İstanbul kar yağışını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul kar yağışını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 08:30

Batı Akdeniz bölgesinde iç kesimlerde don ve buzlanma, denizlerde ise fırtına uyarısında bulunuldu. İstanbul'un bir çok yerinde sabah saatlerinde başlayan yağmur ise etkisini sürdürüyor. Perşembe, cuma günleri ise İstanbul'da yoğun kar yağışı bekleniyor. Vali Mutlu ise, "Şayet eğitim-öğretimi engelleyecek düzeyde bir kar yağışı varsa, elbette ki gereğini o vakit düşünürüz." dedi.

Haberin Devamı

VALİ'DEN KAR AÇIKLAMASI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Şayet eğitim-öğretimi engelleyecek düzeyde bir kar yağışı varsa, elbette ki gereğini o vakit düşünürüz. Meteoroloji, özellikle çarşamba ve perşembe günü kar yağışının kuvvetli olacağını ifade ediyor. Takip edeceğiz, duruma göre bunları değerlendireceğiz" dedi.

TÜRKİYE'DEN KAR MANZARALARI / FOTO GALERİ

Mutlu, İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen İstanbul Kalkınma Ajansı 10. Kalkınma Kurulu Toplantısı öncesi gazetecilerin kentte beklenen kar yağışına ilişkin sorularını yanıtladı.

"İstanbul'a kar haberi gelince, okullar tatil olur mu beklentisi içine girmemek gerektiğini" söyleyen Mutlu, şöyle devam etti:

"Önce kar yağsın, sonra bakarız. Şayet eğitim-öğretimi engelleyecek düzeyde bir kar yağışı varsa, elbette ki gereğini o vakit düşünürüz. Meteoroloji, özellikle çarşamba ve perşembe günü kar yağışının kuvvetli olacağını ifade ediyor. Takip edeceğiz, duruma göre bunları değerlendireceğiz.

Anadolu yakasından biraz daha kuvvetli kar yağışı bekleniyor, Avrupa bölümünde değil. Dolayısıyla İstanbul genelini nasıl etkileyecek, yoğunluk ne olacak? Tedbirlerimiz çok iyi. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Karayolları, yolların trafiğe açık tutulması noktasında bütün ana arterler, bütün sokaklar itibarıyla trafiği düzenli hale getirebilmek için de çok ciddi hazırlık yaptı. O bakımdan önemli bir sorun olmayacak."

Mutlu, sürücüleri, kar lastiği takmaları ve zincir, çekme halatı gibi arabalarda mutlaka bulunması gereken malzemeleri taşımaları konusunda uyararak, "Toplu taşıma vasıtalarını yoğunlukla kullanıp trafiği rahatlatalım. Bütün bu tedbirleri iyi yürütebildiğimiz takdirde ortaklaştığımızda İstanbullular ile kamu kuruluşları inşallah kışı gayet iyi geçireceğiz diye düşünüyoruz" diye konuştu.

DON VE FIRTINA UYARISI

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgede hava parçalı bulutlu, öğle saatlerinden itibaren sahil kesim yer yer yağmur ve sağanak, iç kesimler ise kar yağışlı geçecek. Hava sıcaklığı gece sahilde 1 ile 3, iç kesimlerde ise 4 ile 6 derece azalacak. Rüzgar ise kuzey yönlerden orta, akşam saatlerinden itibaren kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde esecek. Denizlerde akşam saatlerinden itibaren kuzey yönlerden kuvvetli ve tam fırtına bekleniyor.

Haberin Devamı

Gece saatlerinde sahil kesimin hafif yükseklerinde yer yer orta, iç kesimlerde ise orta ve yer yer kuvvetli don ve buzlanma görülebilecek. En yüksek hava sıcaklığı Antalya'da 14, Muğla'da 9, Burdur'da 6, Isparta'da 5 derece olacak. Isparta ve Burdur'da öğle saatlerinden itibaren kar yağışı bekleniyor.

OKULLARA KAR TATİLİ

BOLU DAĞI’NDA YOĞUN KAR YAĞIŞI
Bolu Dağı’nda yoğun kar yağışı etkili oluyor. Karayolları ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışması yaparak yolu ulaşıma açık tutarken, kar yağışı nedeniyle araçlar yavaş ilerlemek zorunda kaldı. Bolu ve Karabük’ün Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Bolu’da dün gece başlayan kar yağışı etkili oluyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle Bolu Dağı’nda yeşil alanlarda kar kalınlığı yer yer 40 santime, şehir merkezinde 15 santime yükseldi. Karayolları ekipleri kar yağışı ile birlikte alarma geçerek, Bolu Dağı’nın TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu geçişleri, Bolu ile İstanbul arasındaki TEM ve D-100 Karayolu’nda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Yol ulaşıma açık tutulurken, kar yağışı nedeniyle sürücüler araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı. Araçların kayması sonucu maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

Haberin Devamı

BOLU VE KARABÜK’TE EĞİTİME KAR TATİLİ
Dün okulların tatil olduğu Bolu’da yoğun kar yağışı nedeniyle bugün de il genelinde tüm okullar bir gün süreyle tatil edildi. Dün okulların il genelinde tatil edildiği Karabük’te ise bugün Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

RİZE'DE EĞİTİME KAR ENGELİ
Hemşin ilçesinin tamamında Ardeşen ilçesinde köy okulları ve taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitime ara verildi. Rize'de etkili kar yağışı nedeniyle Hemşin ilçesinin tamamında, Ardeşen ilçesinde köy okulları ve taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitime bugün ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, etkili kar yağışı sonucu Hemşin ilçesindeki tüm okullarda eğitime bugün ara verildiği belirtildi. Ardeşen Kaymakamlığından yapılan açıklamada, ise devam eden kar yağışı nedeniyle köy okulları ve taşıma kapsamında olan öğrenciler için okulların bir gün süreyle tatil edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

KASTAMONU'DA EĞİTİME KAR ENGELİ
Pınarbaşı ve Azdavay ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi. Kaymakamlıklardan alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Pınarbaşı ve Azdavay ilçelerinde ilkokul, ortaokul ve liseler ile dengi okullar bir gün tatil edildi. Pınarbaşı ilçesinde 17 köy yolunun ulaşıma kapandığı, bazı yerleşim yerlerine elektrik verilemediği, otobüs seferlerinin de aksadığı öğrenildi.


ZONGULDAK’TA TAŞIMALI EĞİTİM TATİL

Zonguldak'ta saatteki hızı 60 kilometreye ulaşan fırtına yaşamı olumsuz etkilerken kötü hava koşulları nedeniyle taşımalı eğitim yapılan okullar bugün 1 günlüğüne tatil edildi. Kar yağışının ardından dün akşamdan itibaren etkili olan fırtına nedeniyle Valilik önündeki Şehitler Anıtı’nda bulunan 4 Türk bayrağından biri koparak düşerken diğerleri de yırtıldı. Sabah saatlerinde de etkisini sürdüren fırtına, sokaklarda yürümeyi güçleştirdi. Fırtına nedeniyle denizde dev dalgalar oluştu. Zonguldak Limanı’nda yükselen dalgalar, dalgakıranları aşarak liman içine kadar ulaştı. Açıkta bekleyen gemiler, fırtına nedeniyle limana sığındı.

Haberin Devamı

Dün okulların tatil edildiği kentte, olumsuz hava koşulları nedeniyle taşımalı eğitim yapılan okullarda bugün de eğitime 1 gün süreyle ara verildi. Diğer okullarda ise eğitime devam ediliyor. Yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olurken kapalı 17 köy yolunu ulaşıma açma çalışmaları sürüyor.

DOĞU KARADENİZ'DE KIŞ

Doğu Karadeniz'de hafta sonu etkili olan kar yağışı nedeniyle halen 180 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Kar yağışının yoğun yaşandığı Artvin'de, merkezde 14, Ardanuç'ta 11, Arhavi'de 14, Borçka'da 26, Hopa'da 9, Murgul'da 10, Yusufeli'nde 1 ve Şavşat'ta 26 olmak üzere 111 köy ile ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi'ne bağlı Yol ve Ulaşım Hizmetleri ekipleri, kapalı yolların ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Hopa-Borçka kara yolundaki 690 rakımlı Cankurtaran mevkisinde kar ve buzlanma nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Trafik ekipleri Borçka ve Hopa çıkışında sürücüleri uyararak zincir, çekme halatı ve takoz bulunmayan araçların geçişine izin vermiyor.

Şavşat-Sahara kara yolunda ise araçların, kar lastiği ve zincirsiz geçişlerine izin verilmiyor.

RİZE

Rize'de ise Ardeşen'de 2, Çamlıhemşin'de 7, Çayeli'nde 16, Fındıklı'da 4, Hemşin'de 3, pazar'da 7 ve İkizdere'de 3 olmak üzere 42 köyün yolu kar nedeniyle kapalı. İl Özel İdaresine bağlı 27 ekip, söz konusu yollarda karla mücadele çalışmalarına devam ediyor.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, il genelinde hafta sonu etkili olan kar yağışı dolayısıyla 82 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, "Ekiplerimizin yaptığı kar temizleme çalışmasıyla 58 köy yolumuz açıldı" dedi.

Merkez ilçede 10, Kürtün'de 9 ve Torul'da 5 olmak üzere 24 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu ifade eden Akdoğan, "Ekiplerimiz bu köy yollarımızda çalışmalarını sürdürmektedir. Akşam saatlerine kadar sürecek çalışmamızla kapalı yolları ulaşıma açmaya çalışacacağız. Vatandaşlarımızın yollarını açtırmak için asılsız ihbarda bulunmamalarını istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Bayburt'ta, kışın kar nedeniyle kapanan ve kimse yaşamadığı için çalışma yapılmayan 3 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!