım. Sabah kalkıp Ergenekoncu mu oldum? Devrimci Karargah davasında havan topu atan adam var. Onlara verilen ceza 5 yılla başlıyor. Benim aynı davada ruhsatlı silahıma 6 yıl ceza verildi. Eylem yapan benden daha az ceza alıyor. Örgüt üyesi o davada serbest ben tutukluyum.”

Haberin Devamı

BU DAVADAN TUTUKLU KALMADINIZ
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, “Siz bu davada bir dakika bile tutuklu kalmadınız” dedi. Avcı da “O davadan tutukluyum diye buradan tutukluluğumun sayılmaması doğru değil. Ben savcıları eleştirdim, bu benim hakkım” diye konuştu.

SAVCI: TUTUKLU KALSINLAR
Sanık ve avukatların savunma ve tahliye taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti ara karar hakkındaki görüşünü almak için duruşma savcısına söz verdi. Savcı ise Avcı ve Küçük’ün tutukluluk hallerinin devamını, tahliye taleplerinin reddini istedi. Bunun üzerine heyet, talepleri değerlendirmek üzere ara verdi. Aranın ardından mahkeme, Prof. Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı hakkında tahliye kararını açıkladı. Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Hanefi Avcı’ya atılı suçun niteliği ile (işbu dava dosyası kapsamında tutukluluğuna ilişkin kararın bugüne kadar fiilen işlem görmemesine karşın) tutuklulukta geçirdiği süre, her 2 sanığın başka dosyalardan halen hüküm özlü olarak tutuklu bulunmaları, yine mahkememizce davanın esasına ilişkin bilgisi ve görgüsü olduğuna beyan edilen ve dinlenebilecek tanıkların büyük çoğunluğunun dinlenilmiş, delillerin toplanmış olması, bu aşamadan
sonra delillere etki etme ve karartma ihtimallerinin bulunmayışı da dikkate alınarak sanıkların bihakkın tahliyelerine...” Tutuklu sanığı kalmayan odatv davası 1 Nisan 2014
tarihine erteledi.

Haberin Devamı

İDDİANAME ÇIRAK POLİSLER TARAFINDAN YAZILDI

Hanefi Avcı’nın ardından söz alan ve kürsüye çıkan Yalçın Küçük ise hapishanede Işık Koşaner’in istifasını bir gün önceden bildiğini, savcı Zekeriya Öz’ün görevden alınacağını önceden bildiğini ve eski Mahkeme Başkanı Resul Çakır’ın Yargıtay’a gideceğini yine önceden bildiğini belirterek, bu bildiklerini salonda sanıklara ve avukatlarına doğrulattı. Bunun üzerine mahkeme başkanı Ekinci “Sıra bize geldi galiba” dedi. Küçük de “Sizin için başka bir maruzatım var” demesi üzerine salonda gülüşmeler yaşandı. Davanın iddianamesini savcıların yazmadığını iddia eden Küçük, savcı Cihan Kansız’la ilgili soruşturma istediklerini belirterek, “Bir gün Kansız televizyonlara çıkıp ‘İddianameyi yazmaya başladık’ dedi ama iddianame aynı gün çıktı. Bu iddianamenin çırak polisler tarafından yazıldığından kuşku yoktur” dedi.

Haberin Devamı

ŞIK VE ŞENER DE KATILDI
İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Yalçın Küçük ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Doğan Yurdakul’un da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da katıldı. Eski Emniyet Müdürü Emin Arslan’ın sanık Hanefi Avcı’nın avukatı olarak ilk kez katıldığı duruşmayı, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve gazeteci Uğur Dündar da izledi.

2011’DE BAŞLADI, 2 DALGA YAŞANDI

Odatv davası 14 Şubat 2011’de odatv’nin sahibi gazeteci-yazar Soner Yalçın, internet sitesinin genel yayın yönetmeni Barış Pehlivan, haber müdürü Barış Terkoğlu ve Ayhan Bozkurt’un gözaltına alınmasıyla başladı. Bu ilk dalgada Yalçın, Pehlivan ve Terkoğlu tutuklanırken, Ayhan Bozkurt serbest kaldı. Soruşturmanın 2’nci dalgası 4 Mart 2011’de yapıldı. Doğan Yurdakul, Sait Çakır, Coşkun Musluk, Müyesser Yıldız, gazeteci Ahmet Şık, Nedim Şener ve Prof. Dr. Yalçın Küçük 7 Mart 2011’de tutuklandı. Devrimci Karargah davasından tutuklu Hanefi Avcı da aynı gün dava dosyasına dahil edildi. Avcı bu davadan ise 14 Mart 2011’de tutuklandı. Aynı operasyon çerçevesinde gözaltına alınan Ayfer İklim Kaleli, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!