Heyet döndü tahliye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Heyet döndü tahliye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 01:24

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 4 yıl 277 gün sonra özgürlüğüne kavuştu. Sabah ilk iş kızı Yağmur'u okuluna götürdü. Balbay, cezaevindeyken kendisini ziyaret edenlere özgür olduğunda en çok yapmak istediği şeylerden birinin kızını okula götürmek olduğunu söylemişti. Balbay, özgür olduğu ilk gün hayalini gerçekleştirdi. Balbay'ın sonraki durağı cezaevine girdiği dönemde Ankara temsilciliği görevini yürüttüğü Cumhuriyet Gazetesi oldu.

Haberin Devamı

BALBAY KIZINI OKULA BIRAKTI / HÜRRİYET TV

Balbay'ı cezaevi kapısında gün boyu eksi 8 dereceye varan soğuğa rağmen sevenleri kendisini yalnız bırakmadı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin, “Hak ihlali vardır” kararının gerekçesini beklemese de tahliye kararını ancak 5. günde verebildi.

Dün öğle saatlerinden itibaren Balbay’ın kaldığı Sincan Cezaevi’nin önünde toplanmalar başladı. İstanbul’da savcının, Balbay hakkında tahliye talebinde bulunduğu haberi, umutları arttırdı. Bazı vatandaşlar, “Balbay’a özgürlük istiyoruz” tişörtleri giyerken, CHP’nin otobüsünden de Zülfü Livaneli’nin “Ey özgürlük” şarkısı çalındı. Bazı CHP’liler “Burada üşüyoruz ama Balbay’ın tahliyesiyle ısınacağız” dediler. Akşam saatlerinde Balbay’ın tahliye kararının, cezaevi önünde bekleyenlere ulaşmasıyla sevinç çığlıkları yükseldi. Partililer tahliye kararını halaylar çekerek kutladılar. Bazı partililerin sevinçten ağladıkları görüldü.

MUSTAFA BALBAY TAHLİYE EDİLDİ / FOTOGALERİ

EŞİNİ ALNINDAN ÖPTÜ

Haberin Devamı

Önce eşi Gülşah Balbay, cezaevine gitti. Balbay, sağlık kontrolünün ardından önce cezaevi içinde eşi Gülşah’ın yanı sıra Mehmet Haberal olmak üzere CHP’li vekillerle kucaklaştı. Balbay, yoğun sevgi gösterilerine teşekkür ederek yanıt verdi. Balbay, aşırı izdiham yüzünden kendisini bekleyen araca gitmekte zorlandı. İlk mesajını cezaevi önünde yaptığı açıklama ile veren Balbay, en zor günlerinde hep yanında olan eşine de alnından öperek teşekkür etti. CHP’li vekiller, Balbay’ın tahliye sonrası cezaevi içindeyken eşiyle ilk buluşma anının görüntülerini Twitter’dan paylaştılar.

MUSTAFA BALBAY CEZAEVİNDEN BÖYLE ÇIKTI

KILIÇDAROĞLU TELEFON ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Balbay’ı telefonla aradı. Kılıçdaroğlu, Balbay’a “Seni demokrasi, özgürlük, insanlık adına kucaklıyorum, aramıza hoşgeldin” dedi. Balbay ise Kılıçdaroğlu’nun sesini duymaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti ve en kısa sürede görüşüp görevine başlamak istediğini söyledi. Tutuklu milletvekillerine de özgürlük dileyen Kılıçdaroğlu, Balbay’a, “Yarın (bugün) Meclis seni bekliyor. En kısa sürede bu uygulamanın diğer milletvekilleri için de geçerli olması dileğiyle tekrar hoş geldin diyorum” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Balbay ile bugün biraraya gelecek.

Haberin Devamı

MAHKEME AYM’Yİ BEKLEMEDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Balbay’ın tahliye kararını AYM’nin ihlal konusunda verdiği kararın gerekçesini beklemeden verdi. AYM’nin kararını bugün öğleden sonra UYAP üzerinden karar verilmesine rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne doğrudan da gönderecek. AYM, ihlal kararının sonuç bölümünü de aynı gün 4 Aralık’ta internet sitesinden kısa karar şeklinde duyurdu. Balbay’ın avukatları, 5 Aralık’ta, gerekçeli karar beklenmeden tahliye kararı verilmesini istediler. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararı beklemese de tahliye kararını 5. gün verebildi.

BALBAY KIZINA BÖYLE KAVUŞTU/HÜRRİYET TV

BALBAY KISA KARARI İSTİSNA

Haberin Devamı

AYM kaynakları Hürriyet’e, bireysel başvuruların sonuçlandırılıp gerekçeli kararlar hazırlandıktan sonra ilan edildiğini, ancak Balbay ile ilgili kararın sızması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek için kısa kararın internetten yayınlandığını bildirdiler. Gerekçeli karar tamamlandığında Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderilecek.

DAVUL ZURNA İLE KARŞILANDI

BALBAY'IN AVUKATI KONUŞTU / HÜRRİYET TV

Mustafa Balbay evinin olduğu sokakta alkışlar, sloganlar, çiçekler ve davul zurna ile karşılandı. Burada partililer, komşular ve çocuklarıyla kucaklaşan Balbay evine girdi. “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları atan komşuları Balbay’a baklava ikram etti. Balbay evinin önünde yaptığı açıklamada ise, “Herkese teşekkür ediyorum. Özgürlük gibisi yok. Her şeyi artık yarına bırakalım” dedi.

Haberin Devamı

BALBAY'IN BABA EVİNDE BÜYÜK SEVİNÇ / HÜRRİYET TV

KOKUSUNU İÇİME ÇEKTİM

Balbay evinde Zülfü Livaneli’nin “Ey özgürlük” şarkısıya karşılandı. Binanın girişine dev bir Türk bayrağı asıldı. Balbay’ın eşi Gülşah Balbay tahliyeye ilişkin, “İlk karşılaştığımda sevinç gözyaşları döktüm. Bunu tarif etmem mümkün değil. Mustafa’mın kokusunu içime çektim” dedi. Oğlu Deniz ise, “Şimdi uyuyacağım. Tatlı rüya göreceğim. Şimdi babamı göreceğim” diyerek uyudu. ANKARA

MUSTAFA BALBAY'IN TAHLİYE KARARI SEVİNÇLE KARŞILANDI FOTOGALERİ

MERHABA ÖZGÜRLÜK

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, ilk yeminini cezaevi kapısında halka karşı ettiğini belirtti ve “Açın kapıları” çağrısında bulundu. “Bir girdim bin çıkıyorum” diyen Balbay, “Merhaba özgürlük, merhaba Türkiye” diye seslendi. Balbay, cezaevi kapısında şunları söyledi: “Özgürlüğe ‘merhaba’ diyorum. Kendimi içeride kalan onlarca yüzlerce hak arayanın tutukluya karşı sanki kapıyı onların üzerine kapatmış gibi sorumlu hissediyorum. Yarın (bugün) büyük olasılıkla Meclis’te yemin edeceğim. Ama ben ilk yeminimi meslektaşlarım aracılığıyla halka karşı etmek istiyorum. Haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı bundan sonraki yaşamımda mücadele edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç, sünger çekip unutulacak bir süreç değil. Ama kin güdülecek bir süreç de değil. Cezaevinde 6 tutuklu milletvekili, belediye başkanı ve Gezi direnişi nedeniyle öğrenciler var. Bunun başlangıç olması umudundayım. Yarın (bugün) 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Türkiye’de uzun zamandır neredeyse her gün “insan haklama günü” haline geldi. Tabii ki hakkımı ve haddimi biliyorum, çıktım diye herşeyi yapacağım duygusu içinde değilim. Ama bir yerinden tutacağım. Halka verdiğim ilk yemin budur.

BALBAY: HEPİNİZE, ÖZGÜRLÜĞE MERHABA / hÜRRİYET TV

Haberin Devamı

SABAH ÇOCUKLARINI OKULA BIRAKTI

Mustafa Balbay, sabah uyandığında kızı ve oğlunu Başkent Üniversitesi Ayşe Abla Okulu'na bıraktı. Bu arada Balbay'ın aracında milletvekili araç giriş kartı olduğu görüldü.

BALBAY KIZINI OKULA BIRAKTI / Foto Galeri

Başkent Üniversitesi Ayşeabla Okullarından ayrılırken gazetecilere açıklama yapan Balbay, çocuklarını okula bırakmanın hayali olduğunu belirterek, "Her şeyden önce bir öğrenci velisiyim. Arkadaşlar, ilk önce tutuklandığımda ilk aklıma gelen kendi hayatım, ne kadar kalacağım bir yana, eyvah çocukları sağlıklı okutamayacağım korkusuydu. İlk aklıma gelen endişe o olmuştu. Ama süreç içinde aştık. Şimdi onları okula bırakmak benim için çok güzel bir başlangıç. Çocukları okula bıraktıktan sonra gerçek anlamda diyorum ki bugün hayata yeniden başladık" diye konuştu.

Okulda öğretmenler ve öğrencilerle kısa süre sohbet ettiğini söyleyen Balbay, öğretmen ve öğrencilere "Her şey daha güzel olacak bir film adı olarak

kalmayacak" dediğini aktardı. Balbay, "Gerçekten buna inanıyorum. Çok daha umutluyum" dedi.

Balbay, çocuklarını okuldan bıraktıktan sonra "Kardeşim geldi şimdi eve gidiyorum birlikte kahvaltı yapacağız. Sonra gazeteme uğrayacağım. En sonunda da Meclis'e gideceğim" ifadelerini kullandı.

''RANZADA ELİNİZİ ATTIĞINIZDA DEMİRE ÇARPARSANIZ...''

Mustafa Balbay, "4 yıl 9 ay sonra geceyi ilk kez evinizde geçirdiniz, ne hissettiniz?" sorusu üzerine, duygularını şöyle dile getirdi:
"Ranzada elinizi attığınızda demire çarparsınız. Dün akşam elimi attığımda sevdiğime çarpmak çok güzeldi. Onunla olmak, ona dokunmak çok güzeldi. Ranzada gözünüzü açtığınızda demir pencere vardı. Burada gözümü açtığımda çok güzel bir avize ve duvarda çok güzel tablolar vardı. Her şeyiyle bambaşka bir şey. Özgürlük zaten yaşamın bütünü. Her an sadece dışarıda olmak da değil özgürlük. İnsanın sevdikleriyle olması, insanın güzel bir güne başlaması, güzel bir günü bitirmesi, gerçekten dün onları hissettim."

Anne ve babasıyla da dün telefonla konuştuğunu anlatan Balbay, ilk fırsatta yanlarına gideceğini söyledi. Balbay, "İlk aileme teslim olacağım demiştim. Karım çocuklarım, annem babam kardeşlerim sonra Cumhuriyet gazetesine, sonra CHP'ye teslim olacağım. 4 tutuklama beni bekliyor. Ben onlarda tutuklu kaldım zaten" dedi.

Balbay'ın evinin bulunduğu sitenin girişine büyük Türk Bayrağı asıldı. Komşularının ve çevre apartmanların balkon ve camlarında da Türk bayraklarının asılı olduğu görüldü.

ŞARKILI KARŞILAMA

Balbay, Cumhuriyet Gazetesinde "İzmir’in dağlarında çiçekler açar" şarkısı ve "Balbay sen bizim her şeyimizsin" "Hoşgeldin özgürlüğe" sloganlarıyla karşılandı. Balbay mesai arkadaşlarıyla tek tek kucaklaştı.

BALBAY CUMHURİYET'TE KONUŞTU / HABER

BALBAY'I DEMİREL ARADI

Balbay'ı gazeteye gelişinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Balbay, Demirel'e "Teşekkür ederim. Sorumluluğumun arttığını hissediyorum" dedi.

İLK YORUMLAR

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tahliyeye ilişkin ilk mesajını SMS ile paylaştı. Kılıçdaroğlu, cep telefonlarına gönderdiği mesajda, “Aramıza hoş geldin Mustafa Balbay, özlemiştik, seni çok seviyoruz” dedi. Tahliyeye ilişkin ilk değerlendirmeler şöyle:

Meclis Başkanı Cemil Çiçek: Sayın Mustafa Balbay’ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Hayırlı olsun. Tebrik ederim. Gözü aydın. 3 sene önce söylediklerim şimdi gerçekleşti. Bence mahkeme çok isabetli bir karar verdi. Burada bir siyasi parti rekabeti içinde olmamak gerekir. Hukuk herkese lazım, adalet herkes için yol gösterici. Bence gecikmiş de olsa verilen karar kamu vicdanlarını sevindirmiştir.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Tam teröristlerin serbest bırakılıp siyasi haklar tanınmaya başladığı bir anda meydana gelmiş olması düşündürücü. Yani aradan 2,5 yıl geçmesine rağmen bu uygulamayı yapmayanların bugün samimiyetlerine inanamıyoruz. Göreceğiz, Engin Alan Paşa ile ilgili bakalım ne karar alacaklar? Çünkü tıpkı Balbay ve diğerleri gibi mahkum olmadan önce seçilmiş olan bir milletvekilidir. Biz bu alınmış olan ve geç gelen adaletin arkasında neler olduğu konusunda şüphelerimiz var.

HEPİNİZE, ÖZGÜRLÜĞE MERHABA / HÜRRİYET TV

İŞTE MUSTAFA BALBAY'IN TAHLİYE KARARI:

Heyet döndü tahliye çıktı

Her türlü hakkı saklıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!