Almanya'da fakir belediyeler, kötü gidişata çözüm bulamıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyada fakir belediyeler, kötü gidişata çözüm bulamıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 12:46

Almanya’da iflasla karşı karşıya olan belediyelerin sayısı artıyor. Ernst&Young’un yaptığı araştırma, zengin ve fakir belediyeler arasındaki makasın giderek büyüdüğünü ortaya koydu. Zengin belediyeler borçlanmayı azaltırken, borçlanma limitini çoktan dolduran fakir belediyeler ise iflasın eşiğinde.

Haberin Devamı

Zengin ve fakir belediyeler arasındaki makasın giderek büyüdüğünü onaylayan araştırmalara bir yenisi eklendi. Kurumsal finansman hizmetleri sunan Ernst&Young (EY), federal ve eyalet istatistik dairelerinin verilerine dayanarak nüfusu 100 binden fazla olan belediyeler üzerinde araştırma yaptı.

Almanya’da çok sayıda belediyenin çoktan bilfiil iflas ettiğini söyleyen EY’den Hans-Peter Busson, belediyelerin sorunlarına karşı hala kalıcı ve yapısal çözüm üretilmediğine dikkat çekti. Busson’a göre anayasaca belirlenen borçlanmanın frenlenmesi belediyelerin harcamalarını kısıtlamaya zorluyor, bu ise belediyenin yatırım ve yerleşim yeri olarak çekiciliğinin azalmasına sebep olabiliyor.

Araştırmaya göre kişi başına borçlanma verisi 4 bin Euro’nun üzerine çıkan belediyelerin sayısı 2010’da 14 iken, 2012’de 21’e ulaştı. En çok borçlanan belediyelerin başında Oberhausen, Offenbach, Ludwigshafen, Hagen ve Saarbrücken geliyor.

Aynı zaman diliminde kişi başına borçlanması bin euronun altına düşen belediyelerin sayısının 15’den 19’a yükselmesi de dikkat çekti. Stuttgart, Heilbronn ve Jena borçlarını azaltırken, Dresden ve Wolfsburg belediyeleri borçsuz hale geldi. Doğu Almanya’daki belediyelerin durumu ise batıya kıyasla daha iyi.

Doğudaki 9 belediyenin 7’si yeni borç almamayı, hatta borç oranını düşürmeyi başarırken, batıdaki 63 büyükşehrin 42’sinin borcu arttı. Özellikle Kuzey Ren Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Hessen’de belediyelerin çoğunluğu borç bataklığına sürükleniyor.

EY uzmanı Busson’a göre Alman ekonomisinin büyümesi ve vergi gelirlerinin artması çoğunlukla zengin belediyelerin işine yarıyor. Zengin belediyeler yatırımcı çekebilirken, fakir belediyelerin çekiciliği ve nüfusu azalıyor. Bertelsmann Vakfı da bu yıl “Belediyelerin Mali Raporu 2013” konulu araştırmasını açıklamış, zengin ve fakir belediyeler arasındaki makasın açılmasına dikkat çekmişti.

Bu rapora göre belediyelerin toplam borcunun 2007-2011 yılları arasında 111 milyar Euro’dan 130 milyar Euro’ya yükseldiği tespit edilmişti. Vakfın belediye uzmanı Kirsten Witte, "Birçok belediye aşırı borçlanma, nüfus kaybı ve çekiciliğinin azalmasından oluşan kısır döngüye maruz kalmış gibi gözüküyor." açıklamasını yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!