Onlar kışı çadırlarda geçiriyor

Güncelleme Tarihi:

Onlar kışı çadırlarda geçiriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2013 11:52

Türkiye'de kış yüzünü gösterdi. Bütün iller beyaza büründü. Binlerce köy yolu ulaşıma kapandı. Trafik kazaları meydana geldi. Bir çok ilde okullar tatil edildi. Peki ya çadır kentlerde yaşayan yoksullar, sığınmacılar, depremzedeler ne yapıyor? Onlar 0 derecenin altında çadırlarda soğuğa direniyor. Çocuklar çocukluklarını çadırlarda kar topu oynarken yaşamaya çalışırken, anneleri ise çadırlarda gözyaşı döküyor. Çünkü onlar en ez dışarısı kadar soğuk olan incecik çadırların içinde yaşam mücadelesi veriyor.

Haberin Devamı

GÖÇERLERİN ZORLU YAŞAMI

Yazın Doğu Anadolu Bölgesi'nde kiraladıkları yaylalarda konaklayan göçerler, havaların soğumasıyla birlikte daha ılık bir kış geçiren Şanlıurfa'yı tercih ediyor.Bölgede kıl çadırlarda hayatlarını sürdüren göçerler, burada kiraladıkları meralarda yaşamlarını zor şartlarda sürdürüyor. Yılın 4 mevsimini farklı yörelerde geçirmek zorunda kalan göçerler, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını istiyor.

ONLAR ÇADIRKENTTE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR / FOTO GALERİ

Göçerlerden Mehmet Ulaş, Elazığ'ın Kovancılar ilçesinden Şanlıurfa'ya koyun sürüleriyle geldiklerini belirtti. Çocukluğundan bu yana hayvanlarına çobanlık yaptığını ve her kışı Şanlıurfa'da, yazı ise Erzurum, Elazığ ve Bingöl'deki yaylalarda geçirdiklerini anlatan Ulaş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"HAYATIMIZ ÇADIRDA GEÇİYOR"

Seydi Bağatimur da Siverek ilçesinde bağlı İleri köyünde dünyaya geldiğini ancak şartlar gereği burada yaşama imkanı bulamadığını söyledi. Ömrünün neredeyse tamamını koyunların peşinde çadır ve meralarda geçirmek zorunda kaldığını aktaran Bağatimur, çocuklarının da bu hayatı yaşadığı için çok üzüldüğünü dile getirdi.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN "KAR" SEVİNCİ

Akçakale ilçesinde etkili olan kar yağışı en çok çadır kentte kalan çocukları sevindirdi. Şanlıurfa'da sabah başlayan ve aralıklarla devam eden mevsimin ilk karı, Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinde de etkisini gösteriyor. Süleyman Şah Konaklama Tesisinde güne kar yağışıyla uyanan çocuklar, çadırların bulunduğu alanda birbiriyle kar topu oynadı. Bazı sığınmacılar ise çadırların önünde "kardan adam" yaparak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Suriyeli aileler ise paspas ve kürekle çadırların üzerindeki birikintileri temizledi.

ÇADIRDAN SICAK YUVAYA

Sumbas ilçesinde çadırda kalan 2 çocuklu Ziyanoğlu ailesine devlet tarafından ev yaptırılıyor.

Tufan Ziyanoğlu (38), eşi Nurgül (33) ve 2 çocuğuyla evleri olmadığı için Alibeyli beldesinde kurdukları çadırda yaklaşık 2 yıldır yaşıyor. Baba Ziyanoğlu, kendilerine ev yaptırılması için Kaymakamlığa dilekçe ile başvuruda bulundu. Konuyla ilgilenen Kaymakam Selçuk Yosunkaya, aileyi ziyaret ederek, inşaatında sona yaklaşılan evdeki çalışma hakkında görevlilerden bilgi aldı.

Yosunkaya, Tufan Ziyanoğlu'nun Kaymakamlık'tan ev istediğini, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak hazırladıkları proje ile 4 kişilik aileye ev yaptırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

SURİYELİ MÜLTECİLER ÇADIRDA ATEŞ YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞIYOR

Haberin Devamı

Güneydoğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan kar Suriyeli mültecilerin zor anlar yaşamasına neden oluyor. Suriye'deki iç savaştan kaçarak Mardin'in Kızıltepe ilçesine sığınan Suriyeli mülteciler yoğun kar nedeniyle yaşam mücadelesi veriyor. İpek Mahallesi Anadolu Lisesi yanındaki boş bir arazide çadır kuran 14 aile derme çatma çadırlarda zor anlar yaşıyor. Çadır içinde ateş yakarak ısınmaya çalışan Suriyeli mülteciler yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Suriyeli 16 yaşındaki Ali Hüseyin, babasını Suriye'deki iç savaşta kaybettiğini belirterek çok zor durumda kaldıklarını kaydetti. Topladıkları çalı çırpıyı yakarak ısınmaya çalıştıklarını belirten Hüseyin, "Şu anda çocuklarla perişan haldeyiz. Çadırın içi tamamen ıslak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çok soğuk. Hayırseverlerden ve yetkililerden yardım istiyoruz" dedi.

ADIYAMAN'DAKİ ÇADIR KENTE YARDIMLAR SÜRÜYOR

Bir yardım derneği üyeleri, çadır kentte barınan Suriyelilere giyim ve ayakkabı yardımında bulundu. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Adıyaman'daki çadır kentte kalan Suriyelilere yönelik yardımlar devam ediyor.

Derneğin Adıyaman temsilciliği, yardım kampanyası çerçevesinde temin ettiği giyim ve ayakkabıdan oluşan 4 bin 700 parça yardım malzemesini Suriyelilere teslim etti. Suriyeli Hamit İbrahim, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her türlü ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.

Meryem Şeyho ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür ederek, "Türk halkı bize yemek ve elbise gönderiyor. Yardım eden herkese şükranlarımız sunuyoruz. İnşallah ülkemizdeki savaş bitecek ve hepimiz evimize döneceğiz" dedi.

KAR ALTINDA VAN'A YARDIM KAMPANYASI

Haberin Devamı

Balıkesir'de CHP'li gençler lapa lapa yağan karın altında Van'da imkansızlıklarla boğuşan vatandaşlara yardım kampanyası başlattı. TÜİK Meydanı'nda toplanan CHP'li gençler Van için yardım kampanyası başlattı. Lapa lapa yağan karın altında basın açıklaması yapan CHP Altı Eylül Gençlik Kolları Başkanı Emrah Türk, "Van depremzedelerine genelde ve yerelde CHP olarak yardım eli uzatıyoruz. Acının dini, dili, rengi yoktur. Ancak Van'da kendi vatandaşlarına çadırı bile çok gören şefkatli devlet, Hatay ve Kilis'te Suriyeli mülteciler için 2 bin konteynırlık dev yerleşim yeri yapıp 14 Mart 2013 itibarı ile 752 milyon 525 lira para harcamıştır. Van'daki kardeşlerimizin ihtiyaçları battaniye, kuru gıda, kalın giysi, kışlık ayakkabı, çocuk kıyafeti, kişisel temizlik ürünleri malzemeleridir. CHP gençliği olarak Van'da kardeşin üşüyor sende el uzat diyor ve desteklerinizi bekliyoruz" dedi. Yardım kampanyasının pazartesi gününe kadar süreceğini söyleyen Türk, ardından toplanan malzemelerin Van'a gönderileceğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!